DruštvoIzdvojeno

MZ PODI – UPIŠITE DJECU U ŠKOLU NA PODIMA

All-focus

Vrijeme je malih i velikih matura, ali i upisa u školu đaka prvaka, a sve su to radosni trenuci na pragu malih i velikih godina. Upis đaka prvaka bio je povod saopštenja za javnost Savjeta Mjesne zajednice Podi. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

-Već duži niz godina postoji tendencija opadanja upisa prvaka u Područno odjeljenje OŠ „Milan Vuković“ na Podima. Predivan odnos učitelja prema đacima, moderna učionica, blizina izletišta, sportskih terena. Mogućnost mnogih školskih sadržaja. Postavljaju se pitanja: zbog čega, kako, možda…? Kreativnost učitelja i njihova posvećenost poslu daju nam za pravo da se pitamo šta se dešava sa tako lošim odzivom roditelja da upišu svoju djecu. Škola na Podima, jedna je od starijih u opštini. Datira iz vremena kada su ljudi držali do svojih zajednica, škola posebno, i ponosili se njima. Školu na Podima počeli su da zaboravljaju njeni mještani, njeni bivši đaci, roditelji novih generacija. Iz njenog dvorišta sve je manje dječije graje, smijeha, ljutnje i nestašluka.

Ne zato što djece nema na Podima već zato što se ne školuju u svom dvorištu. Mnoge su prednosti naše škole, kako pedagoški tako i praktično. Taj prikaz nam najbolje dočarava učiteljica Iva koja fotografijama koje nam dostavlja prenosi dio atmosfere – rascvjetalu mimozu, u decembru posađenu, mirisne cvijetove narandže, šarolikost dvorišnog cvijeća, po neku macu koja se raduje djeci, učionicu punu dječije kreativnosti i radosti. Cilj školovanja je, osim sticanja znanja, osamostaljivanje i sticanje prijatelja. Gdje bi bolje razvili samostalnost ako ne zajedničkim odlaskom do škole. Kratka vožnja iz „gradske“ škole praktično vraćanje roditelja svojim poslovima, većinski je izbor, a škola je na pragu. Ovog puta izvinjavamo se učiteljici Ivi što joj krademo riječi: „Za to vrijeme u pođanskoj školici, pucketanje vatre, cvrkut ptica u dvorištu, igralište i savremena učionica za koju su se pobrinuli entuzijasti iz MZ Podi koji stalno ulažu u svoju školu. Napori se čine uzaludnim ali ne gube nadu. U školi je 14 đaka, tri u drugom, pet u trećem, šest u četvrtom razredu. Prvaka nema, prvaci se upisuju u škole u gradu. Kad izrastu četvrtaci, trećaci postanu četvrtaci, a drugaci ostanu sami da gazduju učionicom, lijepim dvorištem, cvrkutom ptica, ugasiće se vatrica, ugasiće se škola“ – navode u saopštenju iz MZ Podi.

Kako saopštavaju, ovim putem iz Mjesne zajednice Podi apeluju na roditelje da svojoj djeci pruže priliku za srećno djetinjstvo pod hrastom Čipovine, vesele odmore pod košćelom, u školskom dvorištu, uz pruženu ljubav i znanje učiteljice Ive i učitelja Stevice koji njeguju zadovoljne đake u toploj i lijepoj učionici po mjeri svakog djeteta.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com