Uncategorized

MZ BIJELA: REALIZOVANI BROJNI PROJEKTI U PLANU REKONSTRUKCIJA DOMA KULTURE, IZGRADNJA JAVNE RASVJETE I PUTA KROZ VALU

Bijela postaje sve više prepoznatljivo turističko mjesto. Nakon gašenja  Brodogradilišta većina mještana  se okrenula turizmu. Sezona u Bijeloj je bila bolja nego prošlogodišnja.

Hoteli “Park” , “Delfin”  kao i manji objekti su doprinijeli turističkom razvoju mjesta. Još uvijek  je otvoren hotel „Park“ , tako da u Bijeloj boravi veći broj  turista , u odnosu na prethodne  kada se sezona završavala već prvog septembra, kazao je gostujući u  programu Radio Herceg – Novog,  predsjednik  Mjesne zajednice Bijela Vladimir Zloković.

Razvoj turističke  djelatnosti trebao bi da prati odgovarajući nivo infrastrukture u mjestu.

– Osnovni   projekti, koje smo kandidovali u  budžetu Opštine su: sanacija puta kroz Bjelsku valu do crkve Polaganja rize Presvete Bogorodice, rekonstrukcija i stavljanje u funkciju Doma kulture, betoniranje puta iznad magistrale u naselju Žager, izgradnja javne rasvjete od Panorame pored kapije Brodogradilišta do potoka Pijavica. Jedan od ciljeva u programskim aktivnostima  je da se postigne potpuna  valorizacija fudbalskog  stadiona, koji je nakada okupljao hiljade navijača, što bi moglo da bude još jedan resurs  za zimske pripreme sportista, naveo je Zloković i dodao da Uprava kluba FK Bijela ulaže posebne napore da zapušteni stadion očisti, uredi teren i privede namjeni.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/08/bijela14.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

 

Jedan od simbola brodoremonta  u regionu, Jadransko brodogradilište Bijela, koji je nekada bio gigant, danas je ugašen. U procesu privatizacije kapaciteti su oglašeni na prodaju.  Bivši radnici i oni koji su proveli radni vijek u brodogradilištu sa emocijama su ljetos ispratili odlazak Velikog i Malog doka posjetio je Zloković.

-Teško je bilo svima koji su radili u brodogradilištu kada su odlazili dokovi, ali treba da gledamo naprijed i očekujemo da se glavni resurs a to su prostor i obala,  što bolje iskoriste i valorizuju i da se domaćinskim odnosom  napravi bolja ponuda za jednu turističku destinaciju, kao što je  Bijela. Nekada bila prepoznata po industrijskim kapacitetima, dok je danas poznato turističko mjesto, okrenuto novim trendovima , što će se posebno odraziti nakon  valorizacije prostora brodogradilišta i obale za remont jahti i megajahti , a govori se i o eventualnom prihvatilištu  za kruzere, smatra Zloković.

Mjesna zajednica  ima svoj stav  i apeluje na nadležne da što hitnije rješavaju status tog prostora ,a posebno pitanje grita .

-Za Bijelu je  strateško pitanje zaštita životne sredine i zaposlenje. Uvjeren sam da nova industrijska zona  ima perspektivu  za uposlenja ljudi koji su radili u brodogradilištu, a riječ je o velikom broju vrsnih inženjera  i stručnjaka raznih profila. U okruženju  su Portomontenegro i biće  Portonovi, kao i druge marine sa luksuznim  jahtama kojima će trebati  servis.  Nema ekonomskog razvoja dok se ne riješi ekološki problem  grita. Da bi se krenulo sa ulaganjima i novim projektima prethodno se treba to riješiti.  Bijeljani se nadaju da će na proljeće kako je saopšteno iz Vlade, početi odvoz otpadnog materijala iz kruga brodogradilišta što je  preduslov  da se eliminiše ova crna ekološka tačka.

U prethodnom periodu  realizvani su brojni projekti na području najveće mjesne zajednice na rivijeri.

-Postavljana je javna rasvjeta u naselju Lager, u ulici iznad   Ponorme, kod zgrade Solidarnosti. Betonirana je ulica između hotela „Delfin“ i magistrale, asfaltiran je donji put iz pravca  Kamenara do Pijavice, uređena lokacija  “Kozara“, u saradnji   sa Morskim dobrom proširene su plaže.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/06/kamioni-bijela.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

Nasuto je preko 600 metara kubnih  pjeska na dvadesetak plaža.  Uz donaciju Turističke organizacije  rekonstruisan je pješački put u naselju Vala. Vodima računa ne samo o pribalnom dijelu već i o zaleđu Bijele,za koju vlada sve veće interesovanje turista, ocijenio je Zloković.

Sa uređenjem pješačkih staza do hrama Polaganje rize Presvete Bogorodice i dalje prema Crkvi Svetog Petra, biće omogućeno da se poveže komunikacija priobalnog dijela sa zaleđem Bijele, za koje turisti pokazuju sve veće interesovanje. I Bijeljske Kruševice   su takođe atraktivne sa velikim potencijalima u cilju razvoja eko turizma. Uz pomoć Opštine nabavljene su   sadnice tamarisa, koje su zasadili u parku u Bijeloj.  Pokrenuli su akciju  ozelenjavanja,  kako bi  što više površina oplemenili  rastinjem, koje je karateristično za naše podneblje.  Sa Društvom paraplegičara su uspostavili dobru saradnju kako bi  pomogli da se postave  rampe i obezbijede druge  olakšavajuće uslove za lica sa invaliditetom.

Prema riječima Zlokovića, u Mjesnoj zajednici su posvećeni planiranjima aktivnosti za narednu godinu. Nastojaće da Bijela dobije svoje mjesto u kalendaru dešavanja u okviru  Praznika mimoze. Zalagaće se za organizaciju fešti kakve su imali protekle godine i brendiranje fešte “ageravanje” povlačenja ribarske mreže koja je naišla na veliki publicitet kojim se afirmišu  tradicionalne vrijednosti ribarske djelatnosti u Bijeloj, hercegnovskoj  rivijeri, Boki .

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com