Kultura

NA 35. DANIMA MUZIKE – KONCERT PIJANISTE ANDRIJE JOVOVIĆA

Nakon izuzetnog programa otvaranja 35. Dana muzike,  na Kanli kuli uz koncert akademskog  hora Colegium musicum  posvećen Darinki Matić Marović večeras nas u Dvorani „Park“  čeka koncert mladog pijaniste  Andrije Jovovića.

Andrija Jovović rođen je na Cetinju, 1998. godine. Potiče iz muzičke porodice i sa šest godina upisuje nižu muzičku školu u Podgorici. Od početka do kraja obrazovanja u Podgorici, u klasi je prof. Lidije Skender.

Pod vođstvom svoje profesorice učestvovao je na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima, osvajajući  nagrade od najranijih kategorija. Pred renomiranim članovima žirija, od kojih su neki profesori i šefovi klavirskih katedri u Rimu (na akademiji Santa Cecilia), Milanu, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Andrija Jovović od 2010. do 2016. godine biva nagrađen značajnim nagradama, uz redovne komentare kako se radi o talentovanom dječaku sa vrlo profesionalnim tonom i besprekornom muzikalnošću.

Pored prvih nagrada na državnim takmičenjima tokom pohađanja niže muzičke škole, Andrija Jovović postigao je brojne  uspjehe u zemlji i inostranstvu.

Nagrade  je osvajao na Međunarodnom  takmičenju “Petar Konjović”, Državnom takmičenju  “Festival mladih muzičara”, Internacionalnom  takmičenju Citta di Avezano  u Rimu, Pijanističkom  takmičenju “Federik Šopen, a nagrađivan je i u Milanu, Beogradu, Tivtu, Skadru, Banja Luci, Bijeljini

Andrija Jovović član je klavirskog žirija u Tivtu i redovni profesor beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti. Dejan Sinadinović je nakon završetka takmičenja krajem maja 2016. g. izjavio za medije da je “…Andrija Jovović dosegao evropski nivo i svojim sviranjem postavio granicu na takmičenju.”

Mladi pijanista učestvovao je na masterklasovima kod mnogobrojnih pijanista, od kojih su značajniji, Dmitri Baškirov, Vladimir Viardo, Jurij Kot, Boris Kraljević, Horst Leichtfried, Aleksandar Serdar, Bojan Martinović. Svi oni su potvrdili izrazitu darovitost Jovovića uz  podršku u kasnijim fazama studiranja muzike. Trenutno je na  drugoj godini studija na bečkom Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti, u klasi renomirane pijanistkinje Nataše Veljković.

Andrija Jovović,  predstaviće se festivalskoj publici u Dvorani Park izborom djela  Baha Betovena i Šopena.

Koncert Andrije Jovovića počinje u 21 i 30 u Dvorani Park, naredni program zakazan je za 15. jul kada nas očekuje češki kamerni trio.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com