Društvo

NAKON PREKIDA ZBORA MZ ĐENOVIĆI ČEKA SE ODLUKA NADLEŽNIH

Nakon Zbora građana Mjesne zajednice  Đenovići,  koji je započeo i prekinut u nedjelju veče, tokom prepirke oko predlaganja kanididata za članove Savjeta, te nastavku istog  reagovao je predsjednik Mjesne zajednice Miloš Bojanić. Na nastalu situaciju tražili smo komentar predsjednika Skupštine opštine Miloša Bigovića.

Aktuelni predsjednik Mjesne zajednice Đenovići, tvrdi da do prekidanja zbora nije smjelo doći, uprkos sučeljavanju mišljenja oko legitimiteta pojedinih kandidata za članove  Savjeta.

– S obziorom da  sam i sada predsjednik MZ moram da razjasnim da zbor nisam prekinuo ja, kao predsjednik, već je zbor prikinula sekretarka za lokalnu samoupravu, Vesna Samardžić. Pravno ona nije mogla ona da prekine, nego jedino ja,  jer sam još predsjednik  i smatram  da  zbor treba da nastavi gdje je stalo. Čekala se pauza  da se odšampaju listići da ljudi glasaju za kandidate za članove Savjeta MZ kada je sjednica prekinuta,  dok je prethodno izabran Nadzorni organ, naveo je Bojanić.

On podsjeća da je na zboru bio kvorum, da su bili ispunjeni svi uslovi , sve je bilo  po protokolu , skup raspisan i održan  kako treba i  sve po zakonu . Tu je prekinut jer po njegovom  mišljenju, nije pravno i moli organe  Opštine da dozvole mještanima Đenovića da izađu na zbor  i izjasne se tajnim glasanjem, ko će od kandidata koje su predložili, da bude u Savjetu MZ Đenović.

Pitali smo Predsjednika Skupštine Opštine Herceg-Novi, Miloša Bigovića da  objasni proceduru rukovođenja zborom.

-Sekretar nije mogao da prekine Zbor građana, može da prekine samo onaj ko predsjedava tom sjednicom. Sekretar ne predsjedava sjednicom, on pomaže u radu sjednice, a sjednicom predsjedava,  ako je on taj predsjednik on predsjedava i on jedini ima pravo da prekine sjednicu.

Predlog da se prekine sjednica može da da bilo ko. Sjednicu vodi i prekida  jedino onaj ko  predsjedava njom a to je jasno odlukom definisano ko je to, što  je jedino ispravno pravno tumačenje. Šta se desilo na zboru ne znam, nisam bio tamo prisutan, obrazložio je predsjednik Skupštine Opštine Miloš Bigović.

Podsjećamo, na Zboru je bilo  registrovano 165 građana,  što je bila gotovo dvostruko veća prisutnost od potrebne za kvorum.  Radnu komisiji za vođenje i praćenje izborne regularnosti  činili su: sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu u Opštini Herceg – Novi Vesna Samardžić,   predsjednik MZ Miloš Bojanić,Sonja Janjetović, Bobo Milanović i Dejan Marić.

Predloženo je 18 kandidata  u jednoj neregularnoj atmosferi, jer su predlagači favorizujući svoje kandidate za članove Savjeta, imali kontroverzne primjedbe   Odlučili su da će birati devet članova Savjeta. Miloš Bojanić je osporio predloge kandidata koji su prema njegovom mišljenju u konfliktu interesa sa Mjesnom zajednicom. Na skupu  su javno izabrana tri člana: Tanja Fanfani, Novica Ilić i Stevo Crnogorčević. Dok se čekalo da se odštampaju listići sa kandidatima za članove Savjeta,koji bi se birali tajnim glasanjem – data je pauza. Zbog nesporazuma i tenzija,  tokom skupa,   sekretarka za lokalnu samoupravu. Vesna Samardžić je, podsjećamo,  prekinula  Zbor građana Mjesne zajednice Đenovići i tada za naš Radio saopštila da je ocijenila da nijesu mogući uslovi da se Zbor građana privede kraju.

– Ovo je presedan, ovako nešto nije bilo ni u jednoj mjesnoj zajednici u kojoj su do sada izabrani savjeti i nadzorni odbori. Na osnovu Odluke o mjesnim zajednicama u ovakvim slučajevima predsjednik Opštine je nadležan da izabere članove Savjeta i drugih tijela. Ne znam sada kako će se ovo riješiti, a služba glavnog administratora će dati pravno tumačenje za dalje postupanje , kazala  je Vesna Samardžić neposredno nakon što je i prekinula Zbor na kojem nije izabran Savjet MZ .

Nadamo se da će  nadležni  naći pravni način i osnov da se ovaj nastali nesporazum prevaziđe i izabere rukovodstvo Mjesne zajednice Đenovići.

 

 

 

4 0 komentara

  1. ONA bi da vodi sve,a DPS se s tim slaže,jer je razlaz doma vrlo čudan.Možda povede i nekadašnji SNP svojim putem,jer i njih ima na svome spisku.Najjaču ekipu ima onaj ko posvađa mještane da bi vladao.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com