DRUŠTVO

MORALNA I LJUDSKA ZADUŽENJA KAO TRAJNA ODREDNICA RAZVOJA NAŠE DOMOVINE

Danas se obilježava 77 godina od pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića i Sava Ilića i prvoboraca Daša Pavičića i Stjepa Šarenca. Delegacija tri bokeljske opštine OBNOR-a 1941-1945 , koje su predvodili predsjednici OBNOR Tivat Mato Brguljan, OBNOR Kotor Petar Uljarević, predstavnici boračkog udruženja Herceg Novog i  potpredsjednice Opštine i Skupštine Danijela Đurović i Dragana Stanišić položili su vijence na spomenik Savini.

Član UO SOBNOR-a Crne Gore Ljubenko Borović je istako je ovo jedan od značajnih događaja u istroriskom nastajanju Drugog svjetskog rata na putu ka slobodi

-Ova dva narodna heroja i dva prvoborca podsjećaju, opominju i uče kako se cijeni sloboda i kako se za nju umire. Na Podima su hrabro izginuli, a njihovi posmrtni ostaci sahranjeni na Savini i ostali su na vječnoj straži da potomstvu svjedoče i napajaju ih svojim dijelima i svojim herojstvom, ugrađujući svoje živote u temelje slobode. Na Savini su i spomenici borcima drugih jedinica i njihova imena svjedoče o hrabrim Boklejima, časnim I čestitim ljudima koji su sebe zauvijek žrtvovali za slobodu ,istinu I pravdu, kazao je Borović.

Nikola,Savo, Stjepo i Dašo, su pokazali kako treba biti dosljedan oslobodilačkim principima.

– Širili su progresivne i vizionarske ideje svijeta. Ostavili su nam u amanet antifašistička opredijeljenja i dužnosti da ih ne prepuštamo zaboravu, već prenosimo novim generacijama. Učili su nas da moralna i ljudska zaduženja moraju ostati trajna odrednica sadašnjeg i budućeg razvoja naše domovine,doodao  je Borović.

Četiri istaknuta člana Mjesnog komiteta, na čelu sa Nikolom Đurkovićem, ubijeni su 21. januara 1943. godine na Podima, čemu je prethodio susret predstavnika risansko-krivošijske i hercegnovske grupe ilegalaca. Nakon što je saznao za susret, neprijatelj je opkolio i napao grupu Mjesnog komiteta, kada su i poginuli narodni heroji i prvoborci.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com