Please assign a menu to the primary menu location under MENU

Društvo

MZ LUŠTICA: OČEKUJEMO PODRŠKU OPŠTINE U SANACIJI POSLJEDICA OD POŽARA I ULAGANJA U INFRASTRUKTURU

Lušticu su ovog ljeta zadesili veliki požari, kojima je bilo obuhvaćano oko 10 hektara njene teritorije. Mještani očekuju pomoć Opštine u sanaciji posljedica od požara, kao i početak realizacije infrastrukturnih projekata. Brojni su problemi ali i planovi o kojima je, gostujući u programu Radio Herceg Novog govorio predsjednik Mjesne zajednice Luštica Jovica Moric.

Dug sušni period i požari sa kojima su se borili na Luštici od sela Begovići, Ponte Vesala, Dobre luke, Petrovića, Zabrđa i drugih mjesta, ostavili su svakako velike posljedice, a kiša prethodnih dana je više nego dobrodošla, kazao je Moric.

-Najvećim dijelom je stradala šikara i makija, maslinjaci su dijelom pošteđeni. Najviše ih je uništeno na području Dobre luke i Ponte vesla. Nije pričinjena velika materijalna šteta, ako izuzmemo Ponte Vesla gdje je stradala kuća u izgradnji. Dobro smo i prošli s obzirom na ogromnu stihiju, ocijenio je Moric.

Veliki problem na Luštici je snabdijevanje električnom energijom, ističe naš sagovornik.

-Stanje sa energetskom mrežom je kao prije 30 godina. CEDIS nam je obećao da će postaviti novu mrežu. Izgrađena je  prošle godine u Klincima nova trafo – stanica koja  nije priključena, ni puštena u pogon za luštička sela. Strah me je da ćemo i ovu  zimu provesti u mraku, prokomentarisao je  on.

KAMEN SPOTICANJA RAZVOJU TURIZMA JE LOŠA PUTNA INFRASTRUKTURA

Iz Mjesne zajednice Luštica pozvali su nadležne u Opštini da im hitno pomognu na uređenju puta, neophodno je košenje i uklanjanje obraslog rastinja duž glavne trase Krašići – Zabrđe – Begovići – Mardari do granice sa tivatskom Opštinom kako bi se napravio i protivpožarni pojas.

-Glavni put kroz Lušticu, koji je dug oko 20 km, infrastrukturno je loš, uzak, pun rupa, međe su pale, ako ništa drugo moglo bi se zelenilo održavati sa malim sredstvima, apelovao je Moric.

Mjesna zajednica  je kandidovala u budžet Opštine za ovu godinu, projekte sanacije puta i  dovođenja vode.

-Ako se uloži 100.000 eura godišenje, za tri godine bi imali sređen put kroz Lušticu, što bi se realizovalo sredstvima od građevinskih dozvola. Od najavljenih velikih investicija ništa nije realizovano. Ne možemo biti taoci investitora. Ružno je očekivati od nekoga da će nam napraviti put, dok se sami ne pokrenemo, objasnio je Moric.

Javnom rasvjetnom nije pokriveno 85 odsto sela na Luštici. Mjesna zajednica je nabavila stubove za osvjetljenje desetak sela i očekuju pomoć Opštine za njihovo postavljanje.

Uprkos požarima i drugim problemima turistička sezona je bila dobra i još uvijek traje. Više pažnje trebalo bi posvetiti i razvoju vjerskog turizma jer i pored 17 pravoslavnih i dvije rimokatoličke crkve, ovaj vid turizma nije na niou koji zaslužuje, smatra Moric. Ove jeseni biće obilježen jubilej 900 godina od izgradnje Sabornog hrama Svetog Nikole u Radovanićima, koji je, prema predanju, osveštao Sveti Sava.

Na poluostrvu stalno živi oko 300 stanovnika u šezdesetak domaćinstava. Zbog  neriješenih osnovnih životnih uslova, duže vrijeme je prisutno iseljavanje stanovnika, istakao je Moric. U selima Babunci, Mardari, Brguli uglavnom su ostali stariji stanovnici.

Saobraćajna povezanost Luštice je na zadovoljavajućem nivou, kazao je Moric.

-Uspostavljene su dvije autobuske linije za Tivat. Iz Rosa brod polazi u 6,30, a iz Herceg-Novog u 13,30 i 15,30. Opština u potpunosti pokriva sa oko 20.000 eura troškove brodske linije, a za potrebe domaćinstava ovog ljeta su subvencionisali sa 20.000 eura, dostavu vode u 350 cistjerni. Dodatno su uputili cistjerne za domaćinstva, koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Opština Herceg Novi i porodice Bogetić i Miljanić svojim cistjernama su u vrijeme požara snabdijevali  Službu zaštite i spasavanja.

LUŠTICA VELIKI POTENCIJAL ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE I EKO TURIZAM

Luštica je nekada bila poznata po maslinjacima, od 100.000  maslina taj broj se sveo  na nekoliko desetina hiljada stabala. Prepreka u ozbiljnijem bavljenu maslinarstvom jeste usitnjenost parcela, smatra naš sagovornik, pa će predložiti ukrupnjavanje parcela za gajenje ove kulture te Opštini uputiti predlog da zemljište na Luštici, koje je u njenom vlasništvu, da u zakup poljoprivrednicima.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/09/masline.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Kao član porodice Moric, koja se bavi maslinarstvom, Jovica je preporučio da se i drugi aktivnije bave tom djelatnošću i prijave na oglase Ministarstva poljoprivrede i održivog razvoja. Iz fondova stimulacije ministarstva, korisnicima je omogućeno 50 odsto povrata sredstava na investiciju.

 

Ostavite Vaš komentar

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com