DRUŠTVOIzdvojeno

NAREDNE GODINE U SMŠ “IVAN GORAN KOVAČIĆ” 232 UČENIKA U PRVOM RAZREDU

Budući srednjoškolci danas su obavili potvrdu upisa nakon što je juče i zvanično objavljena konačna rang lista. SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ naredne godine pohađaće 232 učenika u prvom razredu. Premda su dobili dozvolu Ministarstva prosvjete, ove godine nije upisano odjeljenje Filološke gimnazije.

Osnovnu školu u Herceg Novom završilo je 306 učenika, konkursom je bilo predviđeno 336 upisnih mjesta u SMŠ „Ivan Goran Kovačić“, a svi koji su konkurisali u junskom roku, njih 232, su upisani. Veoma je značajan podatak da je od 29 učenika koji su nosioci diplome Luča, novsku srednju školu upisalo njih 28, jedan je birao obrazovni profil Turistički tehničar, a ostali Opšti gimnaziju, kazao je direktor Momir Dragićević.

-Upisali smo dva odjeljenja Gimnazije, 56 učenika, troje je bilo ispod crte i jedan učenik koji nije zadovoljio propisane uslove Ministarstva prosvjete a to je 60 bodova pri upisu. Popunjena su sva mjesta u odjeljenju za Turističkog tehničara, a za Ekonomskog tehničara upisano je 27 učenika, ostalo je jedno slobodno mjesto. Nema slobodnog mjesta ni u odjeljenju za Građevinskog tehničara za visokogradnju, a njih 28, od ove godine, učiće po modularizovanom programu. Dva mjesta preostala su za naredni upisni rok u odjeljenju Fizioterapeutskog tehničara gdje je sada 26 učenika. Za Filološku gimnaziju prijavio se samo jedan učenik koji je tokom trajanja konkursa promjenio interesovanje i upisao Opštu gimnaziju. Ono što nismo uspjeli i što je pokazalo da nema interesovanja uprkos kampanji koja je vođena, je upis za obrazovni profil Restorater, što je konobar IV stepena, gdje se prijavio samo jedan učenik, a za obrazovni profil Gastronom njih 11. Naš zahtjev Ministarstvu biće da formiramo jedno odjeljenje gastronoma. Što se tiče obrazovnih profila III stepena stručnosti, upisano je 54 učenika, među njima petoro sa posebnim obrazovnim potrebama, kazao je Dragićević.

Kako je istakao, za zanimanje prodavač opredjelilo se 10 učenika, ostalo je 18 slobodnih mjesta, 14 budućih kuvara i 13 konobara (jedno slobodno mjesto) činiće jedno kombinovano odjeljenje, dok se za zanimanje frizer odlučilo 15 učenika (13 slobodnih mjesta).

Škole moraju da Ministarstvu prosvjete, do 2. jula, daju predlog plana upisa za avgustovski rok, a naknadni konkurs oglasiće nadležno Ministarsvo.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com