DruštvoIzdvojeno

NAŠE GOŠĆE – UČENICE LARA KOVAČEVIĆ I RINA NEDOVIĆ

Lara Kovačević i Rina Nedović, učenice IX razreda OŠ „Dašo Pavičić“, boravile su nedavno u Sloveniji sa delegacijom škole u okviru nastavka saradnje sa OŠ „France Prešern“ iz Kranja. Za njih je ovo bilo nagradno putovanje za iskazani trud i rezultate na državnom takmičenju iz engleskog jezika.

Cilj najnovije posjete delegacije novske škole kolegama u Kranju bilo je afirmisanje nadarenih učenika, razmjena iskustava nastavnog kadra, uključivanje škole u projekat Evropsko selo. Lara i Rina saglasne su da su utisci fantastični, a ideja da škola na ovaj način nagradi vrijedne učenike, najbolja motivacija za dalji rad.

Lara Kovačević kazala je da nikada nije bila u Sloveniji i da je ovo bilo jedno od njenih najboljih putovanja do sada.

-Slovenija je izuzetno lijepa zemlja, ima dosta toga da se vidi, ne samo u Kranju i Ljubljani već, sigurna sam, i u drugom dijelu države. Obišli smo mjesta za koja sam i prethodno čula, ali i druge spomenike kulture. Putovanje je bilo odlično organizovano i zaista sam zapanjena, nedostaje mi Slovenija, eto koliko je lijepa zemlja i koliko je sve uređeno, mnogo drugačije nego kod nas. Veoma lijepo sam se provela, domaćini koji su me primili bili su jako dobri ljudi i nakon ovog iskustva, sigurno je da planiram da odem ponovo.

Slični su utisci i Rine Nedović koj ističe da je saglasna sa Larom što se tiče mjesta na kojima smo bili, ali za razliku od nje, ona je već bila u Sloveniji sa Gradskom muzikom Herceg Novi.

-Tada smo nastupali ali nažalost nismo bili u mogućnosti da obiđemo mjesta na kojima smo sada bili, tokom ovog putovanja. Zato mi je ovaj odlazak, ekskurzija, bila mnogo draža. Kao što je Lara rekla uspjeli smo da vidimo mnoga mjesta od značaja, za poneka nikada nismo ni čuli, za neka smo znali. Nažalost, nismo uspjeli da odemo u Austriju, ali to uopšte nije pokvarilo putovanje.

Projekat Evropsko selo je veoma zanimljiv, objašnjava Lara.

-Evropsko selo podrazumjeva naš boravak kod domaćina koji su nas ugostili. Njihov zadatak je bio da nam pokažu kakav je njihov život u Sloveniji, kakvo je njihovo selo, njihova škola, radni program, konkretno da nam pokažu kakva je njihova realnost. Mislim da su odradili odličan posao i sada imam predstavu o tome kako izgleda dan učenika VII razreda osnovne škole.

Još uvijek je fascinirana na kom nivou je porodica u kojoj je bila smještena uspjela da dočara kakav je život u Evropskom selu u kojem žive, kazala je Rina.

-Svakog dana pokazivali su mi nešto novo, krupnije ali i male detalje koji su najbitniji kako bi dočarali svakodnevicu i shvatila sam kolika je razlika između njihovog i našeg načina života.

Imali su priliku i da, sa učenicima OŠ „France Prešern“ i OŠ „Ivo Andrić“, nastupaju na festivalu povodom Dana Evrope, nastavlja priču Rina.

-Za svaku od 28 država postojao je poseban štand, a mi smo imali saradnju sa ekipom na štandu na temu Španije. Nastupali smo uz špansku pjesmu „Alvero Soler Sofija“, u kojoj smo svi uživali i to nam je pomoglo da se zbližimo, upoznamo, bilo je dosta smijeha iza bine. Pomoglo nam je da naučimo kakav je život u Sloveniji i kako žive naši vršnjaci. Nažalost, nismo uspjeli da se više družimo sa ostalim učesnicima osim par razgovora u autobusu.

Prisustvovale su nastavi i vidjele kako izgleda njihova škola i kakva su pravila, objašnjava Lara.

