DruštvoEPKKultura

NA SJEDNICI VLADE CRNE GORE FORMIRAN POČASNI ODBOR PROJEKTA „HERCEG NOVI – EVROPSKA PRIJESTONICA KULTURE  2021“

Na sjednici Vlade Crne Gore danas je usvojena odluka o formiranju počasnog odbora projekta „Herceg Novi – Evropska prijestonica kulture  2021“ Na čelu odbora je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, a članovi su  ministar turizma Branimir Gvozdenović, kulture Pavle Goranović,  predsjednica opštine Nataša Aćimović,  rektorka Univerziteta Crne Gore  Radmila Vojvodić,  i istaknuti umjetnik Dimitrije Popović…

Po završetku sjednice Vlade održana je i konferencija  za novinare na kojoj su o ovoj temi govorili  Aleksandar Dajković, iz Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture i Nataša Martić, savjetnica predsjednice Opštine Herceg Novi…

Usvajanjem informacije  i odlukom o formiranju počasnog odbora Vlada je podržala kandidaturu  Herceg Novog, uz ocjenu da je riječ o  projektu koji je velika razvojna šansa za Herceg Novi, za Crnu Goru, ali i za međunarodno pozicioniranje kako na kulturnom, turističkom, tako i na ekonomskom planu, istakao  je Dajković. Potom je objasnio:

– Herceg Novi je titular projekta, ali nije sam u ovom poslu, ima podršku svih primorskih opština, Kotora, Tivta, Budve, Bara, Ulcinja, kao i prijestonice Cetinja i glavnog grada Podgorice. A projekat podržava i predsjednik države, kao i Evropska asocijacija festivala, rekao je Dajković i apostrofirao da se  Vlada obavezala da će dobijanjem kandidautre za period od 2017. do 2022. obezbijediti novčana sredstva u iznosu od 31 odsto  planinranog budžeta projekta za razvoj infrastrukture i 37 odsto planiranog budžeta projekta za razvoj kutlure na području opštine Herceg Novi.

Nataša Martić koordinatorka projekta:

– Usvojivši današnje zaključke i podršku  Herceg Novom da postane Evropska prijestonica kulture, Vlada Crne Gore, ostvarila je  preduslov za realizaciju istorijske šanse za Herceg Novi, za regiju i državu Crnu Goru, rekla je Nataša Martić i podsjetila da je  Evropska prijestonica kulture projekat koji je osnovan 1985. a od tada je više od 50 gradova nosilo ovu titulu.  šansa za Herceg Novi je istorijska  zato što su do 2014. godine za ovu prestižnu titulu mogli da se kandiduju isključivo gradovi zemalja članica Evropske unije.  Odlukom Evropskog parlamenta iz 2014.godine od 2021-2033. godine na svake tri godine imenuje se grad kandidat zemlje koja  još  nije članica Evropske unije, ali jeste kandidat ili zemlja pristupnica, objasnila je Martić.

– Koncept hercegnovske kandidature jeste multipartnerski. Inače je koncept jedan grad, jedna država. U ovom takmičenju reprezentaciju Crne Gore predstavlja Opština Herceg Novi sa gradovima partnerima… Crna Gora se sa  čitavom primorskom regijom predstavlja Briselu kroz društvenu transformaciju u narednih pet godina. To vam je kao da se kandidujete za Olimpijadu, i imate pet godina da se spremite. Zaključak jeste da projekat predstavlja najefikasniji način za podizanje inetrancionalnog profila grada, regije i države kroz doprinos unapređenju imidža, a stvarajući kulturni centar Evrope. Mi vjerujemo da ćemo to i biti 2021.godine. Projekat predstavlja i najefikasniji način za ostvarivanje ekonomske dobiti grada, regije, odnosno države. Kada je predat prvi aplikacioni dokument 2015. godine koji predstavlja i prvu fazu ovog projekta, nezavisni žiri Evropske komisije je aplikaciju ocjenio zanimljivom, inovativnom i realnom. Danas  dokazujemo  da smo kao javna uprava, lokalno i nacionalno, ozbiljno shvatili sugestije žirija. Osim podrške gradova, tu su i današnja podrška Vlade, na konkretne programe, tu su i podrške četiri ministarstva, održivog razvoja turizma, prosvjete,   ekonomije i ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije na konkretnim projektima, izmjene sistema kako obrazovnog tako i digitalnog, sve je podređeno kulturi u narednih pet godina. Zahvaljujemo i predsedniku države koji je stao iza ovog projekta i današnjem imenovanom počasnom odobru. Još jednim korakom – Herceg Novi  je poveo državu Crnu Goru bliže evropskim vrijednostima, rekla je Martić. 

Do  9. septembra slijedi predaja revidiranog projekta “Herceg Novi – Evropska prijestonica kulture”  do  30. septembra očekujemo  dolazak eksperata Evropske komisije, obilazak Herceg Novog  i Boke, a onda slijedi ključni datum, 13. oktobar i odbrana projekta u Briselu.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com