IzdvojenoPolitika

NA VANREDNOJ SJEDNICI SO HN USVOJEN ZAKLJUČAK DA VLADA CG PREUZME FINANSIRANJE BOLNICE MELJINE DO OKONČANJA SUDSKOG SPORA

SO Herceg Novi, predlaže Vladi Crne Gore, da preuzme finansiranje usluga i plata zaposlenih  u PZU Meljine, do okončanja sudskog  spora sa Atlas grupom i da predloži Parlamentu Crne Gore donošenje leks specijalisa, kojim bi bili stvoreni uslovi za rješavanje problema bolnice Meljine, zaključak je čiji je predlog dala Dragana Stanišić (SNP) a koji je glasovima vladajuće većine, usvojen na danas održanoj šestoj vanrednoj sjednici SO.

Potrebnu većinu nisu imali predlozi kluba odbornika DPS-a da Opština opredjeli jednokratnu pomoć u visini dvije plate u cilju javnog  interesa i rada bolnice kao i da Opština Herceg Novi prati funkcionisanje bolnice i najmanje jednom u tri mjeseca organizuje sjednicu Skupštine.

Podsjećamo, vanredna sjednica sazvana je na Inicijativu Kluba odbornika DPS, koju su podržali svi odbornici lokalnog parlamenta. Na poziv da prisustvuju današnjoj sjednici nisu se odazvali ministar zdravlja, predstavnik vlasnika Atlas grupe i menadžment bolnice, dok je u skupštinskim klupama bila predsjednica Sindikata zaposlenih Slavica Drobnjak.

TOK RASPRAVE:

Predsjednik Skupštine dr Miloš Bigović je podsjetio na zaključke koje je SO HN usvojila 2015. godine i koji su dostavljeni Vladi i ostalim nadležnim institucijama. On je izrazio stav da je neprisustvo ministra zdravlja za njega razočaranje, da je na taj način ministar svojim postupkom više pokazao kakav ima stav prema građanima Herceg Novog. Naglasio je da su odbornici lokalnog parlamentu uvijek bili jedinstveni kada je u pitanju bolnica Meljine.

Novljani više od jednog vijeka koriste usluge bolnice, međutim poslednjih godina žive u strahu da je ne izgube, kazao je Živko Krunić, odbornik Demokratskog fronta.

-Atlas grupa je imala obavezu da uloži 119 miliona. Međutim, oni nisu poštovali ugovorne obaveze, već su stvarali uslove neperspektivnosti ustanove. Ako Vlada Crne Gore doživljava Herceg Novi kao svoj grad onda će i stvoriti uslove da bolnica opstane, kazao je Krunić.

Da je jasno da se radi o još jednoj neuspjeloj i pogubnoj privatizaviji ustvrdio je i Mladen Ivanović (UG Izbor) i naglasio da daju punu podršku zaposlenima koji u veoma teškim uslovima održavaju bolnicu.

-Tražimo da bolnicu vrate u sistem javnog zdravstva, a Izbor će podržati sve inicijative SO HN usmjerene na opstanak bolnica, kazao je Ivanović.

Nedolazak nadležnih pokazuje njihov jasan stav o bolnica, kazala je Tamara Vujjović, odbornica Demokrata i rekla da se već 10 godina sistemski radi na uništavanju ove ustanove.

-U bolnici su,neposredno prije privatizacije,  postojala 243 bolnička kreveta, radilo je 46 ljekara i oko 150 medicinskih sestara, a sada ima 146 zapsolenih od kojih je 12 ljekara specijalista. Da su ovdje predstavnici Vlade pitala bih ih ko su bili članovi komisije koji su morali da prate investicionu obavezu i kakvu odgovornost imaju. Imali smo nekoliko članova ugovora na osnovu kojih je mogao da se poništi ugovor međutim investitoru je “namigivano” čitavih 10 godina i mi se nalazimo u ovakvoj situaciji, kazala je dr Vujović.

Odbornica DPS-a Maja Bakrač podsjetila je da su na nedavno održanoj redovnoj sjednici predložili da se radnicima bolnica iz budžeta opštine izdvoje sredstva za dvije plate što su odbornici pozicije vlasti odbili i dodala da resorno Ministarstvo radi sve što je u njihovoj nadležnosti da se problem riješi.

 

-Zbog odsustva podrške formalnog vlasnika prihodi koje bolnica ostvaruje nisu dovoljni pa se ona nalazi u teškom finansijskom stanju. Vlada je 2015. zadužila ministarstva finansija i zdravlja da pokrenu proceduru  raskida ugovora i da se  bolnica privremeno uključi u sistem javnog zdravstva, a taj proces je još uvijek na snazi. Pokrenut je parnični postupak protiv konzorcijuma. Smatram da ne smije izostati ničija podrška, posebno ne lokalne uprave da je prioritet ulagati u bolnicu umjesto u neke druge manifestacije. Vlada preduzima sve što je u njenoj moći ali krivca treba tražiti u onome čija je obaveza da izmiruje redovno plate i doprinose, kazala je Bakrač.

