Društvo

MZ BIJELA: SANACIJA PUTA, RASVJETE, UREĐENJE PLAŽA,OTVARANJE GRAĐANSKOG BIROA

U Mjesnoj zajednici Bijela postoje brojna neriješena infrastrukturna pitanja ali i  odlučnost novog rukovodstva da se poprave putevi, kolektori , uredi javna rasvjeta, otvori Građanski biro, “oživi” Dom kulture. U  ovoj   drugoj po veličini mjesnoj zajednici u  Opštini Herceg-Novi, novi Savjet sa predsjednikom  Vojislavom Ilićem ,na čelu otkako su izabrani na Zboru građana prije dva mjeseca dosta toga su uradili, pokrenuli su građanske  inicijative,  ali je za naredni period ostalo mnogo projekata  da se realizuje.

-Mnogo je toga  što smo prepoznali, definisali i stavili u prvi plan u radu Savjeta Mjesne zajednice.  Jedan od prioritetnih projekata, koji je počeo da se realizuje samoinicijativom građana jeste sanacija puta u naselju Žager. Mještani su se organizovali radom, obezbijedili su sredstva. Pripremaju rešetke i odvode za regulisanje atmosferskih padavina, koje su prouzrokovale propadanje puta.  Dionicu pripremamo za asfalt, koji bi trebao da stigne za nekoliko dana ,nakon asfaltiranja donjeg puta. Opština je podržala akciju Mjesne zajednice i mještana.

Investiciona vrijednost radova na sanaciji  puta u dužini 200 metara,od magistrale do pumpnog postrojenja u Žageru, iznosi preko 15.000 eura. U ovom naselju  postavljeno je  pet stubova javne rasvjete,  potvrdio   je predsjednik MZ Bijela Vojislav Ilić.

Prema obećanjima nadležnih za nekoliko dana bi treblo da krene asfaltiranje  priobalnog puta koji je raskopan ,kamene ploče sa parapeta između zapadne kapije Brodogradilišta i bazena nabacane su na gomile, neobezbijeđeni su šahtovi i priključci.

-Nemamo povratne informacije od nadležnog organa kada će kanalizacioni kolektor biti u funkciji. Sve što znamo je da se izvođač priprema za asfaltiranje, a kada će proraditi kolektor ne znamo. Na našu inicijativu  Pomorski trening Azalea centar u Bijeloj će organizovati  sanaciju dijela obale i šetališta  između zapadne kapije Jadranskog brodogradilišta i bazena. Riječ je o površini od oko 80 kvadrata kojim je obuhvaćen parking, pješačka staza i kameni zidić. Taj posao trebalo bi da   realizuju za dva dana, kazao je Ilić.

On napominje da sa Jadranskim brodogradilištem, u stečaju imaju dobru saradnju koliko su u mogućnosti  da pomognu.

-Na  svaki upit su nam pozitivno odgovorili, ali oni  i nemaju više velike mogućnosti. Nekad je Crna Gora živjela za Brodogradilište,  a ne samo Bijela. Šteta što su takvog giganta uništili. Ja nisam objektivan, imam svoj stav kao jedan od radnika Brodogradilišta.

Bijela, sa ogromnim resursima je bila  zapostavljena od strane lokalne samouprave. Ništa značajno u zadnjih 15 godina nije  urađeno. Kada je Brodogradilište počelo da  tone i Bijela je sa njim. Vrijeme je da opštinske i državne strukture shvate da građani Bijele pune budžet po raznim osnovama. Od povrata sredstava valorizovali bi se potencijali Bijele, investiralo u razvoj, infrastrukturu mjesta, smatra Ilić.

Prema njegovim riječima   u Bijeloj nisu spremno dočekali turističku sezonu. Između dva hotela “Park” i “Delfin” rasvjeta nije još u funkciji.

– Imamo problem sa izmještanjem rasvjetnih tijela na ovoj dionici. Ovih dana dobićemo odgovor izvođača, kojeg smo predložili Opštini da za minimalna sredstva premjeste stubove.  Sa njima smo u pregovorima , dali su  nam izuzetno povoljnu ponudu i znaćemo za par dana  da li će uraditi  izmještanje stubova nekih  pola metra, negdje 20 cm, iz trupa kolovoza. Taj  posao  bi se realizovao u roku sedam dana, očekuje on.

Sve više opštinskih  djelatnosti prelazi u nadležnost  mjesne zajednice, kako bi se  učinio neposredniji javni servis prema građanima. Riječ je dijelom o decentralizaciji u oblicima upravljanja lokalne samouprave.

