Društvo

MZ KAMENARI: IZGRAĐENOST OBALE, NEDOSTAJU JAVNE PLAŽE, KOLEKTORI, NESANIRANI PUTEVI U ZALEĐU

Izgradnja   na pojedinim dijelovima hercegnovske rivijere poprima  dramatične razmjere. Od gradilišta i objekata koji niču na obali   rijetko se može naći koje privlačno parče za odmor, kupanje i rekreaciju. Sve je manje prirodnih plaža ili onog što je od njih ostalo na betonskom i  ograđenom zarobljenom dijelu obale.  Kamenari su primjer kako se „radi“  iza leđa i mimo interesa građana .

Ispod crkve Svete Neđelje na Jošici, od prošle sezone je ograđeno mulo, podignuti su bedemi oko restorana Adriatika. Investitor je kako je  objašnjeno,  bez validnih dozvola podigao visok zid oko ekskluzivnog restorana rekonstruisane stare kamene kuće na plaži kod svetionika.  Zakamuflirao je borovima, maslinama i kapijom zatvorio izvor, poznat kao „baba Anetina voda“,  koji su mještani vjekovima koristili. Uzrupacija ili devastacija prostora nastavljena je izgradnjom čvrstog objekata na jednoj od najčistijih i najomiljenijih plaža Novljana, pored svetionika uz samu oštru krivinu magistrale pored uzgajališta školjki prema hotelu Park i Bijeloj. Na  raskopanoj površini nekadašnje plaže niče objekat zanimljivog oblika, sa tablom kako je navedeno: izgradnja Poslovnog objekta, investitora„ See trade“ Kotor. Riječ je o veoma vrijednoj investiciji na pjeni od mora u strateški i ambijentalno zaštićenoj sredini , ovog dijela Boke.

Pored trajektnih terminala, saobraćajnog čvorišta ovog dijela Boke ovog proljeća i gradilišta  remete mir mjesta. Riječ je o izgradnji hotela “Casa di Mare” i preko magistrale kupališta sa objektom čvrste gradnje. Na  tabli za kupalište  je označeno da je riječ o uređenju  sa plažom kategorije pet zvijezdica, investitora „Talija compani“, izvođača radova „Stone design“ d.o.o.  Radovi su počeli u februaru ove godine sa utvrđenim rokom završetka 31. 05. godine.

– Ovo je hotel koji se adaptira i dograđuje.  U sklopu hotela je i plaža na kojoj se grade pomoćni objekti za koje postoje papiri i dozvole. Isti je  gazda,  samo je riječ o dva objekta . Hotel i kupalište će izgledati fantastično. Na plaži će biti šankovi , barovi,  rade na proširenju ponte, jedna je već proširena. Biće tu mjesta za pristajanje brodova, a očekuje se da će sve biti završeno u sezoni, jer nije ništa napravio ako ne otvori plažu zajedno sa hotelom, smatra  Božo Mitić,poslovođa koji vodi radove na uređenju kupališta i pristaništa u Kamenarima, na obali ispod magistrale, prije odvajanja za trajektne terminale.

Potpredsjednik Mjesne zajednice Kamenari  Igor Popović je za emisiju „Novi priča“, naveo da su prioriteti mjesta uređenje javnog kupališta, sanacija puteva u zaleđu, izmještanje javne rasvjeta od hotela „Park“ do picerije „Igrač više“, dokle je i katastarska granica sa Bijelom.

-U  MZ Kamenari u katastarskoj opštini Jošica i Đurići , na ulazu u opštinu, koji su kapija Herceg Novom,  imamo veliku izgrađenost i komercijalizaciju obale. Nismo protiv investicija,  ali smo kao mještani zabrinuti. Nastojimo da javna kupališta budu dostupna svima nama. Tražićemo od Morskog dobra i u saradnji sa Opštinom Herceg-Novi da se zaustavi dalja  komercijalizacija  obale. AD „Pomorski saobraćaj“ sa trajektnim terminalima zauzima veći dio obale,kao i kupališta  hotela „Casa di Mare“  i „Park“. Na rtu Svete Neđelje  ograđen je restoran bedemima, u toku je izgradnja kupališta, bazena sa pratećim objektima , a tu je i  dio mora sa uzgajalištem školjki, čime je Kamenarima malo ostalo od obale, kapaciteti su popunjeni, objašnjava Popović.