Na njeno izlaganje, za koje smatra da je kontradiktorno, reagovao je Miloš Bigović izrazivši čuđenje jer je sjednica je sazvana na inicijativu DPS-a. On je pitao da li je rješenje problema “ova sjednica na koju nisu došli oni koji su odgovorni za rješavanje problema ili demagoški poziv da opština izdvoji dvije plate”.

-Ne bježimo od dobrih predloga, vi politizujete, a pozivate da ovo pitanje depolitizujemo!, kazao je predsjednik Skupštine.

Nada Karadžić, odbornica DPS-a, saglasna je da je očuvanje bolnice i rješavanje njenog pravnog statusa osnovni cilj ali da zna da se na to ne može da uticati.

-Rješenje bolnice bilo je predizborno obećanje kolacije na vlasti. Lokalna uprava mora da pomogne u obezbjeđivanju zarada zapsolenima, kazala je Karadžić.

Priča iz klupa DPS je demagoška kao i priča u pismima koje su dobili pred održavanje Skupštine, istakao je Jovan Subotić, odbornik Novske liste.

-Naša intencija je da zadržimo bolnicu i radimo sve što je u našoj mogućnosti. Mi drugog oružja nemamo, a nemamo zainteresovanih za ovaj razgovor od nadležnih iz države. Ne možemo da prebacujemo odgovornost, možemo da se uključimo ali nema dijaloga. Jedino ko je zainstersovan za ovu priču su zapsoleni. Ovakve odluke o zdravlju ljudi donose oni koji se u Crnoj Gori ne liječe, istakao je Subotić.

Onaj ko ne dolazi pokazuje odnos prema nekom problemu ali i prema onome ko je zvao, kazao je odbornik DPS-a Andrija Radman, te da može da se djeluje deklarativno ali i konstruktivno.

-Vlada je počela postupak na osnovu zaključaka SO iz 2015. U okvirima pozitivnog prava je uradila ono što je moguće, da li je to dovoljno da bolnica opstane, nije. Da li Opština može da nešto uradi, može. Loklana samouprava ima dva argumenta – ona upravlja prostorom, namigivano je Atlas grupi da grade. Lokalna uprava može opredjeliti sredstva i to rebalansom budžeta, istakao je Radman i pozvao da vladajuća koalicija pokaže spremnost kao što su oni pokazali kada su zatvorene škola i vrtić.

Pojašnjenje je uputio predsjednik Skupštine Miloš Bigović istakavši da je tačno da se sve može kada se hoće i da zato čudi što Vlada neće da rješi ovo pitanje.

-Da li je kriv onaj ko je Atlas grupi omogućio da deset godina radi to što radi? Ministar zdravlja je trebao da bude danas ovdje i nema opravdanja za izostanak. Vlada odnosno Skupština Crne Gore ima pravo u okviru svojih nadležnosti ima pravo da donese lex specialis, znači da može i po ovom pitanju pogotovo jer je riječ o zdravlju građana.

U raspravi je učestvovao i Miloš Vukićević (Novska lista) koji je zatražio da “država vrati 200 miliona eura koje se odlivaju iz Novog, a mi ćemo pokriti i zdravstvo i sve ono što je u nadležnosti države”.

Odbornica SNP-a Dragana Stanišić je kazala da se lokalna uprava nikada nije pitala o bilo kojoj privatizaciji, pa ni oko bolnica.

-Ispada da Opština treba da preuzme obaveze koje su u nadležnosti države. Mi znamo šta hoćemo – da država preuzme isplatu plata zaposlenima i da se ne ugasi bolnica.

Na predizborna obećanja Demokrata da se bolnica vrati u sisitem javnog zdravstva podsjetila je odbornica DPS-a Nevena Keković i istakla da lokalna uprava mora da se uključi, kao i Novska lista, SDP…

Predsjednica Sindikata zaposlenih u bolnici Meljine Slavica Drobnjak kazala je da je svjesna da lokalana uprava ne može puno da uradi ali su i Vladi uputili dopis da zajednički sjednu za sto i rješavaju problem. Zamolilla je da bolnica nikome ne bude osnov za ubiranje političkih poena.

