Please assign a menu to the primary menu location under MENU

DruštvoIzdvojeno

NAKON 35 GODINA INSTITUT IGALO OBNAVLJA MEDICINSKU OPREMU

Menadžment Instituta „Dr Simo Milošević“ odlučio je da nakon 35 godina obnovi dio medicinske opreme. Po riječima izvršne direktorice dr Gordane Rajović tenderi su pripremljeni a prioritet je nabavka opreme za kardiološki kabinet.

-Ono što mislim da je najvažnije za razvoj Instituta jeste medicina. Nakon 35 godina, radimo jednu veliku nabavku, odnosno obnavljamo dio medicinske opreme. Dijapazon našeg medicinskog djelovanja je, što se tiče rehabilitacije, jako širok. Svi smo srećni zbog ovoga jer je to jako bitno za dalji razvoj Instituta, zbog naučne baze, edukacije, razvoja medicine u više smjerova – kazala je dr Rajović.

Kako objašnjava tender će ići iz tri partije.

-Prvi dio je kardiološki kabinet za rehabilitaciju koji će biti potpuno obnovljen, tu ništa nije kupljeno ili zamjenjeno punih 35 godina. Bila sam zatečena tom činjenicom, s obzirom na napredak medicine i na to koliko medicinski radnici u ovoj kući rade. To je naš primarni dio rada. Po onome što smo tražili, kabinet će biti najsavremenije opremljen, kompletiran i neće biti primjena samo u rehabilitaciji već i u dijagnostici. Tu je uključen i dio za neurologiju, elektromioneurograf, aparat koji postoji u Institutu ali je van upotrebe. Tenderom je obuhvaćena i edukacija velikog dijela medicinskog kadra, uključujući i mlađi kadar, tako da će svi imati šansu da rade. To znači i da će naša kuća da se otvori prema gradu i prema jednom dijelu tržišne ekonomije, a za pacijente Fonda i one koji inače dolaze na kardiološku rehabilitaciju to će biti značajan pomak. Drugi dio je ultrazvučni aparat koji ide u sklopu kardiologije, ali će biti sa svim sondama pa će se raditi mnogo širi dijagnostički dijapazon procedura. Treći dio tendera je fizijatrijska oprema, što nije malo. Predviđena je nabavka medicinskih kreveta, aparata za kinezi – terapiju, limfnu drenažu i druge opreme- kaže izvršna direktorica Instituta Igalo. [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/11/Gordana-rajovic.png’ title=” title_color=” title_tag=”]  Nabavku opreme će finansirati iz sopstvenih sredstava a procjenjeno je da će im za to biti potrebno oko 200.000 eura.

Naredne nedelje biće raspisan i tender za rekonstrukciju dijela smještajnih kapaciteta. Planirano je uređenje 15 kupatila, zamjena laminata na 1.600 m2, unapređenje vajrlesa, kao i opšte održavanje objekta, kako bi, kaže dr Rajović,  uoči Praznika mimoze otvorili Institut u punom kapacitetu i bez tehničkih nedostataka.

U obje faze je do 25. oktobra ostvareno 200.000 noćenja ali će po mišljenju izvršne direktorice ta cifra biti premašena jer prva faza u punom kapacitetu radi do 25. decembra.

– Cilj i naša želja je da to naredna godina nadmaši, odnosno da naš menadžment, ja i svi radnici Instituta pokušamo da ostvarimo još bolji rezultat. Mogu da se pohvalim da smo mi dobili još jednu grupu od 140 Norvežana, u sklopu norveškog programa, za narednu 2018. godinu. Ukupno će biti sedam grupa od po 140 što je za Institut velika stvar. Intezivno se pripremamo i za tender za naredni četvorogodišnji period.  To je jedan veoma delikatan i opširan posao sa detaljima, vrlo ozbiljan, tako da smo mi u razgovorima i anketama koje ispunjavaju pacijenti, došli do činjenica koji su naši propusti, sitnice koje njima smetaju, šta bi trebali da poboljšamo u kvalitetu i slično. Vjerujte da, s obzirom na strukturu pacijenata, oni tako malo traže, tako da su oni zadovoljni i prezadovoljni uslugama koje Institut pruža, naročito medicinski tretmanom. Potrudili smo se da im izađemo u susret – kazala je dr Rajović.  [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/11/norvezani-2.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]  Osim što su fokusirani na dugogodišnju, preko četiri decenije dugu saradnju sa Norvežinama, gosti ove ustanove su Holanđani, Danci, a u manjem broju iz ostalih evropskih zemalja. Kompletan menadžment, kaže izvršna direktorica, svakodnevno radi kako bi proširili tržište.

