Kultura

NA JEDNOJ IZLOŽBI TRI UMJETNICE

U galeriji “Josip Bepo Benković” sinoć je otvorena izložba slika i crteža tri umjetnice Jelene Andabake, Tamare Osmajlić i Vesne Sekulić.

Kustos Galerije Jasmina Žitnik na otvaranju je istakla da su se tri umjetnice opredjelile da izlažu zajedno, i mada je moguće naći dodirne tačke, Andabaka, Osmajlić i Sekulić imaju jasno diferencirane izraze.

-Esencijalnost umjetničkog izraza Jelene Andabake, simboličnost u slikarstvu Vesne Sekulić i bojana narativnost Tamare Osmajlić tri su umjetnička svijeta koja tvore grafičku i kolorističku harmoniju. Umjetnost se uvijek otvara posmatraču na različite načine, pa su tako donekle hermetični svijetovi umjetnica najpristupačniji formalnim odlikama, ipak, potrebno je samo malo dužeg posmatranja i komunikacija sa slikom je uspostavljena, kao brava kojoj se čudesno pronađe ključ – istakla je Žitnik.

Jelena Andabaka je inspiraciju za svoje radove na kojima možemo vidjeti subjektivne pejzaže, pronašla u japanskoj kulturi, zen budizmu i japanskoj kaligrafiji „Shodo“.

-U Beču sam vidjela neke japanske kaligrafije, grafike i slike pa sam krenula u tom pravcu. Redukovala sam crtež. Prvo sam imala lirski i bajkovit crtež, pun da bi krenula da praznim i svodim na linije, na minimum jer ovo je ustvari minimalizam u umjetnosti – rekla je Jelena Andabaka.

Izložba slika i crteža biće otvorena do 22. oktobra.  

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com