-Ono što me brine je što se ova situacija politizovala. Mislim da bi svi trebalo da imamo isti cilj, a to je očuvanje institucije koja je značajna za grad i građane Herceg Novog. Mi se bavimo liječenjem i nemamo ni političkih ni nacionalnih ambicija. Mi ne znamjeramo što lokalna skupština nije izglasala izdavanje za plate jer nisu oni u mogućnosti, mi smo plate stavili na drugo mjesto, a naš zahtjev je da bolnica uđe u sistem javnog zdravstva jer nam je cilj da radimo u kvalitenoj ustanovi i ustanovi iza koje će stajati država. Očekujemo neka rješenja već naredne sedmice ali u skladu sa svim odgovorima ćemo reagovati. Opština mora da sačuva ono što je imala vjekovima, na koji način, ja ne znam, samo bih vas zamolila da ne ubirate političke poene na račun bolnice već da u skladu sa mogućnostima uradite sve da se bolnica sačuva, kazala je Drobnjak.

Predsjednik Skupštine pročitao je, iz ugovora, koje su bile obaveze Atlas grupe i kolika investiciona ulaganja.

-Zabrinjava činjenica da se od stavljanja potpisa nije znalo ko je nadležan za sprovođenje svih odredbi iz ugovora. Iz Savjeta za privatizaciju su saopštili da u njihovoj arhivi nema ni jedan dokument o privatizaciji bolnice. Imamo situaciju da je neko žmurio kada nije smio da žmuri, istakao je Bigović.

Odbornik DPS-a Slobodan Radović pojasnio je da ne traže da Opština preuzme finansiranje bolnice ali smatraju da je svrsishodno da im finansijski pomognu.

Odbornik Demokrata Mirko Džuović zapitao je da li odnos Vlade Crne Gore prema bolnici odražava odnos Vlade prema Herceg Novom?

-Od izjave ministra zdravlja je prošlo 12 dana, konstatovala je vlada akutno stanje i ne reaguje 12 dana! Sudski spor može trajati deceniju, čekati ishod spora nije rješenje ni za bolnicu ni grad. Rješenje se mora naći sad. Ako je to da ona bude u sistemu javnog zdravstva, zašto to već nije urađeno?-pitao je Džuović.

Predsjednik opštine Stevan Katić, nakon rasprave je ocijenio da se na SO čula ulavnom populistička priča te da je jedino rješenje da bolnica Meljine uđe u sistem javnog zdravstva Crne Gore.

– Da li  nas  je sve sramota kako djeluje zdravstveni sistem Crne Gore. Pođite do Risna i Kotora. Kako to država upravlja sredstvima jednog važnog resursa. Mi kao grad, smo uvijek  imali maćehinski odnos Vlade. Ništa ne znači radnicima  PZU Meljine, što će sada dobiti jednu platu, jer  pitanje svih pitanja je, da je ovo  neko tolerisao 10 godina. Neko je dozvoljavao  da se 150 stranica  tereta i ograničenja stavi na zemljište i objekte bolnice. Znamo ko, onaj ko je i dozvolio ovakvu privatizaciju.  Sud ovo  neče riještiti za 20 godina, i jedino rješenje je da se ka Vladi uputi zahtjev da donese leks specijalis, i stavi PZU Meljine u sistem javnog zdravstva, te preuzme brigu o  zaposlenima i bolnici do rješenja sudskog spora, kazao je Katić.

Nakon što je sa 17 glasova za i 9 uzdržanih usvojen predlog zaključka Dragane Stanišić da SO predloži Vladi Crne Gore, da preuzme finansiranje usluga i plata zaposlenih  u PZU Meljine, do okončanja sudskog  spora sa Atlas grupom i da predloži Parlamentu Crne Gore donošenje leks specijalisa, kojim bi bili stvoreni uslovi za rješavanje problema bolnice Meljine, Slobodan Radović (DPS) je  obrazložio da su odbornici te partije bili uzdržani jer zaključak nije u skladu sa zakonom.

-Dok traje sudski postupak Vlada nije u mogućnosti da finansira plate zaposlenih -rekao je Radović.

S druge strane predsjendik SO Miloš Bigović pojasnio je zašto vladajuća većina ne prihvata da izglasa jednokratnu pomoć zaposlenima bolnice u iznosu od dvije plate. 

-Lokalna uprava nije za ad hok rješenja već želi da se pitanje bolnice trajno riješi. Ovim vašim predlogom mi bi samo produžili agoniju zaposlenih i bolnice. Ukoliko bi ovaj zaključak dobio našu podršku značilo bi da  jednom neodgovornom investitoru dozvoljavamo da se  zaduži 100 miliona a ne ispunjava obaveze prema zaposlenima, a onda da poreski obveznici –građani  obezbjeđuju  plate radnicima bolnice, je nedopustivo – kazao je Bigović ističući da će Opština kroz sve moguće druge vidove pomagati zaposlene u toj ustanovi. Očekuje i da će, kako je rekao, država naći način da riješi problem funkcionisanja bolnice i da to rješenje grad neće čekati tri mjeseca.  

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com