Jedan od primjera je Građanski biro kao novitet u ovom dijelu rivijere. U organizaciji Opštine i Sekretarijata za zajedničke poslove i informacione sisteme   prije glavne sezone,  trebalo bi da se otvori ispostava Građanskog biroa u MZ Bijela.

– Građanski biro će donijeti prednosti i omogućiti uštede i rasterećenje u rješavanijma administrativnih poslova mještana ne samo Bijele već i okolnih mjesnih zajednica.  U kontaktima  smo sa predstavnicima Opštine  sa načelnikom nadležnog Sekretarijata kako bi izdefinisali uslove, pod kojima bi otvorili ispostavu Građanskog biroa, koji bi se što prije organizovao i kao javni servis bio na usluzi mještanima. Građani od  Zelenika do Kamenara moći će ovdje dobiti usluge kakve dobiju u Građanskom birou Opštine, sa manjim troškovima za prevoz, bez gubljenja vremena, upadanjem u saobraćajne gužve.

Građani će ovdje moći sve da završe,  osim ovjere prepisa ugovora što je usluga koja ne može da se premješta iz Opštine. Preostalo je da Opština iznađe i kadrovsko rješenje  za činovnika koji bi bio smješten u prostorijama Mjesne zajednice, objasnio je Ilić.

Nekada kultni Dom kulture u Bijeloj   ponovo je dijelom u  funkcionalnom stanju, koliko je moguće da se osposobi za korišćenje.

–  Imamo  konkretne rezultate sa Herceg festom.  Sa direktoricom Herceg-festa Gordanom  Porobić Krcunović  imamo najbolju moguću saradnju.   Dom kulture vraćen je u vlasništvo Mjesnoj zajednici Bijela, rasterećen je hipoteke pet banaka, koji su  bili suvlasnici po principu hipoteke, uknjiženi na Dom kulture.  U saradnji sa Herceg festom radimo na adaptaciji.   Utvrdili smo dugove, dobili relativno funkcionalo stanje  Doma , podvukli smo crtu dugova sa neformalinim korisnicima i imamo planove kako da koristimo. Imamo plan za manifestacije , koje će početi već krajem ovog mjeseca. Igralište i mobilijar u dvorištu zgrade  je sanirano donacijama prijatelja određenog broja privatnih preduzetnika. Za struju imamo 1.000 eura duga što ćemo sa Elektroprivredom dogovoriti  da otplaćujemo u ratama.

Planiramo da  valorizujemo kapacitete Doma, dio po dio  i da ga  stavimo u funkciju. To je kompleksan posao. Dom je u vlasništvu građana Bijele, zajedno sa Herceg festom “stavićemo” na javnu raspravu da pitamo građane šta žele i kakvu budućnost Doma kulture vide,  jer sam po sebi  ne može predstavljati održiv sistem. Herceg  fest gazduje njime na osnovu  odluke Skupštine Opštine Herceg-Novi, koja je i dalje na  snazi. Na osnovu dobre saradnje Mjesne zajednice sa postojećom garniturom u Herceg festu, nadamo  se da ćemo naći zajedničko rješenje za ovo zdanje, kazao je Vojislav Ilić.

Morsko dobro  nije imalo većih aktivnosti u susret glavnoj turističkoj sezoni. Urađene  su manje intervencije u priobalnom dijelu Bijele. 

Podnijeli su zahtjev za isporuku pjeska i mobilijara za uređenje javnih plaža. U MZ očekuju da će im iz Morskog dobra izaći u susret.

Prema riječima predsjednika Mjesne zajednice Vojislava Ilića,  prema kompaniji “Carine” i vlasniku hotela “Park” i “Delfin” Čedi Popoviću nisu za sada imali  velike zahtjeve na račun te kompanije.

– Nadamo se da će se ova kompanija pokazati kao   odgovorna  prema društvenoj zajednici gdje posluje i ostvaruje profit. Nadamo se da će odgovoriti pozitivno i oni kao i drugi privredni subjekti  u Bijeloj, koji bi  trebalo da dijele zajedničke ciljeve razvoja mjesta, očekuje predsjednik Mjesne zajednice.

Potpredsjednik Mjesne zajednice Bijela Nikola Samardžić, kao odbornik zalaže se za interese  Bijeljana u lokalnom parlamentu.

