DruštvoIzdvojeno

MURAVA NA PLAŽAMA, UOBIČAJENA POJAVA U OVOM PERIODU

Ogromne količine murave ili morske trave  koju je na nekoliko plaža u Igalu  izbacilo more uobičajena je pojava u ovom periodu kaže  dr Vesna Mačić iz Instituta za biologiju mora i objašnjava da  zimi otpadaju stari listovi koji padaju na dno, ali kada je jako jugo, kao što je to bilo  prethodnih dana, onda more muravu izbacuje na obalu.

Murava ili posidonia oceanica, koja se danas sklanja,  korisna je jer  djelimično štiti i od erozije plaža, a zanimljivo je da u svijetu  djeluju pokreti koji, kao u Francuskoj, insistiraju da neke  plaže ostanu prirodne bez intervencije ljudi i bez postavljanja bilo kakvog plažnog mobilijara.

Murava  je dio  lanca u kome se stvara ljekovito igaljsko blato.Uglavnom raste na dnu do 50 metara dubine koje se sastoji od pijeska, mulja i šljunka  a svojim korijenjem učvršćuje podlogu na kojoj raste.  Livade posidonije  obogaćuju more kiseonikom pa ih  nazivamo  i plućima mora. Jedan kvadratni  metar ove cvjetnice dnevno proizvede oko 14 litara kiseonika. Spada u red najviših biljaka – skrivenosjemenica – za koju nauka smatra da se prije 100 miliona godina vratila sa kopna u more.

Posidonija je osjetljiva, sporo raste, a još sporije se obnavlja. Najviše je ugrožava  ribolov kočom i dinamitom, sidrenje i onečišćenje mora, a po međunarodnoj zakonskoj regulativi livade ove morske trave su prioritetna zaštićena staništa.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com