-Znato su drugačija od naših i veoma je sve uređeno. Jedna stvar koju sam primjetila i koja mi je bila čudna ali nisam previše iznenađena, jeste da se oni izuvaju pred nastavu. Papuče obično nose od kuće, a ako ih nemaju onda hodaju u čarapama kroz školu. Imaju česme u učionicama i moraju da peru ruke pred nastavu. Školu održavaju veoma čistom, a kroz objekat sam vidjela brojne plakate, crteže, mlađih i starijih učenika kako bi se moglo vidjeti šta oni rade, da možemo zaključiti, na osnovu toga, o čemu pričaju na časovima. Tehnološki su razvijeniji od nas jer imaju projektore koji im olakšavaju predavanja i smart table, za koje sam čula, ali ih nikada prije nisam vidjela.

Nagradno putovanje kojim ih je nagradila njihova OŠ „Dašo Pavičić“ smatraju veoma značajnom jer su time pokazali da prepoznaju i cijene učenički rad i trud.

Imamo mnogo više podsticaja, motivacije koje nam škola daje da se potrudimo još više, premda ni Lara ni ja nismo uspjele da se plasiramo u prvih deset učenika na državnom takmičenju iz engleskog i prođemo u drugi „Spiking“ dio. Ipak smo dostigle veoma bitnu stvar, ušle smo u 20 najboljih u državi a bilo je preko 150 takmičara, i lično mislim da je to dobro postignuće. Škola je to prepoznala i dala nam je motivaciju da nastavimo da se trudimo i još više plasiramo naše znanje, kazala je Rina Nedović.

-Mnogo mi znači što je škola prepoznala naš rad i strast prema engleskom jeziku i odlučili su da nagrade naše znanje koje njegujemo i proširujemo već duži niz godina. Direktor nam je rekao „da se znanje isplati“ i to nam je dokazao ovim putovanjem, a nadam se da će i naredne generacije koje budu učestvovale na državnim takmičenjima nagrađivati na ovaj način. Ovo je definitivno dobra motivacija i putovanje je dokaz učenicima koliko daleko mogu da odu sa znanjem koje stiču u osnovnoj ili srednjoj školi, istakla je Lara.

Tokom boravka u Sloveniji obišli su Evropsku kuću u Ljubljani, Kranj, bili u posjeti Ambasadi Crne Gore, turističkim mjestima Bled, Kranjska gora, Planica, ali i Veronu i Lido di Jesolo.

-Za razliku od Ljubljane, ni Lara ni ja nikada nismo bile u Veroni, iako veliki broj nastavnika jeste, i imali smo mogućnost izbora između ovog grada i Venecije, ali odmah smo birale Veronu. To je grad koji je bio veliko iznenađenje za nas i mogu da kažem da je dolazak u ovaj grad i samo prvi prizori koje smo vidjeli, bio jedan od najljepših momenata u mom životu. Vidjeli smo kolika je razlika u arhitekturi, načinu života, izgled grada je sasvim drugačiji od našeg. Najbitniji spomenik koji smo obišli je bila Julijina kuća, njen balkon, i bila nam je velika čast da budemo na tom mjestu, ispričala nam je Rina.

Pred Larom i Rinom je važan izbor – koju srednju školu upisati. Lara se odlučila da i dalje njeguje svoju strast prema starnim jezicima.

Želim da pokušam da upišem Filološku gimnaziju u Kotoru, jer od kada sam počela da učim jezike u školi ali i van nje, prosto sam se zaljubila u svaki jezik koji sam ikada srela. Shvatila sam da želim da se posvetim stranim jezicima, da ih naučim što više mogu, postignem najveći mogući nivo, a trenutno bih da usavršim engleski i francuski jer njih najduže učim. Moje veliko postignuće bilo bi da jednog dana imam tu diplomu i da mogu da predajem, ispričala nam je Lara Kovačević.

Rina kaže da premda sa Larom dijeli talenat za engleski jezik, ne planira da upiše ništa slično tome.

-Sada imam dvije opcije – da upišem smjer visokogradnje u novskoj srednjoj školi a druga, koja mi je draža, je da upišem Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ na Cetinju. Vidjećemo, prijemni je u junu, ako ne uspijem, ostaje mi upis u Herceg Novom, ali umjetnost je pravac koji definitivno biram, odlučna je Rina Nedović.

Srećno!

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com