DruštvoIzdvojeno

NAD BOKOM SANKANJE I SNIJEŽNI DEZERTI

Dok se, uz toplo vrijeme, na primorju već počinje razmiljati o prvom kupanju, samo 11 km sjevernije od Herceg Novog, na Orjenskom sedlu (1600 m), još uvijek se uživa u zabavi na debelom sniježnom pokrivaču. Protekle subote, u okviru zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“, planinarski klub „Subra“ je bio organizator revijalnog takmičenja u sankanju, ali i degustacije koktela i sladoleda, rađenih na bazi snijega.

Događaj je okupio 40-ak učesnika, pretežno roditelja sa djecom, koji su uživali u aktivnostima na rijetko viđenom obilju snijega, pri odličnom, sunčanom vremenu i sa maštovitim ledenim osvježenjima. Broj učesnika je velik, imajući u vidu da se do lokacije još uvijek može doći samo dugotrajnim pješačenjem kroz dubok snijeg. Naime, ove godine je njihov broj bio duplo veći nego prethodne, kada je događaj prvi put realizovan.

U adrenalinskom i zabavnom takmičenju “Freestyle Sledding Orjensko sedlo 2018.”, takmičilo se 25-oro, što djece, što odraslih. Dječju stazu najbrže je prešla Hrsitina Grbo, drugi je bio Vasilije Stevović, a treća Anja Đorđević. Odrasli su imali da savladaju dužu i strmiju, pravu vijugavu bob stazu, a najbrži je bio Marko Jaredić. Drugo mjesto je osvojio Ivan Đorđević, dok je treće pripalo Božidaru Krivokapiću.


Tokom samog takmičenja, kao i prilikom dodjela prigodnih diploma, ispred samog planinarskog doma su pravljeni i odmah služeni atraktivni kokteli i sladoledi, koji su kao jednu od komponenti imali prirodni orjenski snijeg. Ovaj neobični gastro-događaj polako postaje brend hercegnovskog zaleđa, a Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, koja je koordinator ovogodišnjeg zajedničkog programa, organizovaće u avgustu još jedan slični događaj, „Gorski sladoled“, gdje će takođe biti korišten snijeg, ali i lokalno, tek ubrano šumsko voće. Kroz ove specifične gastro-događaje, Agencija ukazuje na neke od novih mogućnosti turističke valorizacije Orjena.


Do kraja zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“ ostala su još tri događaja. Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com