DruštvoIzdvojeno

NA PRAZNIKU MIMOZE NOVI PROGRAM:  NEW CASTELS OF THE WORLD DAY

Osim sa gostovanja Karavana Praznika mimoze – danas u Vrbasu a večeras u Novom Sadu,  bilježimo i nekoliko detalja  o  programima  planiranim tokom festivala u našem gradu.

Direktorica Herceg festa  Gordana Porobić Krcunović ističe da će  programi  biti realizovani duž cijele hercegnovske rivijere  od Sutorine do Kamenara.

Posebno izdvaja novi program  Newcastels of the world day.

– Herceg Novi je u oktobru 2018. postao član velike svjetske organizacije New castles of the world day. Ova organizacija uključuje 43 grada iz cijelog svijeta koji imaju isti naziv kao Herceg Novi , a 3. februara na gradskom Trgu će se sa svojim kulturno umjetničkim programima predstaviti New castels  iz Velike Britanije , Njemačke, Slovačke, Japana i Australije. Ova organizacija je vrlo važna jer strategija organizacije jeste razvijanje saradnje na polju turizma, kulture i privrede, objasnila je Krcunović.

Ideja o okupljanju mjesta širom svijeta, koja diele ime “Newcastle”, prvi put je  definisana  1996. godine u  Njukaslu,  kroz projekat  “Newcastles of the World United”. U početku obuhvaćena su mjesta sa  engleskog govornog područja. Cilj je bio da se ojačaju veze prijateljstva i u oblastima  kulture, obrazovanja i turizma.

Onda je gradonačelnik  Shinshira, grada u Japanu, inicirao  da se  svi gradovi povežu na svjestkom nivou pa je to i učinjeno na samitu  1998. godine sa delegatima iz  Južne Afrike, Njemačke, Švajcarskae, SAD, Francuske, kasnije  Češke,  Кanade, Gruzije, Letonije, Australije, Danske, Slovačke.  Herceg Novi se pridružio organizaciji prošle godine.

Na web stranici Newcastles news tim povodom je objavljen tekst: Dođite i uživajte na Prazniku mimoze i prvom „Newcastles of the World“ danu 2019. U tekstu je objašnjeno da je ove godine  50 godina od prvog izdanja čuvenog  festivala mimoze u Herceg Novom, našeg  Newctastle-a u Crnoj Gori.

– Opština je odlučila da, u okviru festivala, organizuje„Newcastles of the World“ dan. Maniferstacija će biti u subotu, 3. februara, sa muzičkim i drugim kulturnim aktivnostima širom grada, a umjetnici iz ostalih Newctastle-a  su pozvani da nas posjete i učestvuju. Naravno, pozvani su i turisti iz svih Newctastle-a  da uživaju u cvijeću, muzici, živopisnim defileima bleh muzika i mnogim istorijskim i atrakcijama  nasljeđa ovog grada, posebno stepeništima i trgovima u starom gradu, uključujući više od jednog zamka – tvrđave.

Naša sagovornica komentarisala je i sportske programe i apostrofirala autentične, bokeške.

– Istakla bih i ove naše autentične, bokeške sportove koji su uvršteni u program Praznika mimoze poput trke karića, picigina, manifestacije Noć punog mjeseca i Novska skalinada. Pored ovih sportskih i promotvnih  događaja Sekretarijat za sport je pripremio bogat kalendar i za ostale sportove. Krcunović  kaže i da će narednih dana uz već najavljene i potvrđene programe  biti još  iznenađenja koja će obradovati i domaću publiku i goste.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com