Društvo

MJESNA ZAJEDNICA TOPLA: IMENOVANO NOVO RUKOVODSTVO, SLIJEDI IZRADA PLANA RADA ZA 2019.

U Mjesnoj zajednici Topla nedavno je izabrano novo rukovodstvo na osnovu Rješenja o imenovanju privremenog organa, koje je potpisao predsjednik Opštine Herceg Novi, a potom su određeni prioriteti i projekti koje kandiduju za Budžet Opštine za 2019. godinu.

Predsjednica je Nada Bukilica, dugogodišnja aktivistkinja u ovoj  Mjesnoj zajednici, a članovi Savjeta su i Miladin Vidaković, Sonja Klasić, Pero Kraljević, Milan Jančić (dosadašnji predsjednik MZ), Vesna Đukuć, Vladimir Ivanović, Obradovan Bjelović i Aleksandar Poznanović. U nadzorni odbor birani su Miodrag Terzić, Nataša Tatalović i Dragan Šakić. Privremeni organi se obrazuju sa mandatom do jedne godine.

Prema riječima predsjednice Mjesne zajednice Topla Nade Bukilice, osnovni cilj je komunalno uređenje urbanog naselja Topla I, II i III, stepeništa do mora, lokalnih puteva, rekonstrukcija javne rasvjete, izgradnja trotoara, kao i dječijih igrališta, čišćenje Ljutog potoka, kanala za atmosferske vode i druga pitanja.

-Svaki član Savjeta ima neku ideju kako unaprijediti životnu sredinu, zalažu se za uređenje parkinga, nove puteve, po mogućnosti otvaranje novih autobuskih linija gradskog saobraćaja, obnovu devastiranih dječijih igrališta, posebno iznad Doma zdravlja i u Ulici Mića Vavića, postavljanje klupa i drugog parkovskog mobilijara. Pitanje je šta ćemo sa Ulicom Iva Andrića pored Karićevog gradilišta, a problem je i stepeništa između Muzeja i Hotela Hungest Sun resort. Da li će biti zatvoreno ili ostavljeno u funkciji, ali da ne bude zapušteno kao do sada, to ćemo sve razmatrati na  sastancima Savjeta. Predstoji izrada Plana i programa rada Mjesne zajednice Topla za 2019. godinu, objasnila je Bukilica.

Igralište pored zgrade Centra bezbjednosti je završeno i ono je u funkciji.

-Važno je da se koristi, da se djeca više bave sportom. Jedan od prioriteta je  izgradnja trotoara od semafora ka Igalu, s gornje strane magistrale i prema Domu zdravlja, postavljanje rampe na pasareli radi bezbjednosti pješaka, posebno djece, koja idu u OŠ “Dašo Pavičić”. Do Doma zdravlja nije bezbijedan prilaz, postavljeno je  stepenište koje se ne koristi. Od Doma zdravlja  prema Orjenskom bataljonu stepenište je neosvjetljeno. Predviđene su ove godine aktivnosti ali “naleti” neki drugi prioritet, pa se odgađa. Prioritet je i čišćenje Ljutog potoka koji je u očajnom stanju, posebno dio ispod Doma zdravlja, zavučen je i noću se odlaže kabasti otpad. Radnici Komunalno-stambenog preduzeća očiste, a već sutra tamo su madraci, namještaj, šut, otpad… Šta da se uradi, kad nesvjesni tu nelegalno bacaju otpad, možda da se postave kamere?

Nada Bukilica navodi pozitivan primjer uređenosti naselja Topla III.

-To su većinom porodične kuće, vrlo su uredne okučnice i vrtovi, postoje i sportski tereni, dječija igrališta, snalaze se za otpad, nema deponija smeća. Pretpostavljam da će Opština i Mjesna zajednica da ih pozove da učestvuju u rekonstrukciji i asfaltiranju lokalnog puta. Važno  je i davanje naziva ulicama, ukazala je Bukilica.

Opština podržava infrastrukturne projekte u mjesnim zajednicama po principu “euro na euro”.