On očekuje  od Morskog dobra da izdvoji potrebna sredstva, kako bi mještani, starosjedioci obezbijedili sebi jednu pristojnu plažu , da imaju nesmetan pristup  obali.

– Imamo zadnjih desetak godina problema sa saobraćajnim  gužvama, malo je situaciju poboljšala izgradnja treće trake na pristupnom terminalu trajektima,  ali je narušen izgled mjesta. Pored treće trake magistralni put se zauzima  za ukrcaj auta,smatra on.

Savjet Mjesne zajednice će insistirati da policija, komunalna i saobraćajna – drže kolone gdje postoji treća traka,  kako bi se u sezoni izbjegla saobraćajna blokada.

-Mi sa kompanijom  „Pomorski saobraćaj“, nismo ostvarili gotovo nikakve kontakte,  kako bi uklopili naše interese u njihove,  do sada nije bilo moguće dogovoriti se sa njima kako bi pomogli , ali imamo i pozitivnih odgovora   da su  spremni za saradnju, ali još ne znamo šta će biti , dok ne dođe do kontakta, napomenuo je Popović.

MZ nema sopstvene prihode, potrudiće se da ekonomski „stane na noge“ i da ima svoj budžet.

-Započeli smo  temu sa Telekomom, koji isto nije blagonaklon za saradnju sa nama. Oni  20 godina drže telefonsku centralu u Domu kulture „Petar Mandić“ (u prostorijama Mjesne zajednice), a od 2003-će godine antenu. Za svo to vrijeme Telekom je za tu uslugu Mjesnoj zajednici  platio  oko 1.500 eura, prema spornom  drugom ugovoru na neodređeno vrijeme,  pa će tužilaštvo i to da ispita.  Pokušali smo da  ih kontaktiramo, ali su oni nezainteresovani,  neće ni da odgovore  na naše dopise. Zato ćemo  na sudu da zatražimo  svoja prava, potvrdio je potpredsjednik Mjesne zajednice Kamenari.

On podsjeća da je Savjet  mjesne zajednice iz 1995. godine  dao je tadašnjem PTT  na korišćenje   20 godina  gratis. Taj neprincipijelini ugovor koji je  istekao 2015. godine.

– I  prethodni saziv je pokušao da stupi u kontakt sa predstavnicima Telekoma. Mi smo već tri mjeseca potrošili na dopisivanje, odlučili smo da  idemo na sud, kako bi ostvarili svoja prava, upozorio je Igor Popović.

Za  rušenje objekta prije dvije godine, kojim je gazdovala Mjesna zajednica  na autobuskom okretištu, zakazano je prvo ročište na sudu.

– Zašto je  to uradio jedan građevinski inspektor,  moraće da objasni na sudu. Izgradnju  objekta  je podržala američka ambasada i USAID a finansijski nosioc projekta  je bila organizacija  IRD . Mjesna zajednica je imala određene  prihode od zakupa tog objekta i silom zakona nekih  inspektora  mjesto je ostalo  i bez tih sredstava.

Vidjećemo čiji je to interes, ko će da se pojavi kao zakupac ili investitor za taj prostor na mulu pored trajektnog terminala. Mjesto na okretištu nije obezbijeđeno, imamo armature koje vire iz temelja srušenog objekta, naveo je Popović.

Prema njegovim riječima nema odgovora ni na  inicijativu građana da se obezbijedi pristup zagrađenom izvoru baba Anina voda na rtu Sv. Neđelja.

–  Vlasnik objekta „Adriatika“  kaže da je pristup izvoru slobodan iako su vrata i kapija zatvoreni i  ne možemo da priđemo obali.  Taj vlasnik je zakupio i dio crkvenog zemljišta do  njih i  dio obale oko svetionika. Sada se i ne može prići  plaži ni  svetioniku,  a kamoli izvoru  baba Anine vode. To je navodno privremen objekat okovan bedemima ali nema mjesta ni za pješačku zonu, što ćemo pokušati da ispravimo, obrazložio je  on.

Agencija za izgradnju i razvoj grada projektuje  pješačku stazu  od Bijele do Kamenara.

– Izrazili smo  interesovanje da učestvujemo u projektu  idejama i da kao mještani odlučimo što bi bilo najbolje za nas,  po standardima koji nama odgovaraju za šetalište, informisao je on.

Sa lokalmom upravom su spremni za saradnju po svim pitanjima, da razmatraju sve teme, što najviše zavisi od finansijske podrške.

