Kultura

MORSKI UNIVERZUM MIRJANE KONJEVIĆ U „SPA GALERIJI“

U „Spa galeriji“ Instituta Igalo sinoć je otvorena peta samostalna izložba naše sugrađanke Mirjane Konjević. U postavci naslovljenoj  „Sve je more“ autorka je likovnoj publici predstavila 36 ulja na platnu sa motivima mora, podmorja i Mediterana.

Pozdravljajući brojne posjetioce, rukovodilac galerije Željko Vavić je istakao zadovoljstvo što uspješnu sezonu zaokružuju izložbom Mirjane Konjević, koja je je i prije dvije godine izlagala u „Spa galeriji“.

–  Ovogodišnja izložbena sezona u ovom prostoru je bila vrlo uspješna, veoma mi je drago što je bila u znaku novskih umjetnika, a posebno mi je zadovoljstvo što ovu sezonu zatvaramo izložbom naše sugrađanke Mirjane Konjević. Ovo je njena peta, a u ovom  prostoru druga samostalna izložba, kojom nas večeras svojom maštom i imaginacijom uvodi u svijet podmorja sa svojom majstorskom kičicom. Ali, nije to jedini umjetnički alat kojim Mirjana raspolaže, ona ima još jedan umjetnički talenat – pisanjepoezije, podsjketio je Vavić, pročitavši u nastavku n jene pjesme „Život je kao rijeka“ i „Noć nad Bokom“. 

Otvarajući izložbu, novinarka Danijela Đonović je podsjetila da je Mirjana Konjević, koja je rođena u Baošiću, od malena željela da se bavi slikanjem.

– Oduvijek je imala sklonost ka umjetnosti, slikarstvu, ali umjetnička škola ostala je njena neostvarena želja. No, u njoj je ostala da tinja umjetnička iskra, godinama zatomljena, ali ipak živa. Kao što je rekao Sartr – „čovjek nije samo ono što jeste, već i ono što bi mogao biti“, tako je i Mirjana Konjević, vođena svojim umjetničkim porivima i vizuelnim doživljajima svijeta, prije 30-ak godina krenula na časove slikarstva i postala ono što je mogla i morala biti, ono što je suštinski uvijek i bila – slikar. U borbi sa nimalo lakom i, pritom, prozaičnom stvarnošću, Mirjani je pomogla umjetnost. Snagu je pronalazila u sebi i svom talentu, nadahnuto stvarajući svoj svijet i tvoreći svoju likovnu poetiku. 

„Sve je more“ je likovni iskaz ljubavi prema bojama, mirisima i ljepotama mediteranskog svijeta, rekla je Đonović, ističući da su slike Mirjane konjević odraz njene duše.

– Svako platno ispisala je svojom senzualnošću, emocijom, misaonošću. Boje čudesnog pomorskog svijeta, boje su slikarkine duše, njenog tajanstvenog i bajkovitog sopstva. Mističke morske dubine oslikavaju unutrašnje čulne pulsacije, poetiku i senzibilitet, spontano putovanje u središte morskog univerzuma kroz ljepotu i igru stvaranja. Potezom kista crta, oblikuje, oslikava atmosferu, forme, datalj, slivajući ih u jedinstven vizuelni sklad. Školjke, korali, morske trave, igre delfina, sunce na zalasku, raspukli narovi i vječite masline, sav taj čudesni podmorski i nadmorski svijet, nisu samo predstava opojne i jedinstvene ljepote Mediterana, već oslikavaju radost života, tajanstva i snage autorke; one su pun odraz slikarkinog samosvojnog senzibiliteta.  I, zato večeras zavirite u veliko plavetnilo, u mistiku mora i duše, koju je Mirjana Konjević otkrila ispod površine vode, jer slika nije samo slika, slika je uvijek odraz duše, poručila je Đonović. 

Autorka, Mirjana Konjević ističe da je more vječita i nepresušna inspiracija, i zato mu se uvijek vraća.

– Rođena sam na samoj obali mora, ono je uvijek prisutno, i od njega se ne odvajam. To se vidi na mojim slikama i uvijek živim sa morem; ono je neisrpna inspiracija. Pokušala sam da se udaljim od te teme, ali ne ide, to je jače od mene. Vraćam se uvijek i u dubine i svemu onome što me vezuje uz more. Kad krenem da slikam, kad mi je četkica u ruci – more je, kaže Mirjana koja u pauzama slikanja piše pjesme, naizmjenično pretačući svoje impresije, razmišljanja i  osjećanja  u slike i stihove.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com