Društvo

NAREDNE GODINE PRVI JAVNI AKVARIJUM U CRNOJ GORI

Institut za biologiju mora  narednih dana raspisaće međunarodni tender za izbor izvođača radova za prvi javni akvarijum u CG, saopšteno je na danas  održanoj radionici  u okviru  projekta Centra za zaštitu biodiverziteta mora „Boka Akvarijum –Mont Aqua“. Planirano je da do juna naredne godine bude izgrađen akvarijum sa 16 bazena.

Naučni skup je održan u saradnji sa Centrom za ribarstvo i zaštitu biološke raznovrsnosti kopnenih voda partnerima na projektu  Instituta Prirodno – matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, a uz finansijsku podršku ministarstva  za vanjske poslove norveške vlade od pola milona eura. U uvodnom izlaganju o zaštiti marikulturnih vrsta u okviru Cites konvencije govorila je viša naučna saradnica u Institutu Milica Mandić.Glavni proizvod projekta “Monte aqua” biće formiranje Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana, kazao je  menadžer Radoje Laušević :

-Taj centar ce se sastojati od dve organizacione jedinice. Prva je akvarijum Boka , a druga Centar pribežište za povrjeđene i ugrožene morske organizme. Akvarijum Boka će biti prvi javni morski akvarijum u Crnoj Gori. Njegova funkcija je javna i želimo da prikažemo najkarakterističnije riblje vrste Jadrana i Mediteranskog mora svim zainteresovanim posetiocima , ali i omogićimo izvođenje veoma važnih naučno istraživačkih aktivnosti u cilju žaštite tih istih vrsta. Centar za pribežište povrjeđenih i ugroženih morskih organizama će “ugostiti” sve one organizme koje nesavesni građani žele da izbace iz svojih domova ili koje carina CG zapleni na granicama, jer podležu kontroli prometa retkih i ugroženih biljnih i životinjskih organizama. Centra za zaštitu biodiverziteta će biti glavni proizvod ovog projekta i nadamo se da će dati značajan doprinos u jačanju kapaciteta CG u procesu pridruževanja EU i u okviru poglavlja 27 životne sredine , što je i jedan od osnovnih ciljeva projekta Monte aqua. Nadamo da ćemo za nekih godinu da pozovemo sve zainteresovane da posjete prvi javni morski akvarijum u CG u Dobroti u Kotoru, kazao je Laušević.

Idejni koncept Centra obrazložio je dr Vladica Simić iz Kragujevca, koji je rekao da će postojati 14 bazena: sa zaštićenim vrstama , zatim najveći sa  ajkulama, u izlaznom dijelu biće tropska zona, sunđeri školjke, ražama i pešikanima i drugi. Na naučnom skupu iskustva o 60 godina starom dubrovačkom akvarijumu prenio je menadzer Valter Kožul, a  učestvovali su i predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine,  Uprave carina, Morskog dobra i partneri na projektu.

 

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com