Društvo

MZ IGALO: USKORO KOŠARKAŠKO IGRALIŠTE U NOVOM RUHU, SANACIJA PIJACE I DRUGI PROJEKTI

U  Mjesnoj zajednici Igalo, najvećoj teritorijalnoj jedinici u Opštini Herceg Novi, započeli su ovih dana aktivnosti na asfaltiranju ulica, rekonstrukciju košarkaškog igrališta, a uskoro će početi sanaciju pijace, izgradnju Autobuske stanice na Šištetu  i riješavanje drugih infrastrukturnih pitanja u brojnim naseljima koja su u njenom sastavu, od Njivica do Drenovika.

Prema riječima predsjednika Mjesne zajednice Igalo Zorana Savkovića, u toku su aktivnosti  na  asfaltiranju  ulice  kroz naselje  Novo mesto na Gomili u dužni od 350 metara,  što bi trebalo da se završi  do kraja ove sedmice.

-Kanalizacija i pitanje rješavanja otpadnih voda  su prioriteti, što ćemo nastojati  da regulišemo do kraja ove i tokom naredne godine.Važno je da se odrade  kanalizacione mreže, prvenstveno mislim na Drenovik .Poslije bi došlo do asfaltiranja. U Njivicama izgradnja kolektora obuhvatila bi kompleks „ Ibero star“ resort hotel  – do ušća rijeke Sutorine. Gradske uprava  ulaže napore da obezbijedi kredite da bi se takva infrastruktura riješavala u određenom roku, naveo je Savković.

U toku je realizacija  većih  projekata, vezanih  za  otvoreno košarkaško  igralište i pijacu

-Od  kada sam  došao na  funkciju  predsjednika  MZ ,pored ostalog, prioritet mi je bilo košarkaško igralište, koje 20 godina nije renovirano i u kojem  nije uložen ni cent. Od početka   mjeseca odrađeni su građevinski radovi, urađen je zid na kojem će biti postavljena ograda. Predviđeno je  skidanje postojećeg asfalta , postavljanje novog i  završni tartan sloj, kao i izgradnja tribina za 150 do 200 gledalaca. Nadamo se da će za dva, tri mjeseca to biti jedno od najljepših igrališta u Crnoj Gori, očekuje Savković. On smatra da će  novi košarkaški teren u Igalu, okupljati brojnu omladinu, rekreativce i biti  mjesto druženja,  kako dolikuje jednom sportskom terenu.

To će biti Centar za sve koji se  rekreativno i profesionalno  bave sportom. Košarkaško igralište biće otvoreno od 8 časova  i zatvareno u večernjim časovima. Čuvaćemo ga i paziti,  postavićemo i kamere kako bi bio osigurali od vandala. To će biti sportsko rekreativni teren za sve, objasnio je Savković.

Košarkaško igralište  će koštati  oko 45.000 eura. Izgradnju oko 106 m zida u visini pola metra, koji će nositi ogradu finansiraju i mnogi donatori: subjekti, hoteli, kafići, privrednici.

– Odziv je sve veći i nadamo se da će biti kvalitetno urađeno uz pomoć građana i firmi Igala. Za  postavljanje tartan podloge  pomoći će Opština , odnosno, Sekretarijat za društvene djelatnosti i sport. Nadam se da će biti završeno do kraja novembra, očekuje Savković.

On je dodao da je zamišljeno  da se postavi jedna lijepa ograda oko košarkaškog igrališta, koja će se jednim dijelom u dužini od 40 metara, graničiti sa pijacom, što će biti paravan za tržnicu.

-Igalo je zaslužilo da ima lijepu pijacu, gdje su uređeni štandovi, namirnice  izložene prema standardima i propisima o hrani. Postojeća pijaca predstavlja ruglo koje godinama tu istrajava kao takva.  To je prioritet. Ako se za mjesec ne pojavi neko zainteresovan  za izgradnju tržnog centra, onda ćemo početi sanaciju pijace, procijenjene investicione vrijednosti  oko 25.000 eura.

Prema njegovim riječima saradnja sa  Opštinom Herceg Novi izuzetno je dobra, ljudi su otvoreni za investicije, međutim   problem su sredstva za izgradnju infrastrukture. On podsjeća da su tokom ljeta postavili  kante za otpatke  u vrijednosti 1.500 eura, napravljene su  tri velike oglasne table za 600 eura, zamijenjene su  daske na klupama preko 700 eura, zamijenjena je  ograda u vrijednosti 2.032 eura  i mjesna zajednica je ofarbala   ogradu kod Instituta , u vrijednosti  500  eura što je sve finansriano  iz budžeta Mjesne zajednice.  Obezbijedili su materijal za izgradnju stepeništa iznad Blatne plaže , a radove su izveli mještani. U Drenoviku mještani su uredili kontejnerske boksove, M:tel je obezbijedio oko 70 stubova javne rasvjete, uređen je toalet ispod Titove vile, uređeno je autobuska stajališta i postavljene su reklamne klupe.  Planiraju da  urede i Dječije igralište u Ilijinom parku.

Do kraja mjeseca biće asfaltirana kompletna  ulica u naselju Novo mesto.

– Problem je što u ovom naselju koje  se proširio izgradnjom,  nema naziva ulica a neke kuće  ni brojeve. Opština  bi trebalo da pokrene proceduru da ulice dobiju nazive. Bio bi red da rasteretimo  naselje Novo mesto, objasnio je Savković.

Pitanje rekonstrukcije puta od Šišteta do Gomile  je decenijsko pitanje.

