Društvo

MIMOZA IZ NOVOG I DALJE PUTUJE ALI POSTOJEĆI FOND TREBA OBNOVITI

Uz svaki Praznik mimoze priča se da bi trebalo zasaditi nova stabla nježnog cvjeta u čiju  čast je davno osmišljen cio festival, a s godinama,  po festivalu,  prepoznatljiva postala zima u Novom.  Do ove godine, najčešće je sve ostajalo na dobroj ideji. Sada su i od zvaničnika stigla obećanja da će podržati akciju. U skladu sa mogućnostima i mi ćemo se pridružiti, a do tada, priča o mimozi, iz ugla Dada Vujnovića koji je i ove godine, brao, rascvjetavao i slao mimozu na tržište, uglavnom Sarajeva, Banja Luke, Beograda i Novog Sada, gradova u kojima je potražnja za atraktivnim cvijetom još najveća.

-Išao je posao malo  bolje nego prethodnih godina, ali je bilo dosta kiše, nije dala da radimo, a nakon kiše i mimoza počne da mijenja boju, za desetak dana neće više biti odgovarajućeg kvaliteta, kaže naš sagovornik.

Od njega saznajemo i da oni koji se još bave ovim poslom obnavljaju postojeće zasade.

-Kupujemo kod ljudi koji kaleme ove vrste koje postoje  kod nas  a ove sadnice što dođu sa strane nisu baš najbolje, objašnjava Dado koji se bavi i otkupom mimoze.

Prema njegovim riječima  prodajom i rascvjetavanjem mimoze na veliko bavi se još samo petnestak  ljudi, ranije ih je bilo i preko trideset.

-Glavnih uzgajivaca ostalo je tek  deseta, a onih koji su uz kuću posadili dva, tri stabla mimoze možda četrdesetak, najviše na području Zelenike, Kumbora, Đenovića, Baošića i Bjele, kaže Dado.

Ljubitelje žutog, pahuljastog cvijeta mimoze može rastužiti podatak da mimoze koja je ove godine ranije procvjetala vjerovatno neće biti za 8. mart. Kiša je uzela danak.  Uprkos tome,  ostaje obećanje da će biti zasađena nova stabla, pa jednom možda i dostignemo  rekord ostvaren 1989. godine kada je u akciji ozelenjavanja pojasa uz Jadransku magistralu zasađeno  oko 1.400 sadnica, kada je PKB poklonio hiljadu sadnica, kada je na izložbi cvijeća, koju godinu ranije, učestvovao rekordan broj  izlagača iz cijele Jugoslavije ali i  iz Italije, Holandije, Mađarske i Francuske  a cvjetnu postavku obišlo više od 10.000 posjetilaca. Ako napravimo korak unazad do 1973. sjetićemo se i nezaboravnog gesta gradske uprave i turističkog saveza kada su na adrese svih većih firmi umjesto pozivnica za otvaranje Praznika  poslali bukete mimoze.

 

 

1 komentar

  1. Bravo Dado, bravo Vujnovici tradiciju treba odrzavati i kult mimoze njegovati iako nije vise unosno kao nekada. Svima treba da je jasno da bez zasada mimoze nema ni festivala- Praznika mimoze koji sledece godine slavi jubilej 50 godina postojanja. Vratit cemo ponovo prepoznatljivi imidz ovom gradu!

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com