Društvo

MZ ĐENOVIĆ: MJEŠTANI NEZADOVOLJNI RASKOPANIM PUTEM, NEUREĐENOM OBALOM

Mještani su i ovu predsezonu na rivijeri dočekali uz raskopane puteve, neuređene plaže, gradilišta. Očekuju da će ovih dana započeti asfaltiranje priobalnog  puta  kako bi se infrastruktura,  nakon šest godina od početka radova na izgradnji kolektora, napokon dovela u red. Turista je više nego ikada u predsezoni, a nezadovoljni zatečenim stanjem neki i odlaze, što nam je potvrđeno u Mjesnoj zajednici Đenović.

Na priobalnom putu od Bijele do Kumbora popravljeni su parapeti, javna rasvjeta je u funkciji, postavljeni su sekundarni priključci na kolektor, na kojem se trenutno radi testiranje pod pritiskom. Na nekim dionicama u Đenoviću je zbog pritiska došlo do pucanja cijevi i izlijevanja u more. Iako su pokazali veliko strpljenje, mještani izražavaju svoje nezadovoljstvo postojećim stanjem. Put je na nekim mjestima presječen i vozilima nemaju prilaze do svojih kuća, istakao je između ostalog predsjednik MZ Đenović u skraćenom mandatu Andrija Mustur.

-Zatvori se, pa otvori rupa na putu zbog struje, vode, kanalizacije. Kod testiranja  izgleda da cijev ne može da izdrži taj pritisak pa dolazi do pucanja, zbog čega je more danima bilo zamućeno. Mi se nadamo da će biti gotovo za sezonu a i nestabilno vrijeme je poremetilo planove za asfaltiranje puta. Sve što se dešava je na priobalnom dijelu, potvrdio nam je Mustur.

U proteklom periodu urađen je put i javna rasvjeta u naselju Čokac. Postavljeno je pet novih rasvjetnih stubova prema magistrali i očekuju uskoro priključenje, istakao je Mustur.

-Radi se parking, a u pripremi je izgradnja dječijeg igrališta u naselju Solidarnost u Đenoviću.  Predat je i zahtjev da se stepenište do groblja sanira, kako bi se ublažila strma padina, koja  posebno teško pada starijim osobama da izađu od  Crkve Sv. Spiridona Čudotvorca na magistralu. Kapela  je nedavno  izgrađena  na crkvenom imanju, na obali mora. Izgrađena je zahvaljujući donaciji crkvene opštine, prilozima vjernika, doprinosom  mještana, učešćem Mjesne zajednice i Opštine Herceg Novi, naveo je Mustur.

On je podsjetio da Đenović ima dvije crkve, za dvije konfesije. Na nekoliko metara razdaljine nalazi se i katolička crkva Sv. Nikole, što je kako je kazao, veliko bogatstvo za mjesto. Smatra da bi tokom sezone trebalo i dvorište te crkve otvoriti za  održavanje prigodnih  manifestacija, izložbi, što će nastojati da se dogovore sa nadležnim.

Sekretar MZ Đenović Željko Bajčeta je kazao da je ovo jedna od najbolje  organizovanih mjesnih zajednica  u Opštini. Ona je  samoodrživa, finansira se iz svojih izvora,  koje ima malo koja mjesna zajednica  u Herceg Novom. Prihoduje od  privremenih objekata i nekoliko poslovnih prostora, podsjetio je Bajčeta.

-Uređeno je i dječije  igralište, sportski teren ispred Doma kulture, uređeno je mjesno groblje, izgrađena kapela, urađena je rasvjeta i u Marićima. Neke lokacije su  završene i neke čekaju da se rasvjeta  spoji. Kupljena je klima za školu u vrijednosti preko 1 200 eura. Opština je radila put od Doma kulture do magistrale i u naselju Marići, kazao je Bajčeta.

Mještani Đenovića su izgubili određen broj vezova za barke, nakon izgradnje lukobrana marine Portonovi koja se gradi u Kumboru i zalazi i na područje ove Mjesne zajednice. Prema riječima naših sagovornika, mjesnu zajednicu i mještane bi skupo došlo da učestvuju na tenderu za zakup dijela obale za komunalne vezove  ispod Doma penzionera. Samo prijava za zakup obale bi ih kod Morskog dobra koštala oko 5.000 eura, potom bi morali da angažuju statičare iz “YU briva” kako bi uradili projektnu dokumentaciju i šipovanje da se pravi marina za komunalne vezove  i potrebe mještana. To nisu mala sredstva, iz Azmonta su rekli da njihove vezove ne daju na poklon, a sklonili  su  barke nekih mještana.

Kako su kazali, Turist – biro će u prostorijama MZ Đenović početi sa radom 1. juna.  Sanacija puta je osnov u pripremi glavne turističke sezone.

U Đenovićima živi oko hiljadu i po građana, a iz ovog mjesta su KUD Sloga, Mjesna muzika Đenović, rok grupe, Udruženje žena i organizator Strip – festivala Nikola Ćurčin, sa kojima planiraju ljetne fešte, koje će organizovati domaćim snagama.

IZBOR PREDSJEDNIKA MJESNE ZAJEDNICE

Zbog nemogućnosti da se održi Zbor građana koji je 26. februara bio zakazan pa prekinut, predsjednik Opštine Stevan Katić je, shodno zakonu i opštinskoj Odluci o mjesnim zajednicama imenovao na tri mjeseca Andriju Mustura za predsjednika u skraćenom mandatu. Preostalo je još mjesec do isteka mandata, ali s obzirom na to da je sezona počela, postoje indicije da će se Zbor za izbor novog rukovodstva  Mjesne zajednice Đenović zakazati nakon turističke sezone. Predsjednik Opštine može da produži na još tri mjeseca njegovo imenovanje. U mandatu ima sve ingerencije predsjednika mjesne zajednice.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com