-I za ovaj projekat računamo na određeno učešće mještana, kako bi Opština uložila isto pa i više, prvenstveno  za rekonstrukciju puteva. Uređenje puta ka Modroj Ploči, Čelima u postupku je razmatranja, kao dio eventualne saobraćajne zaobilaznice oko Herceg Novog, što je u nadležnosti Opštine i države Crne Gore, kazala je Bukilica.

Sekretar koji od juna ove godine profesionalno obavlja posao u MZ Topla, Božidar Mračević, navodi da je riječ o području sa velikom stopom naseljavanja.

Na Toploj III je najpotrebnija putna infrastruktura, što smo kandidovali za kapitalni Budžet Opštine za 2019. godinu. Planirana je rekonstrukcija i asfalitaranje više dionica, ukupne dužine oko kilometar i po. Dio glavnog puta prema Toploj III je urađen, ulazi se u sporedne ulice i posao dobro napreduje, a posao finansira M:tel. Javna rasvjeta koja nedostaje je prioritet i to će sa novim rukovodstvom da bude riješeno u saradnji sa nadležnim službama. Za spajanje rasvjete Tople II i Tople III,  urađeni su  projekti koji bi uskoro trebalo da budu realizovani. Računamo na domaće, Ruse i druge strane investitore, pa očekujem da se i oni angažuju kako bi se riješila važna komunalna pitanja, objasnio je Mračević.

Evidentno je intenzivno naseljavanje Tople III, mnogo je zgrada i objekata izgrađenih za kratko vrijeme. Ovo područje bilježi visok stepen izgrađenosti i pitanje je da li i kako postojeća infrastruktura prati taj investicioni razvoj.

-Neophodno je riješiti i pitanje rezervoara Stanišića Dubrava, vodosnabdijevanja posebno Tople III na kojem je nekada bilo aktuelan projekat izgradnje cjevovoda  direktno sa Filter stanice u Mojdežu. Neophodno je da se poboljša i sistem napajanja električnom energijom, navela je predsjednica MZ.

Projekat izgradnje trotoara od semafora do Petlje na Igalu, koji su kandidovali za  kapitalni Budžet Opštine za 2019. aktuelan je više godina, procijenjene investicione vrijednosti oko 150.000  eura.

Za Budžet je predložena rekonstrukcija i asfaltiranje dionice puta od nekadašnjeg Kineskog restorana prema Toploj III, u dužini 1,5 km bez prilaznih puteva. Sagovornici u Mjesnoj zajednici Topla  istakli su da bi dobro došlo da se rasterete ulice na Toploj gdje živi preko 7 000 stanovnika.

U Ulici Nikole Ljubribratića izražen je problem nedostatka parkinga, ovom ulicom ne može bez problema da prođe minibus, ona je “usko grlo” za saobraćaj i predstavlja problem pješacima. Problem je parkiranja vozila i u Ulici Orjenskog bataljona. Do marta je raspisan konkurs za nove linije gradskog i prigradskog  saobraćaja na području Opštine Herceg Novi. Na prvom sastanku Savjeta se razmatralo pitanje eventualnog uvođenja prigradske autobuske linije. Da li će biti razmatran i zahtjev za eventualno uvođenje kružne linije Ulicom Orjenskog bataljona do Volija i pod većim nagibom ka magistrali, ostaje da se vidi, kazala je Nada Bukilica.

Postavlja se i pitanje sanacije Vladičinog mosta, koji se prije određenog vremena urušio. Bio je u funkciji pješačke staze ispod Milašinovića mosta. Radiće se na vraćanju svakog kamena na prvobitno mjesto kako bi se  sačuvala njegova autentičnost. Očekuju da će Vladičin most biti završen do naredne turističke sezone.

Na zgradi Mjesne zajednice na Toploj, koju koristi Klub penzionera i Kulturno sportski centar “Diano” obavljena je, u prethodnom period, rekonstrukcija krova. U investiciji vrijednoj oko 3.800 eura učestvovao je NVO Diano i Opština Herceg Novi. Predstoji uređenje parking prostora i zelenila oko zgrade Mjesne zajednice koji nije u reprezentativnom stanju, pogotovo  prilaz koji ne priliči centralnom prostoru u Ulici Mića Vavića.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com