Društvo

MINISTARSTVO PROSVJETE: ŠKOLAMA USKORO SOFTVERI ZA UČENJE ITALIJANSKOG JEZIKA

Nastavnicima italijanskog jezika juče je u Ministarstvu prosvjete predstavljen softver za učenje ovog stranog jezika, koji će Ambasada Republike Italije donirati crnogorskim školama u kojima se ovaj jezik izučava. Riječ je o 138 multimedijalnih CD-ROM-ova softvera „Progetto italiano junior 1-2“ i „Progetto italiano 1-2“.

Direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje, Arijana Nikolić-Vučinić podsjetila da o značaju poznavanja stranih jezika u savremenom svijetu govori Strategija „Evropa 2020“, koja definiše unapređenje kvaliteta i svrsishodnosti učenja jezika kao jedan od ključnih ciljeva.

-Ministarstvo prosvjete kroz posljednju reformu obrazovanja uvelo je učenje engleskog jezika u predškolskim ustanovama i prvom razredu osnovne škole,  kao  i drugi strani jezik od šestog razredan i odjeljenja sa nastavom na engleskom jeziku.  Uvođenjem relevantnog softvera, kao dodatnog sredstva uz udžbenik koji se koristi za učenje italijanskog jezika u školama, stvaramo pretpostavke za podizanje kvaliteta nastave italijanskog jezika u crnogorskim školama. Posebno je važno što se ovaj program može koristiti i na multimedijalnim tablama i na običnim računarima, pa će svaki nastavnik biti u prilici da ga svakodnevno koristi, naglasila je Vučinić – Nikolić i zahvalila na donaciji.

Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori NJ.E. Luka Zelioli istakao je da će narednih dana, zahvaljujući podršci kompanije Terna, Italija donirati svim školama u Crnoj Gori gdje se organizuje nastava italijanskog jezika novi računarski program za predavanje jezika Dantea. Kako je istakao, riječ je o ukupno 138 multimedijalnih CD-ROM-ova, koje je proizvela italijanska specijalizovana izdavačka kuća Edilingua – „Progetto italiano junior 1-2“ i „Progetto italiano 1-2“. On je zahvalio Ministarstvu prosvjete na intenzivnoj bilateralnoj saradnji i promociji italijanskog jezika.

Cilj donacije softvera je da se podstakne korišćenje novih tehnologija za obnovu tradicionalne nastave, olakša rad nastavnika i, prije svega, izazove više radoznalosti i interesovanja učenika.

Juče je održana i radionica „Upotreba kompjutera i interneta u nastavi italijanskog jezika kao stranog jezika“.

Foto: Ministarstvo prosvjete

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com