DruštvoIzdvojeno

„NA STANICI NAŠIH SNOVA” – SVEČANI KONCERT KUD „ILIJA KIŠIĆ“

Novi susret sa publikom „Na stanici naših snova“ zakazali su članovi KUD „Ilija Kišić“ iz Zelenike sutra veče (subota, 17. mart) u dvorani „Park“.

Član uprave društva Milivoj Perušković objašnjava da su stihovima iz poznate pjesme „Bokelja“ željeli da naglase vezu omladine Zelenike i sa ovim ansamblom, i najavljuje zanimljiv i atraktivan koncert sa iznenađenjima za publiku.

– Namjera nam je da ovim koncertom prikažemo novskoj publici, a nadam se i šire, šta to danas radi omladina Zelenike, čime se bavi u slobodno vrijeme i kako se kulturno uzdiže. Upravo ovim stihovima, ne samo novskog nego i bokeljskog ansambla „Bokelji“, htjeli smo da naglasimo tu vezu sa omladinom koja je prije 50-ak godina i osnovala taj ansambl, koji mahom predstavljaju naši djedovi, stričevi, dondi… Iako nije u terminu u kome smo obično prikazivali presjek urađenog tokom godine, ovaj koncert će imati puni sjaj godišnjeg koncerta. Mi smo se potrudili da taj sjaj bude još jači i da program bude još atraktivniji. Standardni repertoar smo osvježili jednom novom koreografijom, a kompletan koncert je pripremljen u novom duhu scenskog iskaza. Sa tim novinama, kao i sa koreografijama i našim repertoarom želimo da pratimo ono što je najaktuelnije u tom segmentu kulturnog stvaralaštva, ne samo kod nas nego i u regionu, i trudimo se da to ostvarimo u što većoj mjeri.

Osnovano 1936. godine kao „Polet“,  od 1945. ovo KUD nosi ime narodnog heroja, zeleničanina, Ilije Kišića, a sada okuplja preko 120 članova u tri sekcije koje će nastupiti na sutrašnjem koncertu.

– Broj članova uvijek malo osciluje zbog najmlađih, a i neki članovi prvog ansambla odu daljim životnim putem zbog oslaska na studije, zaposlenja i slično. Mi sada imamo između 120 – 130 članova, i dalje funkcionišemo u tri sastava; najmlađa djeca uzrasta do 8-9 godina, zatim pripremni ansambl i, naravno, prvi ansambl kulturno-umjetničkog društva, a svi će nastupiti na ovom svečanom koncertu. Umjetnički rukovodilac društva Nikola Korović je zadužen za pripremni i prvi ansambl, a naša koleginica iz prvog ansabla Katarina Maksimović za najmlađe članove. Oni to održavaju na jednom ozbiljnom nivou, uče djecu ne samo nekim novim koracima, već i kako da se druže na pravi način, kako da se odnose prema radu i obavezama, uče ih disciplini, tako da imamo i tu neku pedagošku ulogu.

I pored dugogodišnjeg problema sa nedostatkom prostorija, članovi KUD „Ilija Kišić“ vrijedno rade,  trenutno u Domu omladine, a nadaju se trajnom rješenju.

– Problem sa nedostatkom adekvatnog prostora za rad još nije riješen. Nismo više u prostorijama bivše hladnjače PKB-a u Zelenici, pošto smo posredovanjem lokalne samouprave dobili na korišćenje prostoriju u Domu omladine u starom gradu, koju je ranije koristio UC „As“. Iako to nije naše i ne predstavlja trajno rješenje, bar imamo adekvatnu podlogu tako da se u tom smislu nešto popravilo, ali u nekom generalnom smislu je nažalost još uvijek sve isto. Put nam ne pada teško, dosta dobro smo se organizovali i fino nam ide. Probe su tri puta sedmično, a pred godišnji koncert smo naravno  intenzivirali i broj proba i vrijeme trajanja. Repertoar će biti šarolik: Igre iz Crne Gore, Boke, iz svih djelova Srbije, igre iz Slavonije, kao i Vlaške igre. Biće dinamično, tako da mislim da će tih sat i 10-15 minuta proći kao pet minuta, poručio je Perušković.

Koncert počinje u 20:00 sati, ulaz je besplatan, a zbog velikog interesovanja, ulaznice treba preuzeti na blagajni dvorane „Park“ u subotu od 10:00 do 12:00 i od 17:00 sati.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com