IzdvojenoSport

NA SKUPŠTINI UDRUŽENJA GOLUBARA CRNE GORE URUČENE NAGRADE NAJBOLJIMA – NOVLJANI U VRHU

Udruženje klubova odgajivača golubova pismonoša Crne Gore, na Skupštini koja je upriličena u Podgorici, dodjelilo je pehare i priznananja najboljim takmičarima za 2018. godinu. Na Skupštini su bili prisutni svi najbolji golubari iz: Bara, Nikšića, Pljevalja, Berana, Rožaja, Podgorice i Herceg-Novog. Pored diskusije o planu letenja za slijedeću godinu, uručene su diplome i pehari najboljima za prethodnu sezonu. Klub iz Herceg Novog, koji se zove „Columba livia“, što na latinskom znači golub pećinar, ostvario je zapažene rezultate.

Takmičenje u kome su učestvovali takmičari iz Herceg Novog sastojalo se iz šest trka:

Prva trka je bila iz mjesta Konjic – 123 km vazdušne linije do H.Novog;

Druga trka je bila iz mjesta Makljen – 172 km;

Treća i četvrta iz Bugojna – 201 km;

Peta i šesta iz Jasenovca – 336 km.

Na prvom takmičenju iz Konjica, učestvovalo je 18 odgajivača  sa ukupno 710 golubova. Sva tri prva mjesta osvojili su golubovi Đura Milanovića, odgajivača iz Herceg Novog, poznatog bućara BK „Val“ Herceg Novi. Đurovi golubovi su 123 km preletjeli za 1sat i 20 min.

-Bila je ovo brza trka, ali moji golubovi mogu da lete i mnogo brže, u zavisnosti od vremenskih uslova, poručuje Đuro Milanović, veliki zaljubljenik u golubove.

Na drugoj  trci najuspijesniji je bio Jestrović Raco iz Pljevalja, koji je osvojio sva tri prva mijesta. Na trećoj trci najbolji je bio Pejaković Miloš iz Podgorice sa tri najbolja goluba, dok je četvrta trka pripala Bigović Slavku iz Nikšića. Na petoj trci najbolji su bili golubovi Raša Jovovića.

Na šestoj trci iz Jasenovca, dominirali su Novljani, koji su osvojili sva tri prva mjesta. Prvo mjesto osvojio je golub Predraga Sekulovića koji je 336 km preletio za 4h i 27 minuta. Drugi je bio golub Đura Milanovića, koji je bio sporiji 5 sekundi, dok je treći bio golub Zorana Ivanovskog, poznatog vaterpoliste iz Herceg Novog, sada trenera VK Jadran.

Svih šest trka  organizovao je golubarski savez Crne Gore, a golubovi su se pakovali u Nikšiću. Svi su bili u istom kamionu i puštani su sa istog mjesta u isto vrijeme. Cilj svakog goluba je bio, da ide u svoj grad i svoj golubarnik. Sedma trka održana je iz Umaga, koji je do Herceg Novog udaljen 520km, gdje je Đuro Milanović pobjedio sa dva goluba na prva dva mjesta.

Ove godine, pehar za najboljeg golubara Crne Gore dobio je Miloš Pejković iz Podgorice, koji je osim pobjede u trećoj trci, imao pojedinačno tri najbolja goluba i najbolju ekipu u Crnoj Gori, koju čini pet najbolje plasiranih golubova sa svih šest trka.

Drugi je bio Predrag Sekulović iz Herceg Novog, koji je imao prvog goluba sa šeste teke i drugu najbolju ekipu u Crnoj Gori.

Treće mjesto pripalo je Đuru Milanoviću iz Herceg Novog, koji je imao tri prva mjesta na prvoj trci, drugog goluba na šestoj i nacionali let iz Umaga prva dva goluba.

Članovi „Columba livia“ iz Herceg Novog, koji su učestvovali na takmičenju su: Zoran Ivanovski, Predrag Sekulović, Đuro Milanović i Đorđe Nikitenko.

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com