– Dosta projekata se realizuje, za što je predsjednik Mjesne zajednice zaslužan. Zahvaljujući njemu , kao Savjetu i Mjesnom odboru nastaviće da se unapređuje život u Bijeloj. Trenutno  se realizuje projekat puta, rasvjete u Žageru, sanacija Doma, uskoro bi trebalo da se asfaltira Šetalište,da se obavi  sanacija glavne ulice u centru Bijele u dužini  od 200 metara. Opština je obećala sanaciju  puta do Crkve Pokrova Rize Presvete Bogorodice u Vali. Neki  projekti će se realizovati do početka glavne turističke sezone , drugi će  poslije sezone. Upućen sam u probleme , urgiram kod nadležnih u lokalnoj upravi, sa mjesnim odborom nastojim  što više da uradim, da se u saradnji sa Opštinom realizuje što više projekata, potvrdio  je Samardžić.

INICIJATIVE GRAĐANA

Član savjeta Mjesne zajednice Bijela Veselin Bulajić, podržava kolegu u ocjeni da je predsjednik čvrstog stava da se problemi riješavaju na najbolji mogući način za mjesto.

-Rukovodstvo Bijele je fokusirano da se pomogne svim građanima, nebitno kojoj političkoj opciji pripadaju.  Svi smo  iz opšteg interesa ovdje,dogovaramo se  svakodnevno,  imamo redovne sastanke. Savjet broji devet članova.  Najčešće se građani obraćaju za pomoć oko rješavanja pitanja kanalizacije,  rasvjete, putne infrastrukture. Mještani od nas očekuju da   rješimo probleme. Tako nam se upravo obratila grupa građana. Riječ je o 10 – tak familija, koji žive ispod fudbalskog stadina. Njihove kuće nisu spojene na kolektor. Evo došli su na sastanak  da zajednički riješimo problem da svoje objekte  spoje na kolektor. To su kuće koje imaju septičke jame, nemaju priključak. Dogovorena je dinamika rješavanja problema, pokrenuli smo aktivnosti da  riješimo i taj problem mještana.  Na inicijativu grupe građana, koji žive u zgradama Solidarnosti uz potok Pijavica  kod restorana Zotto Capelino , takođe, riješavamo priključke na kanalizacionu mrežu. Oni imaju projektnu dokumentaciju i čekamo  urbanističko tehničke uslove da se  krene u realizaciju.  U saradnji sa Mjesnom zajednicom dogovorena je dinamika aktivnosti i očekujemo vrlo brzo  početak radova na izgradnji sekundarne mreže , kako bi bilo omogućeno spajanje tog dijela  na primarni kolektor, objasnio je Bulajić.

Bijela je dobila  DVD , dobiće Građanski biro  , ima ambulantu što je organizaciono i institucionalno izdiže iznad mogućnosti jedne mjesne zajednice:

– Dobrovoljno vatrogasno društvo Bijela je nastalo od  Vatrogasnog društva Jadranskog brodogradilišta.   Kako više nema Vatrogasne jedinice Brodogradilišta otvorila se potreba za otvaranjem DVD mjesta. To je lijep potez entuzijasta, koji su uglavnom  bivši radnici Brodogradilišta. Nastojaćemo, u narednom periodu da  Vatrogasno društvo  dislociramo sa glavnog magistralnog  puta i da ih smjestimo u dio Doma kulture, kada im obezbijedimo  struju,  vodu, mokri čvor i ostale uslove u tom objektu. DVD sačinjava  značajan broj dobrovoljaca, ocijenio je Ilić.

Ambulantom uslugama  građani su  prezadovoljni.  Imaju sve pohvale za način rada ove medicinske ustanove.

-To nam je bio jedan od motiva vodilja,  kad može ambulantu da organizuje Dom zdravlja,  zašto ne bi  Opština otvorila Građanski biro, koji bi bio u funkciji servisa građana  na rivijeri,  uporedio je Ilić.

-Mi smo sada aplicirali  za proslavu 300 godina  “Topaljske komunitadi”. Crkva i MZ  Bijela su organizatori ove proslave, koju planiramo da  održimo  15. jula u Porti Crkve Pokrova Rize Presvete Bogorodice u Vali na dan hramovske slave na akademiji koja će biti posvećena ovom Jubileju.  Pripremili mo za štampanje izabrana djela Petra Šerovića,  segmente iz doba  Topaljske komunitadi, što je  obimno  istorijsko štivo. Imamo podršku Opštine da   od 13. do 15. septembra održimo centralnu proslavu  pobjede u I svjetskom  ratu i otvorimo spomen – česmu rodoljubima. Namjeravamo tokom ljeta da anirmiramo  građane i turiste. Istočni dio Bijele je turistički i imamo tamo dešavanja hotelijera.Mi namjeravamo da anirmiramo zapadni dio prema Baošiću, da volorizujemo prostor ispod Doma kulture i tu skoncentrišemo dešavanja.

