Kultura

NA TVRĐAVI FORTE MARE NASTAVLJENO SNIMANJE FILMA O HERCEG NOVOM

Masovnim scenama borbe danas (subota, 18. maj) je na tvrđavi Forte mare nastavljeno snimanje dokumentarno-igranog filma o Herceg Novom, koji u okviru projekta ”Fortress ReInvented”, treba ukratko da prikaže istoriju osnivanja našeg grada.

Današnjim scenama pokušavaju da evociraju dugu i tešku borbu kojom su Turci na čelu sa Hajrudinom Barbarosom u julu 1539. godine, ponovo preuzeli grad od Španaca, rekao nam je reditelj i autor filma Dragi Vujičić.

– Danas će najviše biti razrađene scene borbi u kojima  su Turci, na čelu sa Hajrudinom Barbarosom, poznatim osmanskim pašom i admiralom turske vojske, nakon godinu dana španskog držanja grada, uspjeli da preotmu Herceg Novi. To je bila ogromna turska armada koja je osvojila sva okolna mjesta, a prvenstveni cilj im je bio da preotmu Herceg Novi. Tada su pokazali posebnu surovost prema stanovništvu, a naročitio prema Špancima koji su branili grad; Hajrudin Barbarosa ih nije želio žive, i na taj način je osvetio svoju braću.

Na pitanje u kojoj fazi je snimanje filma, Vujičić kaže da je odrađeno više od polovine, te da je završetak snimanja planiran krajem juna.

– Ako ćemo to da mjerimo od 1 do 10, recimo da smo došli do šestog koraka, ali radimo sve paralelno. Idemo sa “augmented realitijy”-em , koji će imati neke 3 D scene, ali ćemo se potruditi da ne bude identičan filmu, tako da turisti mogu da osjete kako je to nekad bilo i vide neke sasvim druge stvari, naravno opet vezane za istoriju, jer mi prije svega radimo film za turiste. Paralelno radimo audio vodiče, kao i ovaj dodatni sadržaj – dodatnu stvarnost, i nadam se da ćemo po dogovoru film završiti već krajem idućeg mjeseca, a u sklapanje ćemo ući početkom jula, objasnio je Vujičić.

Posebno će biti zanimljiva scena srednjevjekovne gradske pijace koju će snimati na trgu Mića Pavlovića, ispred crkve Svetog Jeronima.

– Jedna od najatraktivnijih scena će sigurno biti evociranje pijace iz 17. vijeka, kojom ćemo pokušati da u pravom maniru rekonstruišemo duh tog vremena. Biće tu štandovi i stolovi koji su baš kao srednjevjekovni, sa svim onim što se uglavnom prodavalo, kao što su čoja i so. Znamo da je Herceg Novi nastao zbog ideje tadašnjeg bosanskog kralja Tvrtka Kotromanića da trguje solju, naravno uz želju da ima svoju luku i izlaz na more. To bi trebalo da bude najatraktivniji set na cijelom snimanju, a pijacu ćemo postaviti kod crkve Svetog Jeronima. To je idealna lokacija zato što imamo dosta pozicija sa kojih se ne vide nove stvari, reklame i sve ono što može da omete snimanje ili da u postprodukciji uzrokuje ogroman utrošak vremena, a vrlo je atraktivno i široko.

Film bi trebalo da traje između 6 i 10 minuta i, iako zasnovan na istorijskim činjenicama, ne treba da bude istorijski već prvenstveno da bude zanimljiv turistima i pruži im mogućnost da dožive duh grada kroz vijekove, poručio je Vujičić.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com