Društvo

MZ BIJELA: LJETO BOGATO TURISTIČKO-PROMOTIVNIM DOGAĐAJIMA

Ljeto u Mjesnoj zajednici Bijela protiče u znaku brojnih kulturnih  i duhovnih događaja, kao i turističko – propagandnih  manifestacija. Jednom sedmično između  hotela “Delfin”  i “Park” nastupa Vokalno instrumentalni sastav  “La Rossa”.  Svake subote  organizuju fešte.  Minulog vikenda je , uz podršku gradske Turističke organizacije i NVO “Ruža vjetrova”   uz veliki broj posjetilaca i izlagača održan Bazar  domaće trpeze uz posluženje ribe, vina i muzički program,  naveo je predsjednik Mjesne zajednice Bijela Nikola Samardžić:

– Na Bazaru je učestvovao 21 izlagač. Oni su predstavili širok asortiman  domaće  hrane,eko proizvode. Posjeta je bila odlična. Mjesna zajednica je uz podršku Turističke organizacije obezbijedila 70 kg ribe i stotinjak litara vina. Goste je  zabavljao  Sunday duo bend. Gosti su bili oduševljeni feštom, ocijenio je Samardžić.

On je istakao dva duhovna događaja u kojima je učestvovala i Mjesna zajednica. Duhovna akademija povodom hramovske slave Polaganje Rize Presvete Bogorodice u Bjelskoj vali . Na dan hramovske slave u nedelju je održana litija    u prisustvu velikog broja vjernika. Vladika Dioklijski Metodije uz sasluženje velikog broja lokalnog sveštenstva obavio je osvećenje  lokalnog puta kojim je išla litija od centra Bijele do crkve u Vali, nazvavši ga  Svetosavski put.

– Ta ulica nije imala svoje ime kao i mnoge druge. Imenovali smo je na zadovoljstvo Bijeljana. Planiramo  ovih dana  da počnemo radove na proširenju dijela puta u dužini od 20 metara, iznad Malovića prema Vali. Za proširenje tog puta za dva metra širine, zemljište je donirao mještanin Milorad Malović.  Nastavićemo potom sređivanje lokalnog puta prema Vali, što je  veoma  znajačajno za mještane, objasnio je Samardžić.

Narednih mjeseci planiraju da obave  radove  na više putnih pravaca.

-Za proteklu  godinu dosta posla je  uređeno na putnoj infrastrukturi u Bijeloj.  U  planu su  sanacije i proširenja  puteva, što  ćemo raditi u sezoni a neke poslije. Uskoro će raditi na putnoj infrastrukturi u naseljima  Balabušići i Dubravica . U Vali će betonirati oko 30 – 40 metara do prilaza okolnim kućama, dodao je Samardžić.

Sa kompanijom Valgo imali su nedavno sastanak na kojem je  dogovoreno da će  im pomoći  oko izgradnje javne rasvjete od  Doma zdravlja do potoka Pijavice:

–  To je pješačka  zona u centru Bijele, uz kapiju i ogradu Jadranskog brodogradilišta. Rekli su da će finansirati 50 odsto vrijednosti projekta. Tom ulicom prolaze mnogi, posebno učenici.

Očekujemo da ćemo riješiti i taj problem u narednom periodu. Valgo je firma koja obavlja remedijaciju i uklanjanje grita iz kruga Jadranskog  brodogradilišta.  Obavijestili su nas da su do sada četiri broda prevezla  preko 20 000  tona  grita.  Pripremili su materijal za još dva broda,  koja bi trebalo uskoro da dođu i  odvezu teret.

Procijenjuju da će time biti polovina grita uklonjena, a  ocijenjuju da će do aprila naredne godine ukloniti sav grit, čime će biti eliminisana crna ekološka tačka u Bijeloj. Nakon remedijacije i čišćenja tla bi omogućili kompaniji Damen da organizuje u Brodogradilištu remont jahti i megajahti. Veliki broj bivših  radnika Brodogradilišta  i mještana te struke tu bi trebalo da  nađe zaposlenje,očekuje Nikola Samardžić.

Mjesna zajednica Bijela u saradnji sa NVO “Ruža vjetrova”, u subotu, 20. jula  organizuje  “Mušljadu”.

Manifestacija počinje u 20 časova i 30 minuta na platou ispred Doma kulture Bijela.Uz posluženje  mušlji na buzari , vina i nastup jednog od lokalnih bendova  očekuju da će i ova turističko-zabavna manifestacija  privući veliki broj gostiju i domaćih.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com