Društvo

MZ BIJELA: PLANIRAJU LJETO BOGATO KULTURNIM I ZABAVNIM DOGAĐAJIMA

Aktivisti Mjesne zajednice Bijela uređenju ljetnu pozornicu sa amfiteatrom u okviru Doma kulture u Bijeloj, kako bi ovaj jedinstveni prostor  stavili u funkciju održavanja  kulturno – zabavnih programa. Ljetna pozornica je okre;ena, postavljeni su reflektori , amfiteatar raspolaže sa 400 mjesta, kazao nam je predsjednik Mjesne zajednice Bijela Nikola Samardžić:

– Na ideju da uredimo ljetnu pozornicu – amfiteatar , koji se godinama nije koristio, smo došli povodom organizacije programa  “Vidovdansko veče”  28. juna.   Uz pomoć građana  sredili smo pozornicu, na kojoj  će  tokom sezone biti održane  brojne manifestacije i dječije predstave, kazao je Samardžić.

Dom kulture je  duže vremena bio zapušten. Počelo je da se radi na sanaciji Doma i krova ,ali su potrebna velika sredstva, koja će pokušati da obezbijede uz podršku Opštine  ili putem privatno-javnog partnerstva. Objekat je u vlasništvu Mjesne zajednice Bijela, znači građana, a dat je na korišćenje JUK Herceg festu, tako da bi od njegove adaptacije i stavljanja u punu funkciju svi imali koristi.

– Ljetna pozornica decenijama unazad se dosta koristila, tu su generacije provodile vrijeme, a dugo je bila zapuštena, kao i Dom kulture. Mi  smo je sada doveli u funkciju kao mjesto na kome mogu da prate kulturna dešavanja. Mjesna zajednica će održavati pozornicu, kako bi i omladina mogla da  prati događaje tokom sezone.   U narednih 10-ak dana  sa Opštinom bi  trebalo  da iznađemo rješenje kako pristupiti sanaciji  Doma kulture. Radovi na sanaciji će početi  čim prođe ljetna sezona,to je sigurno, tvrdi Samardžić.

Sanacija iziskuje  velika sredstva. Planiramo da parcijalno  saniramo, dio po dio zdanja. Krov je , takođe, u veoma lošem stanju u što smo se uvjerili nedavno kada smo se penjali na krov, kako bi utvrdili šta je neophodno da se hitno odradi. U Domu kulture bi trebalo što prije osposobiti amfiteatar , kino salu,  poslovne  prostore…  Imamo već  potražnju za  poslovnim prostorijama za neke djelatnosti, ali   ne možemo nikom da izađemo u susret, dok se ne obavi sanacija kompletnog objekta.  Imali bi 10-tak poslovnih prostora za izdavanje.  Prethodno su uređene dvije prostorije za potrebe  Kulturne mreže Bijela, koje su u dobrom stanju.  To je mjesto gdje se  omladina  okuplja u sekcijama, na folkloru  i učestvuje u kulturnom životu.  Kada  oživimo  Dom kulture, to će mnogo značiti za Bijeljane, Mjesnu zajednicu , rivijeru, kao  i Opštinu Herceg Novi, smatra Samardžić.

Takođe je planirana sanacija platoa ispred Doma kulture, igrališta i teretane na otvorenom.

-Očekujemo da se  investitor  izgradnje trotoara, pomogne i ovaj projekat, kako bi dobili  ljepši i funkcionalniji prostor ispred Doma kulture.  Ljudi su se nekada  okupljali  u Domu i oko Doma . Pošto je devastiran,  doveden je do stanja da ga  svi zaobilaze. Potrudićemo da ga sredimo i vratimo  u funkciju, na čemu smo počeli da radimo, ukazao je Samardžić.

Dom kulture kada bude u funkciji,  mogao bi da bude  pristupačan za razna dešavanja , pa i za izmještanje programa iz Herceg Novog, da oživi rivijeru, tokom Praznika mimoze, ali da bude  mjesto i drugih događanja tokom godine.

– Mjesna zajednica  nema nekih izvora prihoda, osim sredstava iz budžeta Opštine. Od sredstava,  koje bi Mjesna zajednica dobila od stavljanja u funkciju i izdavanja prostorija u Domu kulture,  bi mogla da pomogne razvoju Bijele, a  što bi bilo svima od koristi.

U Mjesnoj zajednici Bijela osmišljavaju programe , turističke manifestacije koje će ovog ljeta organizovati na sedam dana. Pomažu im mnogi,posebno  Udruženje žena “Ruža vjetrova” . Očekuju da će to biti ljeto bogato kulturno umjetničkim i zabavnim programima, predstavama , feštama. Nadaju se intenzivnijoj saradnji sa investitorom i vlasnikom hotela “Park”  i “Delfin”  , da će pomoći organizaciji dešavanja u Bijeloj,  na obostranu korist građana i gostiju.

PRIORITET SANACIJA PUTEVA, IZGRADNJA TROTOARA

– Počeli smo prije ljeta sa nekim aktivnostima. Urađen je prvo ulaz u Panoramu i dio puta prema Todorovićima, Želalićima i Petrovićima.  Na inicijativu i uz učešće građana , a  uz pomoć Opštine, saniran je ovaj  put na kome se 20 godina nije ništa radilo. Taj put mnogo znači za Bijeljane. Propao je pod teretom mašina i kamiona, otežano je bilo kretanje prema tim naseljima. Sada je puno bolje. Investicija je procijenjena na oko 5.000 eura, dio je obezbijedila Mjesna zajednica  uz pomoć lokalne uprave, uz učešće mještana. Trebalo bi nastaviti sanaciju puta u naselju Dubravica. Narednih dana trebalo bi da  počne proširenje puta ka naselju Vala,  najavio je   Samardžić.

On kaže da se pokazalo da je najefikasnije  rješavanje infrastrukturnih pitanja –    saradnja građana sa Mjesnom zajednicom. Na inicijativu mještana  brže se realizuju infrastrukturni projekti. Tokom juna, između ostalog,  izgrađen  je trotoar u dužini od 85 metara, od glavnog ulaza u Brodogradilište do raskrsnice ispod Panorame. Bijeljani Vladimir Milačić i Vesko  Bulajić  su pomogli i finansirali izgradnju 45m trotoara, dok je ostalih 40 metara finansirala Mjesna zajednica Bijela.Trotoar je prilagođen potrebama lica sa invalidskim kolicima. U planu tokom sezone je  da se odradi sanacija puta  od Panorame  do skretanja  ka  Vali do Crkve Polaganja Rize Presvete Bogorodice. Predviđena je  sanacija  trototara, kao i izgradnja prilaza za osobe sa invaliditetom. Prema riječima predsjednika MZ Bijela Nikole Samardžića, narednih dana ih očekuje sastanak sa predstavnicima kompanije “Valgo”,  koja obavlja remedijaciju tla i organizuje odvoz  grita iz kruga Jadranskog brodogradilišta Bijela.

 

 

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com