DruštvoIzdvojenoKultura

NA III CRNOGORSKOM SALONU ARHITEKTURE NAGRADA ZA ENTERIJER SRĐANU MARLOVIĆU

Sa III Crnogorskog salona arhitektura u Herceg Novi je stigla i nagrada u kategoriji najboljeg enterijera. Pripala je po odluci stručnog međunarodnog žirija  našem Novljaninu, arhitekti Srđanu Marloviću, za projekat enterijera kafea pod autorskim koncepcijskimnazivom ”1/3:3/4”. Žiri je istakao posebnost koncepcijske postavke ovog projekta i autentičan spreg naglašenog kolorita i minimalističkog arhitektonskog izraza, u kome je igra hipertrofije i atrofije kolorita sa svojim dvostrukim svojstvima u biti dualistička, i gdje se individue svojim različitim enegrijama i raspoloženjima mimikrično kamufliraju, ili sa druge strane ekspresivno nameću.

Marlović kaže da je priznanje kolega uvijek važno kao potvrda da je ono što radi, kvalitetno i drugačije, da je iskorak.

 

-Drago mi je da je to ovog puta prepoznao zaista resepektabilan žiri, a vjerujem i da će neko u Herceg Novom biti “hrabar” za ovakav enterijer.

 

Da je nagrađeni enterijer osim neospornog kvaliteta dizajna prepoznat i u komercijalnom smislu, i da je “fotogeničan”  ilustrujemo zanimljivim podatkom da je odabran kao mjesto snimanja popularne televizijske serije “Istine i laži”.

 

Podsjetićemo, Marlović je Herceg Novom već donio jednu nacionalnu nagradu za “Arhitektonsku realizaciju” na Prvom crnogorskom salonu arhitekture za rekonstrukciju Kapucinske bolnice i Austrougarske kasarne u Starom gradu u Herceg Novom koja se nalazi u neposrednoj blizini crkava Sv. Jeronima i Sv. Leopolda. Taj projekat je nagrađen i  međunarodnim priznanjem  za unapređenje metodologije projektovanja u zaštićenim istorijskim cjelinama na Salonu arhitekture u Beogradu, a bio je  predstavnik Crne Gore za Veliku nagradu Evropske unije za arhitekturu 2015. koja se dodjeljuje u Barseloni, kao i za Veliku nagradu evropske unije za Konzervaciju – Europa Nostra 2015, na kojima je ostvaren zapažen rezultat.

 

Crnogorski salon arhitekture na kojem je nagrađeno Marlovićevo rješenje enterijera je bijenalni salon, a slogan  manifestacije je bio  “Paraarhitektura”.  Izvršni organizator manifestacije je Savez arhitekata Crne Gore (SACG), a učestvovali su arhitekti iz Crne Gore i inostranstva.  O nagradama je odlučivao petočlani međunarodni koji čine renomirani arhitekti: Lea Pelivan (Hrvatska); Dean Lah (Slovenija); Milan Đurić (Srbija); Slobodan Radoman (Kina/Crna Gora) i Srđan Tadić (Crna Gora). Oni su  ocijenjivali  čak 74 prispjela projekta i  dodjelili  Grand Prix Salona  (Veliku nagradu Salona) i nagrade “Arhitektonska realizacija” i “Enterijeri”, zatim nagrade za teorijsko-istraživački rad u kategorijama “Istraživanje i eksperiment”, i “Publikacije”, kao i pohvale  u pojedinim kategorijama u kojima su to našli  za shodno. Treći salon arhitekture otvorio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović  u KOLEKTORU – zgradi nekadašnje fabrike Titex u Podgorici , a postavka će biti  otvorena do 20. decembra.

1 komentar

  1. Uz svo postovanje prema drugim novskim kolegama, nakon velikog arhitekte Dobrovića konačno imamo jos kvalitetnijeg i svestranijeg Marlovića!
    Čestitam!

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com