DruštvoIzdvojeno

MJEŠTANI BAOŠIĆA SUMNJAJU DA ĆE POVRŠINE BITI VRAĆENE U PRVOBITNO STANJE – PREDSJEDNIK MZ OČEKUJE DA ĆE DO SEZONE BITI SANIRAN PRIOBALNI PUT

Radnici iz Albanije, koje je kompanija Ćelitikćioglu, angažovala na vraćanju  u prvobitno stanje javnih površina na rivijeri,  danas su nakon dužeg kišnog perioda,  nastavili sa radovima na parapetima duž puta u Baošiću. Stari austrougarski parapeti, koji su decenijama odolijevali  jakim burama i udarima mora  su srušeni jer su bili oštećeni prilikom radova na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže. Dok  neki mještani  očekuju da će do maja  biti vraćeni kakvi  su bili, drugi sumnjaju i kažu da nikad više neće biti isti.

Rupe, šahtovi , hrpa kamenih kocki duž puta na mjestu gdje su bili parapeti, skinuti rasvjetni  stubovi – slika je ove saobraćajne žile kucavice priobalnih mjesta. Utiske o uništavanju parapeta  prenosi mještanin Dušan Crnogorčević:

– Ovo stvarno više nema smisla, svako malo otvaranje , zatvaranje, kopanje na putu. To traje godinama, turistima se smrkne kad vide ovako stanje i mnogi kada dođu u sezoni  zbog toga odlaze u druga mjesta .To znam po mojim gostima. Parapeti su upropašćeni kopanjima bagerom pored parapeta. Otkopali su parapet i on se nakrivio prema putu jer more radi svoje, ono potkopava i zidovi su pošli unazad. Kod Crkve je otcijepljeno mulo ,uništene ploče , parapet se odvojio oko 40 cm od plaže i dan danas je tako. Svako jutro viđam ove ljude iz Milleniuma što rade tu i njih i radnike Komunalno – stambenog preduzeća, potvrdio nam je mještanin  Crnogorčević.

On smatra da bi se ovo moglo vratiti u pređašnje stanje, ali sa ovakvom popravkom puta više se nikad ne može vratiti.

-Potrebno je da se nalije pono sloj asfalta da auta ne odskaću po šahtovima i rupama.  Zbog tih rupa nastaju poplave da ne mogu proći djeca iz škole,  idu po parapetu a onda obilaze plažom.  Ovim smo ugroženi svi jer živimo od turizma sa čim ćemo dočekati ljude. Sa kamenom ovdje ? Ovo je grđe od zemljotresa. Ja ne znam da li ovoliki kamen mogu vratiti do ljeta, zapitao se Crnogorčević.

Naši komunalci održavaju javnu rasvjetu i paze da kada se isključi oni popravljaju kako ne bi mještani  ostali i  u mraku. Mještanin Svetozar Sijerković nam je kazao da  radovi dobro protiču , da nema buke:

-Parapeti što su gore mogu se vratiti ali ispod puta treba sve razvaliti. Ovo što se razvaljivalo uredili su dobro od temelja do gore. Ovi niže nisu rađeni i oni su ostali iskrivljeni, smatra Sijerković.

On je izrazio sumnju da će kolektori biti   završeni, jer su se radovi šestu godinu odužili . Ostali su nezavršeni sekundarni kanalizacioni i vodovodni priključci .

-Oni su radili koliko su znali a da li su imali atest za taj posao nisam siguran. Ja sam  ih častio kafom,  sokovima.  Sada tlače sistem u Đenoviće . Ni izgradnja nije završena.  Ima tu masu problema, kaže Sijerković.

Mještani sumnjaju da će cio  sistem proraditi do ljeta. Trebalo bi svako da začepi septičku jamu, da bi se uradio sekundarni priključak na kanalizacionoj mreži.

-Oni su nam vodu spojili do sata, s donje strane je sad plastična cijev. Gusana cijev od Franje Josifa bila je sa ove strane i nikad nam nije pucala i ništa se nije dešavalo od kada je Franjo stavio, našalio se Sijerković koji je bio u društvu nekoliko mještana.

– Cijevi su položene na dubini i do osam metara na nekim mjestima. To će stvarati   ogromni pritisak i cijevi će da  pucaju , a posebno što će i kuće koje su lošije građene, poći nizbrdo zbog  dubine kolektora. Zbog toga je i parapet “otišao”, smatra Sijekrović  i njegovi drugovi koje smo zatekli u razgovoru.

Radnik iz Albanije Mioski Mija Rizman na makedonskom jeziku nam je kazao   da je sa kolegama iz Albanije i Makedonije došao prije osam dana,  da imaju sve papire. Prijavljeni su u policiji.  Sada podižu nove zidove od srušenog kamena sa starih parapeta.   Prema njegovim riječima, parapete će napraviti kakvi su bili prije , da koriste srušeni kamen i da  zidaju od temelja . Nivelisali su zid i rade red po red.  Nisu mnogo prošli na tom poslu, jer je bila kiša. Sa radom su počeli prije četiri dana.

–  Posao ide super, oni što su stvorili parapet za sto godina mi ćemo ih napraviti    da traju 200 godina, našalio se ovaj majstor za kamen. Radimo po dogovoru, sav kamen koji je bio vraćamo na staro mjesto. Biće sve na vrijeme završeno. Do maja sve će biti završeno i asfaltirano, smatra on.

Ukupno ih ima osam iz Albanije i Makedonije koji rade na parapetima i drugim javnim površinama. Njih je angažovala kompanije Millenium team iz Beograda, koja je podizvođač izvođača radova kompanije Ćeltikćioglu.

Predsjednik Mjesne zajednice Baošić Đuro Cvjetković  nam je potvrdio da su kolektori završeni, ispitani su cjevovodi  na to da  li ulazi morska voda.  Preostaje saniranje parapeta, javne rasvjete i potom će raditi drugi sloj asfalta kroz Baošiće.Biće postavljen novi vod javne rasvjete.  I sve bi trebalo da bude gotovo do turističke sezone.  Turska firma koja izvodi radove  Ćeltikćioglu se obavezala Ugovorom da do prvog maja sve bude vraćeno u prvobitno stanje, podsjetio je on. Prema njegovim riječima Baošići više ne zaslužuju da čekaju sezonu kako su je čekali prethodnih godina: raskopanu, oborenih parapeta, javne rasvjeta i izlivenom kanalizacijom.

Kako nam je ranije izjavila potpredsjednica Opštine  Danijela Đurović,  parapeti su  tokom izgradnje kolektora istrpili brojna oštećenja,   urušavani su i destabilizovani.  Ona je naglasila da je obaveza izvođača radova da javne površine vrate u prvobitno stanje.

-Imali smo primjedbe mještana i predstavnika mjesnih zajednica, da su se stari zidovi nakrivili zbog izvođenja radova na kolektoru. Izvođač firma Ćeltikćioglu ima obavezu da skine kamen i složi ga , kako bi parapeti bili ispravljeni a do sada je to urađeno u dužini preko 100 metara.

V.M.

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com