– Potpredsjednik Opštine Miloš Konjević je razgovarao sa vlasnikom zemljišta da parcelu koja bi bila obuhvaćena sanacijom,  ustupi  uz nadoknadu,tako da se unese u prostorni plan i  projekt, kako bi bila otklonjena prepreka za sanaciju tog ururešenog puta koji  sa Šištetom spaja Gomilu, Drenovik, Ratiševinu… Mislim   da će se  i  to pitanje uskoro riješiti, očekuje predsjednik MZ Igalo.

Povodom inicijative grupe građana u naselju Drenovik da se odvoji iz sastava MZ Igalo i formira nova on smatra  da je to nepotrebno.

– Nije osnovano  da se odvaja naselje Drenovik  od MZ Igalo , možemo zajedno da uradimo sve projekte. Otvoren sam za saradnju kako bi  riješavali probleme  građana, jer ako počnemo da odvajamo teritoriju po teritoriju,  neće biti ništa bolje.  Do mene nije dolazio zahtjev grupe građana Drenovika. MZ je spremna da se založi za svaki njen dio, jednako kao i za centar Igala. Stojim na raspolaganju svima da riješavamo probleme,  ukazao je on, ističući da će nadležne službe u Opštini odlučivati po   zahtjevu mještana Drenovika.

Mi ćemo Drenovik obići opet da vidimo tačno šta je prioritet. Nastojaćemo da kanalizaciju završimo do iduće godine  a potom će biti obavljeno i asfaltiranje  ulice. Treba najprije završiti kanalizaciju pa onda asfaltirati, kako se ne bi dolazili u situaciju da se ponovo kopa, smatra Savković.

U Bajkovini  bi trebalo  da se uradi javna rasvjeta i kanalizacija.

– Prioritet za ovo naselje je  da se postavi rasvjeta na  oko 400 metara dugoj trasi što bi trebalo da se realizuje do narednog ljeta,kao i da se prioritetno  izradi  projekat kanalizacione mreže, kako bi se planirala izgradnja. Plan je da se uredi, asfaltira i riješe kanalizacioni ispusti od  Barona do Titove  vile i  do skretanja za Crkvu Svetog Preobraženja. Neophodna su kreditna sredstva   za sanaciju kompletne Obale Nikole Kovačevića, podsjetio je on.

Ujedno bi radovi na popločavanju dionice šetališta  od Mimoze do Barona trebalo da  počne za mjesec i po.

-S obzirom da je raskinut  ugovor  sa ranijim izvođačem radova, raspisaće  novi tender , a i sezona još traje. Iz Opštine nam je obećano da će  ovaj dio šetališta biti  popločan  do Nove godine,kazao je Savković.

Prilikom nedavne posjete Njivicama sa potpredsjednikom Opštine Konjevićem  i saradnicima,  obavljeni su  konstruktivni dogovori sa građanima ovog dijela Igala. Dogovoreno je da je prioritet  izgradnja rasvjeta u dužini od 500 metara. Ono što je najpotrebnije ovom turistički razvijenom mjestu je izgradnja kanalizacije a ujedno da se uradi i šetalište koje  bi  Njivice povezalo  sa Igalom.

Ne bi infrastrukturni  projekat za Igalo bio cjelishodan bez  sanacije rijeke Sutorine.

– Regulacija ušća i rijeke Sutorine je  problem koji traje decenijama, što treba generalano riješiti. Mijenjali su se mnogi planovi za ovaj dio Igala , od lječilišnog kupališta do drugih namjena. Nedavno je održana javna rasprava o Državnoj studiji lokacije sektor 2 za ušće Sutorine.  Ne znamo šta će sve biti predviđeno za taj prostor, ali pitanje regulacije  rijeke je  najvažnije , pogotovo što iz gorenjeg toka   dolaze mnoge nečistoće, smeće, otpadne vode.Trebalo bi da se što hitnije kanališu   otpadne vode na području koje gravitira ovoj rijeci, ukazao je  Savković. On navodi da je ova turistička sezona uspješna, izuzimajući  perioda od 1.  do 20. jula kada je podbacila posjeta gostiju. Iako je postsezona,  trenutno je u Igalu  špic sezone.

Tokom ljeta bile su organizovane brojne  muzičko – zabavne manifestacije.

-Dogodine bi trebalo drugačije organizovati sezonu. Založićemo se za veliku feštu koja bi bila tradicija, sadržajnija od ovog ljeta kada su nastupile klape, kulturno umjetnička društva,plesne grupe, bubnjari sa Đuričićem na čelu. Međutim ove manifestacije su bile održane na Šetalištu što nije primjeren prostor za fešte.    Imamo izuzetnu saradnju sa  predsjednikom KUD-a Igalo i mislim da će on biti u budućnosti spona za održavanje kulturno – umjetničkih manifestacija. Za kraj septembra sa KUD Igalo planiraju da na platou  restorana „Kalifornija“ organizuju  smotru kulturno umjetničkih društava iz Herceg Novog i okruženja,  čime bi i simbolično  zatvorili ljetnu sezonu.

 

3 Komentara

  1. Kako vas nije sramota gospodine Savkovic da govorite da u teren nije ulozen ni cent, sredjivan je on i prije vas unazad godinama. Ne znam samo kakav bi bio da se u njega nije ulagalo nista.Sredjivali su ga i ulagali u njega narastaji djece koji su odrasli na tom terenu. Tako da molim vas nemojte da pricate neistine.Prvenstveno tu je bio i treći kos koji ste vi sklonili, a koji je bio funkcionalan. Sada vidim gore u tekstu da pominjete neke “vandale”. Nije mi jasno samo odakle su se pojavili ti vandali, gdje su bili svih ovih godina? I neko zaključavanje terena. Zbog cega to kad evo godinama nije bilo nikakvih problema a bio je otvoren.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com