Izdvojeno

NA VRBANJU POČELA AKCIJA “ZA SVAKOG STANOVNIKA PO JEDNA SADNICA”

U okviru akcije „Za svakog stanovnika po jedna sadnica“ danas je na Vrbanju počelo pošumljavanje ovog područja. Opredjeljeno je 20 000 sadnica, smrče i crnog bora, koje će biti raspoređene na 150 000 kvadratnih metara.

Sadnja drveća je jedan od najljepših i najplemenitijih gestova koje čovek može učiniti prema prirodi, prema drugim ljudima i samom sebi, kazao je Dragan Šimrak, menadžer Opštine Herceg Novi.

-Planeta bez drveća je planeta bez kiseonika, a planeta bez kiseonika je planeta bez ljudi. Ta veza između drveća i ljudi je nešto što održava ovaj svjet u savršenom skladu. Na žalost, svake godine Zemlja izgubi veliki dio svojih šuma, kako zbog požara  tako i zbog sječe. Zbog toga mi danas, kao ekološka država i njeni građani, imamo veliki i plemeniti zadatak, da pomognemo i damo svoj doprinos zaštiti i očuvanju šuma, stvarajući uslove za bolji kvalitet života svih zajedno, našeg grada, naše države, a samim tim i planete Zemlje. Stiglo je 20 000 sadnica, smrče i crnog bora, koje će biti raspoređene na 150 000 kvadratnih metara, kazao je Šimrak.

Istakao je da Herceg Novi ima važan zadatak da se zahvali prirodi, jer jedan od najboljih načina da se sačuva naša plava planeta jeste da svaki čovjek u toku svog života zasadi bar jedno drvo.

U današnjoj akciji koju realizuju Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za šume, učestvovali su državni sekretar za šumarstvo, lovstvo i drvnu industrijiu u Ministarstvu poljoprivrede, Milosav Anđelić sa saradnicima, predstavnici Uprave za šume, Agencije za razvoj i zaštitu Orjena iz Herceg Novog,  predstavnici lovačkog udruženja “Orjen”, učenici SMŠ “Ivan Goran Kovačić”, planinarska sekcija «Novski tići» OŠ “Milan Vuković kao i članovi izviđačkog odreda “Orjen”- Herceg Novi.

Vlada Crne Gore je, u okviru brojnih aktivnosti za očuvanje i unapređenje šumskih resursa, opredijelila 200.000 eura za pošumljavanje na cijeloj teritoriji države. U jesenjoj sadnji na prostoru svih područnih jedinica Uprave za šume biće posađeno 630.000 sadnica, autohtonih vrsta drveća.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com