Društvo

MZ ZELENIKA-KUTI: POČELI RADOVI NA PROBIJANJU PUTA KA SELU RUJEVO

Mještani sela Rujevo, uz podršku Mjesne zajednice Zelenika-Kuti, juče su počeli radove na probijanju puta do ovog sela, do kojeg se poljoprivredni proizvodi i namirnice dopremaju na magarcima. U Mjesnoj zajednici očekuju da će se u nacrtu  budžeta Opštine za narednu godinu naći i projekti izgradnje puta do sela u istočnom dijelu Kuta.

-U Rujevu se nalaze tri gazdinstva, od kojih se dva bave poljoprivrednom djelatnošću. Porodice Radonjić i Mitrović priložile su 3.000 eura za početak radova. Juče je angažovan bager koji je počeo prokopavanje trase u ukupnoj dužini od oko 1 200 metara, potvrdio nam je predsjednik Mjesne zajednice Zelenika-Kuti Predrag Vujnović.

Za sanaciju lokalnih puteva u nacrtu Budžeta Opštine za 2018. godinu predviđeno je oko 300.000 eura. U Mjesnoj zajednici Zelenika-Kuti očekuju da će dobiti dio budžetskih sredstava u vrijednosti od oko 30.000 eura, za prvu fazu izgradnje puta do Rujeva.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/12/zelenika-2.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] -Početkom godine, posredstvom Kancelarije za međunarodnu saradnju u Opštini Herceg Novi, aplicirali smo kod Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za učešće u fondovima EU u cilju obezbijeđenja sredstava za probijanje puta u Rujevu. Do sada iz tog ministarstva nismo dobili nikakav odgovor, iako smo više puta insistirali.

Vujnović se nada da će Ministarstvo i kancelarija EU u Podgorici koja daje sredstva, imati više sluha da ravnopravno razmotre ovaj, kao i projekte iz ostalih opština. Put do Rujeva je važan za mještane, Opštinu Herceg Novi i državu, smatra Vujnović.

-Opština je za izradu idejnog projekta izgradnje dionice puta do Rujeva, prije nekoliko godina, izdvojila oko 10.000 eura. Neophodna je i izgradnja puta do zaseoka Obalica u zaleđu, gdje se nalaze uglavnom napuštena ognjišta. Opština raspolaže sa hiljadama kvadrata zemlje u ovom dijelu Kuta na oko 500 m nadmorske visine, odakle se pruža prelijep pogled na novski i tivatski zaliv. [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/12/zelenika-3.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Mještani su, uz podršku mjesne zajednice, pokrenuli akciju, u kojoj bi trebalo da  učestvuju  i ostali koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, privatni preduzetnici sa mehanizacijom, a očekuju i podršku investitora. Put bi mogao da se dobije za mala sredstva, čime bi se valorizovao ovaj živopisni kraj i podstaklo da se ljudi vraćaju, poručio je Vujnović. On je ocijenio da im za grubo probijanje puta treba 50-60.000 eura, dalje će raditi etapno, uz podizanje betonskih nasipa i odvodnih kanala, tako da bi odgovarajućim ulaganjem u narednih nekoliko godina napravili kompletni putni pravac.

-Nezamislivo je da u 21. vijeku imamo i takva sela u našoj blizini do kojih se ne može stići motornim vozilima, kao što je zaseok Rujevo na svega pet kilometara udaljenosti od mora, gdje se još uvijek  na magarcima nose  poljoprivredni proizvodi  na pijacu i donose životne  namirnice za potrebe domaćinstava na ovom području, zaključio je Vujnović.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com