Vojislav Ilić je izrazio žaljenje što nije njihov zahtjev za saradnjom nije naišao na pozitivan odziv  kod  sportskih klubova.

-Pokrenuli smo inicijativu i naišli smo na loš  odziv kod lokalnih klubova, nosioca sportskih aktivnosti. Razvoj sporta u Bijeloj   bi trebalo da predstavlja zajednički interes  svih subjekata  Bijele.  Nismo imali velike razgovore u svakom slučaju smo tu da pomognemo. Nadam se da ćemo zajednički doprinijeti razvoju sporta u Bijeloj.  Vaterpolo klub Bijela je   najvažniji i najbliži nama. Za sada  imamo dosta lošu komunikaciju sa njima. Imali smo sastanke, imali inicijativu ali nema odgovora, napomenuo je Ilić.

On je potvrdio da su počele aktivnosti na sanaciji fudbalskog  stadiona u organizaciji fudbaskog kluba Bijela i smatra da bi zajedničkim aktivnostima mogli  uraditi više za razvoj sporta u mjestu i šire.

Iz Mjesne zajednice inicirali su sastanke  sa predstavnicima Osnovne škole “Orjenski bataljon”, ostvarili su nekoliko kontakata i smatraju da  neće na tome ostati i da će ostvariti dobru saradnju u budućnosti.

Mjesna zajednica je za prijem građana otvorena svakog dana  od 9 do 12 sati.

-Pokušavamo što  kraće da reagujemo na zahtjeve. Nastojimo da pomognemo, ako mi ne možemo zahtjeve  proslijeđujemo nadležnim Sekretarijatima i službama  u Opštini  da se obrade. Mještani su nezadovoljni  neuređenim  putevima, nedovršenim projektima, kolektorima. Bijela je prema  uređenosti, nekoj neformalnoj slici podijeljena na istočni i zapadni dio. Istočni je  između hotela Park i Delfin, tu je i Casa d Mare, sve luksuzni hoteli sa više zvijezdica, u ne baš reprezentativnom širem okruženju. Hotelske plaže su ograđene, zabrana korišćenja  za one koji nisu hotelski gosti, što takođe izaziva nezadovoljstvo mještana i ostalih gostiju.   Zato  u MZ institiraju da u saradnji sa lokalnom upravom  “ožive” Dom kulture, potencijale i resurse Bijele kao veoma živopisnog razuđenog mjesta dobrodušnih ljudi ,koji su vezani za svoju tradiciju  ,učestvuju u crkvenim praznicima, svjetovnim događajima, kulturnim programima.

I pored problema – entuzijazma im ne fali , što nam je pokazala vedra  i ljubazna članica Savjeta MZ Bobana Želalić, čija cvjećara ukrašava ulaz od Panorame u centar Bijele. Ona je veoma angažovana u nastojanjima MZ  da  Bijelu učine što ljepšom . Ima pohvale na rad predsjednika  Vojislava  Ilića ,koji daje sve od sebe,  kako kaže , tu su volonterski – punog srca i duše u želji  da se Bijela sredi i dovede u red.

– Najviše  smetaju neuređeni putevi, na šetalištu  mnogo biciklista, gužva . Nadamo  se uskoro asfaltiranju,  da bi mogli spremno dočekati  sezonu .   Spremni smo da hortikulturno uredimo  park  ispred Doma kulture, uredili smo žardinjere ispred Mjesne zajednice kako bi mjesto učinili privlačnijim i urednijim, izdvojila je Bobana. Ona ukazuje na “ruglo” u neposrednoj  blizini  Panorame, ispod magistrale kostur zgrade u izgradnji koji je trebalo da bude za radnike Brodogradilišta. Uz grit u krugu Brodogradilišta ova ruševna zgrada narušava cjelokupnu sliku mjesta.  Naša sagovornica je ukazala da to ružno  mjesto  nije bezbijedno , da se u njemu  okupljaju oni koji nemaju tu šta da traže,  nesavjesni bacaju  smeće.   U Mjesnoj zajednici će nastojati da sa nadležnim  pokrenu rješavanje tog, kao i drugih pitanja koja  su od strateškog  značaja za  stanovnike Bijele.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com