Sport

MUNDIJAL TRAIL TRČANJA U ŠAMONIJU IZ UGLA SAŠE KULINOVIĆA

U Šamoniju u Francuskoj, održao se mundijal trail trčanja UTMB – Ultra Traildu Mont Blanc. UTMB je trajao sedam dana, a održavao se kroz Francusku, Italiju i Švajcarsku, gdje se održalo ukupno 7 trka na različitim distancama, na kojima je učestvovalo preko 100 nacija i 10 000 trkača. Na trci, po kojoj ova manifestacija nosi ime UTMB od 100 milja – 170km i 10 000 ukupnog uspona učestvovao je i član NVO „Orjen Outdoor“ Herceg Novi Saša Kulinović, koji za naš Portal prenosi utiske sa staze.

-UTMB je najpopularnija trail trka na svijetu, i to je svjetsko prvenstvo na 100 milja u trail trčanju. Trka ide oko Mon Blana i prolazi kroz Francusku, Italiju i Švicarsku. Duga je 170 km i ima ukupno 10 000 metara uspona. Obzirom da je trka veoma popularna treba se kvalifikovati na nju i skupljati bodobe, odnosno potrebno je skupiti 15 ITRA bodova iz tri trke. Ja sam, da bi se kvalifikovao završio 100 milja Istre, Dalmacija Ultra Trail 100 milja i 80 km Fruškogorski maraton. Nakon toga, takmičari koji imaju uslov, sa bodovima se izvlače na lutriju i na taj način se kvalifikuju za start trke. Već šest mjeseci prije trke potrebno je uplatiti veoma visoku startninu, napominje Kulinović i dodaje.

-U Šamoni je tih dana spektakularan, kao što i dolikuje jednoj svjetskoj smotri. Sve je u znaku trail trčanja. Veliki broj trkača svih boja i nacija na jednom mjestu krstare gradom i svi se međusobno pozdravljaju, jer su tu svi jedna porodica. Na dan trke, četiri sata prije polaska na start, stigla je poruka da je vremenska prognoza loša i da se sprema jak sjeverni vjetar, uz koji će snižavati temperaturu do -10. Na startu trke od 100 milja UTMB, bilo je 2500 takmičara a start je već tradicionalno označen sa kulminacijom teme VANGELISA – CONQUEST OF PARADISE, ove godine začinjen i LIVE soliranjem  gitariste, koji je stajao na startnoj kapiji i još više uzburkao strasti kod takmičara.

Uz kišu na startu, upao sam u veoma brzu grupu, tako da sam držao veoma jak ritam na početku, koji sam “platio” već na tridesetom kilometru kada sam dobio bolove u stomaku. Od tridesetog do šezdesetog kilometra imao sam velike probleme jer nisam mogao da unesem ništa u organizam. Na šezdesetom kilometru javio sam se u ambulantu, dobio sam šolju supe i legao 15 minuta. Poslije odmora sam bio kao novi, pa sam nastavio dalje. Do 79 km Kurmajer i glavne okrepne stanice sam došao veoma brzo ali veoma iscrpljen od predhodne noći što od stomaka, što od konstantne kiše, i odlučo sam da se odmorim i da ne jurim, nego definitivno da jedini cilj bude završiti trku, jer je ostala još teža polovina, sa više uspona a slijedili su još lošiji vremenski uslovi vrijeme, pojašnjava nam svoje stanje tokom trke jedini učesnik iz Herceg Novog Saša Kulinović, i nastavlja.

-Ni u jednom momentu niste mogli izaći sa kontrolne tačke, ako niste imali svu potrebnu opremu. Tako je prije uspona na Col Ferret prevoj, obavezno bilo obući vodonepropusne pantalone. Mnogi su to htjeli izbjeći, jer je toplo u njima ali se poslije pokazalo da su bile nepohone, jer je na prevoju duvao takav vjetar, da sam mislio da nosi kamenje, a kišne kapi koje je nanosio vjetar, u svakom kontaktu sa kožom izazivale veliki bol. Poslijednjih 40 km i 5 km uspona sam prošao rutinski, pazeći na limite, i na kraju za 43 sata došao na cilj u Šamoni. Veliku zahvalnost dugujem Opštini Herceg Novi, Turističkoj organizaciji Herceg Novi, kompaniji Carine, Suplement store Montenegro i Lazure Marina & Hotel, bez kojih nebi mogao poći na ovakav put. Hvala Darku i Miri koji su me pratili na stazi.

Na ovom samitu trail trčanja, pored Kulinovića su  iz Crne Gore učestvovali Miluša Bošković i Aleksandar Domazetović.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com