DruštvoPolitika

NA DESETOJ VANREDNOJ SJEDNICI SO O SMJERNICAMA PROGRAMA RAZVOJA KULTURE I PROJEKTU EPK

Za sutra sa početkom u 11: 30 zakazana je deseta vanredna sjednica Skupštine opštine Herceg Novi.  Na dnevnom redu su predlozi odluke o usvajanju smjernica za Program razvoja kulture za period 2017-2022.godine i zaključka o učešću naše Opštine u projektu „Herceg Novi-Evropska prijestonica kulture za 2021. godinu“.

Smjernice za program razvoja kulture pripremili su: Vuk Vuković, Milina Kovačević i Janko Ljumović, a cilj ovog dokumenta je da metodološki usmjeri i utemelji opštinski program razvoja kulture što je i obaveza u skladu sa Zakonom o kulturi.

Opština Herceg Novi do sada nije imala strategiju razvoja kulture iako je NVO „Ekspedicio“ 2011. godine bio inicijator izrade ovog starteškog dokumenta za opštine Herceg Novi, Kotor i Tivat.

Na osnovu dokumenta koji će sutra biti pred odbornicima, definisane smjernice predviđaju redizajn kulturnog sistema koji je zapravo potreba za novom praksom i logikom institucija i aktera kulture, te nužno efikasnijim modelima poslovanja i finansiranja.

U predlogu zaključka o učešću Opštine u projektu „Herceg Novi-Evropska prijestonica kulture za 2021. godinu“, navedeno je da se Opština obavezuje da dobijanjem kandidature EPK za period od 2017- 2022 obezbijedi sredstva u iznosu od 46, 5 odsto ukupno planiranog budžeta projekta za razvoj infrastrukture i 44, 45 odsto ukupno planiranog budžeta za razvoj kulturnih programa.

Vlada CG je na sjednici održanoj prošlog četvrtka donijela odluku da  dobijanjem kandidature, obezbjeđuje sredstva u iznosu od 31 odsto ukupno planiranog budžeta za razvoj infrastrukture, a 37 odsto za kulturne programe.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com