DruštvoIzdvojeno

MOLEBAN U CRKVI VAZNESENJA GOSPODNJEG I LITIJA DO CENTRA GRADA U ČAST SVETOG SAVE

Povodom Svetog Save, danas je u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg služen moleban, nakon čega je krenula molebna litija do Trgu Nikole Đurkovića gdje će biti upriličena Svetosavska akademija.

Protejerej Nikola Todorović, čestitao je svesabornu slavu, Sv. Savu, krsnu slavu horu Sv. Sava kao i svim svečarima kojima je danas krsna slava.

Sveti Sava je prvi prosvetitelj i učitelj , onaj koji je iz tame paganstva i mnogoboštva uveo rod srpski kroz vrata Hristova u sveto pravoslavlje. I to traje već 800 godina. Sveti Sava je zametnuo taj oganj svetoga pravoslavlja koji  dan danas traje. Zato je i udar  tako veliki-kazao je otac Todorović i istakao da naš narod ponovo prolazi kroz čistilište, kroz prosvećenje, opet nadahnuti vjerom pravoslavnom.

 

-Na čelu današnjeg srpskog naroda, u duhu Mojsija starozavjetnoga , u duhu našega Svetog Save, je zaista, zato što mu ispojedamo, zato što mu vjerujemo i zato što ga volimo, naš đedo, Mitropolit Amfilohije. Mi smo pošli za njim da se ovim litijama pročistimo i zato nije čudo što su litije ovako veličanstvene i da nas Bog  s vremena na vrijeme spere kišom i ukrijepi  tako ošišćene, prosvećene da  idemo dalje. Neka bi dao Bog da ostanemo djeca svetosavska, da ostanemo  djeca našeg najboljeg djeteta i učitelja Sv. Save i da se molimo da Bog poživi našega mitropolita Amfilohija -poručio je protojerej Todorović.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com