– Zalažemo se da se adekvatno valorizuje  turistički najperspektivniji  dio zaleđa ,  da se saniraju, urede ulice , pješačke staze , kojima se može izaći na lijepe vidikovce. Do Bjelskih  Kruševica put je u jako lošem stanju  i u skorijem periodu doći će i do nemogućnosti prolaza  malim  vozilima.  Početkom osamdesetih godina prošlog vijeka probijen je put prema Repajima,Podima i dalje Bunovićima. Zalagaćemo se   da vežemo dionicu po dionicu i da taj put saniramo, betoniramo gdje treba,  da bi se došlo do Repaja, Poda  sa ove naše strane, podsjetio je Popović.

Kamenari nemaju riješeno pitanje kanalizacije. Dio se odnosi na septičke  jame, a dio kanalizacije ide  u more.

–  Opština nas je „zaboravila“  kad je  radila projekat  za kolektore. Mi nemamo projektnu dokumentaciju. Predlog je da se kanalizacija uradi ili  odvojeno za Kamenare ili da u saradnji sa Opštinom  i Vodovodom  iznađemo rješenje da se uradi mreža sa pumpnim sistemima do Bijele.  Na inženjerima je da odluče kako bi trebalo da  bude riješeno, ukazao je Popović.

Kamenari imaju problema u vodosnabdijevanju, ali kako navodi Popović, imaju dobru saradnju sa  d.o.o.  Vodovod i kanalizacija Herceg – Novi.

– U vrijeme kada dobijamo  vodu  iz Regionalnog vodovoda ,  ta  voda je lošeg kvaliteta, skupa. Vodu preko Regionalnog vodovoda  uglavnom dobijamo dok  traje čišćenje tunela Trebinje-Plat. Tada se miješaju dvije vode to nije čista voda iz regionalnog sistema. Izvorište  je preko puta  nas,  napola slano. Koristi se stara podmorska cijev ,kojim smo mi trebali Tivtu  da dajemo vodu, koja  posluži nekad ljeti dok se ne izgradi priključak Herceg – Novog na Regionalni vodovod. Radnici Vodovoda trenutno  rade na mjerenjima  gubitaka na mreži. Nastojimo da  im pomognemo i izađemo  u susret.  Nadamo se da će gubitke svesti na minimum kako bi i Kamenari imali više vode iz gradske mreže, kazao je Popović.

 

Problemi su i sa javnom rasvjetom. Pola svjetiljki  duž magistale – nije u funkciji.

-Ne radi  oko 40-tak svjetiljki. Neohodno je izmjestiti rasvjetne stubove na Šetalištu od hotela „Park“ do picerije „Igrač više“, to su stubovi koji su postavljeni na putu. Sarađujemo sa Opštinom da se izmjeste da bi osvjetljenje bilo funkcionalno.

Podsjeća da hotel „Park“ pripada MZ Kamenari.

-Sa MZ Bijela  imamo odličnu saradnju  i kontakte, a što se tiče granica one su tamo gdje jesu duž malog potoka , koji izlazi na 20 metara prije picerije „Igrač više“, o čemu  potvrđuju birački i katastarski  spiskovi.  Kamenari su jedno od ekonomski najrazvijenijih mjesta u Opštini Herceg-Novi, kazao je on.

On je potvrdio da  nemaju saradnju sa  kompanijom „Carine“, koju su imali iz prethodnog saziva Mjesne zajednice.

– Moramo da ispravimo ove  infrastrukturne nedostatke, što bi bilo u interesu svih.  Javna rasvjeta  je pitanje broj jedan koje moramo da riješimo. Nadamo se do sezone ali ne možemo obećati. Imamo i dva rasvjetna stuba pored Adriatike koji su polomljeni  u saobraćajnoj nezgodi, trebalo bi da  neko plati da se poprave i vrate na mjesto gdje su bila.Pisali smo zahtjeve Opštini,  Komunalno – stambenom preduzeću , nadamo se da će shvatiti da je prioritet da se vrate ti stubovi, ukazao je Popović.

Realizacija brojnih projekata zavise od finansijskih sredstava, koje oni nemaju. Tako su sanaciju igrališta u školskom  dvorištu i popravku krova na Domu, planirali  da rade od prihoda kakve očekuju od Telekoma, koji  koristi bez „pokrića“ njihove prostorije.

U Mjesnoj zajednici Kamenari  nastoje da im društveni interes bude na prvom mjestu za dobrobit svih građana.

V. Mijatović

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com