Turizam

MORT: PRIHOD OD PROŠLOGODIŠNJE SEZONE IZNOSI MILIJARDU EURA

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su zadovoljni prošlogodišnjom sezonom i prvi put ostvarenom milijardom eura prihoda. Izdali su mišljenja za tehničku dokumentaciju za 16 novih hotela u pet primorskih gradova, kazao je resorni ministar Pavle Radulović.

-Za sada je procijenjena vrijednost ulaganja u turističke objekte u ovoj godini 320 miliona eura. Vrlo smo zadovoljni impresivnim rekordima koje smo prošle godine ostvarili na polju turizma, prije svega u prihodima i broju turista, kojih je bilo 2,1 milion, 100 hiljada više nego 2017., kazao je Radulović, prenosi Pobjeda.

U hotelima je prvi put u istoriji crnogorskog turizma, boravilo milion turista dok je za deset mjeseci ostvareno četiri miliona noćenja. Ljetnja sezona završena je u novembru, a 25. decembra otvorena je zimska. Kako je Radulović istakao, 51 odsto hotelskih kapaciteta je kategorije četiri i pet zvjezdica, što je povećanje od šest odsto, a najavio je rast i svih parametara, uzimajući u obzir povećanje smještajnih kapaciteta, broja destinacija sa kojima je Crna Gora povezana aviosaobraćajem i veće interesovanje turista van glavne sezone.

Strateški cilj je da Crna Gora postane visokokvalitetna cjelogodišnja destinacija. Ministar smatra da su dobro započeli proces legalizacije bespravno sagrađenih objekata. Za legalizaciju se prijavila 51.000 gradana, ali nije zadovoljan dinamikom kojom pojedine opštine rješavaju pristigle zahtjeve i najavljuje da će im ponuditi tehničku pomoć radi ubrzanja ovog procesa

-Naš cilj jeste da dobijemo uređeniji prostor od onog koji je trenutno devastiran bespravno sagrađenim objektima. Avionsko snimanje je završeno, a nakon preklapanja podataka sa 3-D orto-foto snimka, katastarskih i podataka o prijavljenim objektima, imaćemo preciznu evidenciju bespravno sagrađenih objekata, kazao je Radulović.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com