DRUŠTVO

NA ILINICI PROSLAVLJEN SVETI TRIFUN

Dan je posvećen Svetom Trifunu, zaštitniku  vinogradara ali i  mladenaca, svetitelju  koga pominjemo po mnogim dobročinstvima i vjerovanjima.  Jedno od njih je – ako na Sv Trifuna padne kiša biće dobra godina. Nad Novim je danas blaga i radosna baš kakvo treba da bude  i praznovanje.  Svetom liturgijom, u hramu proroka Ilije na Ilinici, danas je proslavljen Sveti Trifun. Svetu liturgiju služili su  jereji Zoran Miljanić i otac Vladan Pantelić, nošena je litija oko hrama, a potom je upriličeno i sječenje slavskog kolača.

Naša crkva počiva na moštima Svetih mučenika, svih onih koji su dali svoju krv i  živote za vjeru Hristovu i odredili naš put i pravac, kazao je u besjedi otac Vladan Pantelić:

– Sveti arhiđakon Stefan koji je prvi stadao pa do svetog Trifuna, Jovana Vladimira, kneza Lazara, oni su nam odredili put i istinu. Oni su nam dali obrasce kako bi mi danas treblo da živimo, branimo, čuvamo i njegujemo našu vjeru. Uvjek u istoriji je crkva stradala i evo i danas počinje njeno stradanje možda najteže za nas. Pa zar mi da kažemo da nećemo da je branimo? Nama je dopala čast, velika u istoriji, ne branimo mi svetinje, nego svetinje nas brane, naše ime, prezime, vjeru, naciju. Ako njih sačuvamo sve smo sačuvali i moramo izdržati, kazao je otac Vladan Pantelić.

Sveti mučenik Trifun rodom je iz Kapsade u Frigiji. Postradao je za vrijeme rimskog cara Dekija sredinom III vijeka. U našem narodu je poznat kao zaštitnik vinogradara. Dio njegovih moštiju čuva se u u istoimenoj katedrali u Kotoru.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com