Please assign a menu to the primary menu location under MENU

Kultura

NA “TRGU OD ĆIRILICE” VEČE MATIJE BEĆKOVIĆA I “POSVETA PRAHU OCA POEZIJE”

Na hercegnovskom Trgu od ćirilice – na Belavisti od 21 sat – novi program naslovljen „Posveta prahu oca poezije“ – veče pjesnika Matije Bećkovića.

Sinoć su programi priređeni kao sjećanje na rusku carsku porodicu Romanov. U galeriji „Freska“ otvorena je izložba „U susret Ruskom caru- Romanovi carsko služenje“. Uslijedio je program „99 godina od ubistva cara Nikolaja i carske porodice“ a potom je istoričarka umjetnosti Ina Simonova Roščina iz muzejskog kompleksa Kolomenskaja iz Moskve, održala predavanje i govorila o istoriji carske porodice zahvalivši se svima onima koji žele da na ovaj način putuju sa ruskom istorijom. Prema njenim riječima buđenje sjećanja na carske mučenike nosi poseban značaj u 2017. godini jer smo 17. jula ušli u obilježavanje jednog vijeka od početka ruske velike tragedije koja će biti povod za brojne programe i tokom 2018. Roščina je naglasila da ova porodica koja je Rusiji dala 6 careva i 14 imperatora, uživa posebnu ljubav kod srpskog i crnogorskog naroda, što naročito važi za cara Nikolaja.
Sjećanje na carsku porodicu je potkrepljeno dvosatnim dokumentarnim filmom koji je publika s pažnjom pratila iako su programi trajali do iza ponoći.
U pauzi između predavanja Ine Simovne Roščine i filma o porodici Romanov svoje stihove kazivala je ruska pjesnikinja Tatjana Koti.

Ostavite Vaš komentar

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com