-Bili smo na sajmu Topreza u Parizu, vrlo temeljno smo se pripremili. Imali smo direktne sastanke  sa predstavnicima velikih francuskih agencija koje se prije svega bave zdravstvenim turizmom. Mi smo već poslali ponude koje su oni tražili. Mnogo nam je pomogla ambasadorka Crne Gore u Francuskoj, naša sugrađanka Dragica Ponorac. Imali smo posjetu  delegacije Nacionalne turističke organizacije i predsjednice Željke Radak Kukavičić . Obišli su  terapijski dio, smještajne kapacitete, sportski dio i to je bitno da imaju percepciju, kad nismo mi prisutni na sajmovima, da to ne bude samo puko uručivanje reklamnog materijala, već da mogu da nas predstave na pravi način- objašnjava dr Rajović.

Očekuje i da će saradnja sa specijalnom bolnicom Čigota na Zlatiboru biti valorizovana adekvatno i da će uskoro realizovati zajednički paket-aranžman 7+7 ili 14+14 Čigota – Institut. Ugovor o saradnji potpisaće  u februaru na sajmu turizma u Beogradu.

– Nismo konkurencija jedni drugima, bavimo se različitim medicinskim granama. Dogovorili smo i zajedničko apliciranje projektima EU, da bismo dobili novac iz IPA projekata.  Uključićemo možda još nekog partnera iz Bosne i Hercegovine, tako da smo napravili širi plan dalje saradnje između čega je i brendiranje proizvoda- kaže Rajović.

Namjera je i da prodube saradnju saInstitutom za kardiovaskularne bolesti Dedinje i već  22. novembra zakazan  je radni sastanak sa direktorom  te ustanove, profesorom Bojićem.

-Nadam se a to je dobra volja i želja sa obje strane, da stručnjaci sa Instituta Dedinje dolaze jednom mjesečno ili jednom u dva mjeseca kod nas, radi edukacije, saradnje, servisiranja i na kraju krajeva dostupnosti pacijentima i građanima-objašnjava izvršna direktorica Instituta.  [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/11/Institut-Igalo.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]  Tendencija je, kaže dr Rajović,  da se naredne godine period zatvaranja Instituta  skrati.

-Moramo da imamo jedan period kada izvodimo radove i uređujemo objekte, ali radićemo na tome da period  kada Institut ne radi bude što kraći.

Institut Igalo ima oko 750 zaposlenih od kojih je 150 sezonskih. Veliki dio se troši za zarade, ali su na bijeloj poreskoj listi, a po riječima dr Rajović trude se da sve obaveze ispunjavaju na vrijeme.

–Ovo jeste bila uspješna poslovna godina, pozitivan rezultat na kraju devetomjesečnog perioda ali mi imamo i velike troškove, posebno sada kada je zatvoren Mediteranski zdravstveni centar, kada  je priliv novca manji. Treba izdvojiti sredstva za plate i doprinose ali i za neophodnu rekonstrukciju, kako bi poboljšali uslugu.

Dr Rajović  ističe da Institut ima veoma kvalitetan kadar i da je to najveća vrijednost ustanove.

-Svi radnici Instituta, ne samo medicinsko osoblje, za ovih par mjeseci koliko sam ovdje, rade i maksimalno se trude da održe ovu ustanovu. Moj utisak je, a nadam se da se sa mnom slažu ostali, da su naši medicinsku radnici prepoznati mnogo šire, da ne kažem u Evropi, a mnogo manje u ovom gradu. To je malo poražavajuće. Nastojim da radnici prepozanju i moju brigu za njihov materijalni status i da pokušam da vodim pravednu socijalnu politiku.  Zato su neki radnici koji su godinama radili na određeno vrijeme prevedeni u stalni radni odnos. Namjera je bila da povećamo novembarsku platu za pet odsto, ali smo to odložili zbog sudskog spora koji smo izgubili a koji se vodi godinama.  Ima još nekih sudskih sporova, koji nam „vise“ nad glavom i moramo da napravimo presijek svih i da vidimo da li možemo da se dodatno angažujemo. Nadam se da će biti mogućnosti da već naredna plata zaposlenih bude veća. Planirana je i nova sistematizacija i organizacija rada kao i uvođenje informacionog sistema, čime ćemo unaprijediti kvalitet rada – zaključuje dr Rajović.

Ostavite Vaš komentar

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com