DruštvoIzdvojeno

MLADI U FOKUSU PAŽNJE SEKRETARIJATA ZA KULTURU I OBRAZOVANJE

Kako bi Herceg Novi bio prepoznat kao grad mladih, potrebno je da se udruže Opština, nevladin sektor, ali mladi. U skladu sa mogućnostima Sekretarijat za kulturu I obrazovanje podržava sve njihove aktivnosti, a vrata lokalne samouprave su širom otvorena i za sve nove, kreativne  ideje i predloge.

Krajem prošle godine odbornici u Skupštini opštine su usvojili Strategiju za mlade, a izrađen je i Lokalni plan akcije za ovu godinu. Prema riječima sekretarke Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Ane Zambelić Pištalo u okviru Lokalnog plana sprovedeno je nekoliko akcija, u saradnji sa svim partnerima koji su učestvovali u izradi Strategije.

-Odradili smo i prvi informtor za mlade koji je obijedinio sve podatke NVO-a i sportskih klubova koji na jedan kvalitetan osmišljen način pripremaju i rade sa mladima, odnosno osmišljavaju projekte za mlade. Rezulati su pozitvni, a početkom školske godine informator će biti proslijeđen svim vaspitno obrazovnim ustanovama.

U saradnji sa Ministarstvom prosvjete i NVO Juventas Opština realizuje i projekat „Grad po mjeri mladih“. Kako je istakla Zambelić Pištalo, svima je zajednički cilj je da Herceg Novi bude prepoznat kao grad mladih: 

-Projekat se sastoji od nekoliko segmenata. U septembru ćemo imati obuku za omladinske radnike i za određeni broj najmlađih odbornika koji će nekoliko dana najvjerovatnije boraviti u Kolašinu, jer je cilj da se svi uključimo i da u djelokrugu svojih nadležnosti odradimo projekte i zadatke ne bi li u našem gradu bilo više prostora za vidljivost mladih. I mladi moraju biti aktivni i krenuti sa određenim inicijativama. Mladi mogu da se obrate Sekretarijatu i ukoliko imaju neku dobru ideju mi ćemo izaći u susret, poručila je  Zambelić Pištalo.

Najveća problem mladima je nezaposlenost, a Opština je kroz Strategiju predvidjela i određene odluke za podršku mladim preduzetnicima, a potpisan je i sporazum o saradnji sa Fakultetom za menadžment, tako da određeni broj studenata praksu obavlja u organima lokalne samouprave.

Opština realizuje i projekat Evropska omladinska kartica u saradni sa NVO Centar za omladinsku edukaciju. Projekat je podržan od Ministarstva sporta i mladih i kulture, ali i određenog broja Unije srednjoškolaca i studenata.

-Evropsku omladinsku karticu mogu da imaju mladi od 15 do 30 godina i omogućava im popuste u određenim ugostiteljskim i trgovinskim objektima. Opština HN je sada u pregovorima sa određenim brojem privrednika kako bi lista bila proširena. U septembru  ćemo odraditi i nekoliko radionica o digitalnom marketingu, najavila je Zambelić Pištalo. 

Veliki prostor za napredak Ana Zambelić Pištalo vidi u kulturnim sadržajima za mlade, pa će Sekretarijat i tome posebnu pažnju tome posvetiti , a za tu namjeru planirana su i određena budžetska sredstva. Od septembra će krenuti i izrada LAP za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

-Vršnjačko nasilje je ogroman problem zajednice i prepoznali smo potrebu za lokalnim planom. Formirana je komisija, a čine je predstavnici Doma zdravlja, Centra za socijalni rad , Centra bezbjednosti i vaspitno obrazovnih ustanova, zaključila je Zambelić Pištalo.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com