Kultura

NARODNO POZORIŠTE PRIŠTINA SA SJEDIŠTEM U GRAČANICI GOSTUJE U HERCEG NOVOM

U Dvorani Park  će tokom ove sedmice, u četvrtak 23. i petak 24. maja  gostovati Narodno pozorište Priština sa sjedištem u Gračanici.  Odigraće prvo “Ženidbu”, prema  istoimenom Gogoljevom komadu, a u režiji Milana Karadžića, potom antologijsku predstavu „Razvojni put Bore Šnajdera“ Aleksandra Popovića  u režiji  Slobodana Skerlića.

Gogolj u “Ženidbi” u  prvi plan stavlja i ismijava društvene anomalije svog vremena, koje su, iako je prošlo skoro dvjesta godina otkako je komad napisan, i dalje aktuelne i itekako prisutne u svakom, pa i našem društvu, zbog čega je potrebno o njima govoriti kroz pozorište.

-Ono što me je podstaklo da se opredjelim baš za ovaj komad je njegov psihološki sloj, odnosno maestralno iznijansirani Gogoljevi likovi, koji nisu crno-bijeli, već vrlo životni, istovremeno podložni i osudi i sažaljenju, koji zbog svoje bezvoljnosti, tjeskobe i lijenjosti duha, straha da izađu iz sigurne čaure, nisu u stanju da naprave bilo kakav pomak u svojim životima, objasnio je Milan Karadžić.

Predstavu  “Razvojni put Bore Šnajdera”  polovinom devedesetih  kritika je proglasila  za najbolju srpsku dramu druge polovine dvadesetog vijeka.  U njoj pisac prati nekoliko relacija, od kojih su najvažnije socijalistički društveni milje, u kome se uspinju nesposobni i za poslove nepripremljeni karijeristi. Ocrtan je sukob društvenog i privatnog posla, kao i susret malog, anonimnog čovjeka sa ideologijom i njenim jezikom i zakonima. Tema je aktuelna i danas jer se, prema riječima reditelja Slobodana Skerlića, bavi nekompetentnošću ljudi na rukovodećim položajima.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com