Društvo

MILAN BOŠKOVIĆ: PRIORITETI SU KOLEKTOR, ULAGANJE U INFRASTRUKTURU I PRIPREMA TURISTIČKE SEZONE

MZ Kumbor susreće se sa brojnim izazovima, u jednu ruku doživljava građevinski „bum“, u drugu se bori da infrastrkturom isprati sve što je u nastavku razvojnog perioda čeka. Pokušava i da nađe rješenje za probleme građana i gostiju koje stvara buka građevinskih mašina i prašina.

Prioritet u radu Mjesne zajednice Kumbor je riješavanje putne infrastrukture, gradnja kolektora i priprema za turističku sezonu, kazao je predsjednik Milan Bošković. Prema dobrom primjeru iz prakse, u projektima učestvuju Opština Herceg Novi, Mjesna zajednica i mještani.

-Dominantna su dva dijela izgradnje kolektora, koja ćemo pokušati da završimo do ljeta. Jedan krak će voditi od Olimpije do donjeg puta u Kumboru, a drugi od hotela Xanadu do restorana Amaro. U toku je snimanje terena, izrada projektne dokumentacije, imamo manjih problema koji se tiču imovinsko pravnog odnosa za zemljište, ali očekujemo da ćemo naći rješenje i da u narednom periodu počne izgradnja. Građani koji budu donirali sredstva neće plaćati priključak na kolektor, podsjetio je Bošković.

Putna infrastruktura u Kumboru dosta trpi, kazao je Bošković, oštećuju je svakodnevni prolasci kamiona velike tonaže, radovi izmještanja kablova sa jedne na drugu stranu trupa puta.

-Pokušavamo da saniramo šta je moguće, ali moramo se strpiti, a kada gradnja bude završena, presvući ćemo kompletne puteve asfaltom. Predviđeno je uređenje tri puta, a tom prilikom biće postavljena i kanalizaciona mreža. Ne želimo da dođemo u situaciju da sada renoviramo a kasnije rušimo kako bi bile postavljene potrebne cijevi za kolektor. Planirana investicija je oko 100 000 eura. Sanacija puta iznad crkve je već u toku, investicija je oko 43 000 eura. Nakon toga, naš plan je da radimo puteve u zaseocima Đilovići i Miočevići i nadamo se da će biti završeni i asfaltirani do početka sezone. Ipak, sve zavisi od izgradnje kolektora jer će se ova dva projekta srazmjerno odvijati, objasnio je Bošković.

Kompleks Porto Novi doprinio je da Kumbor postane zanimljiva destinacija i drugim investitorima.

-Sa predstavnicima Porto Novog smo u stalnoj komunikaciji, pokušavamo da odgovorimo na neke od njihovih zahtjeva, prije svega da pratimo i odgovorimo putnom infrastrukturom. Oni naravno po tom pitanju više komuniciraju sa lokalnom upravom i državnim organima. Otvaranje ovog resorta učiniće da Kumbor bude prepoznat kao turistička destinacija sa novim oblicima turizma kao što je jahting.

Trude se da budu na usluzi građanima i riješe tekuće probleme.

-Imali smo nedavno problem sa gužvom kod Porto Novog, zbog parkinga, „čepova“ koji nastaju zbog prolaska velikih kamiona, sa te strane, a sa druge je gradilište hotela kompanije Carine. U saradnji sa Komunalnom policijom i postavljanjem horizontalne signalizacije, problem je riješen, a saobraćaj se sada nesmetano odvija, nema više pritužbi građana. Do ljeta biće postavljeni i stubići kod zapadne kapije resorta kako bi prolazak pješaka bio nesmetan. Najveći problem građanima pričinjava buka i prašina zbog radova, koji će sigurno biti nastavljeni i tokom ljeta, pa sada tražimo model sa Čistoćom da se ulice redovno čiste i peru kako bi građanima i gostima omogućili normalnije uslove života i boravka, kazao je Bošković.

Nadaju se da će do ljeta proraditi kolektor, kako kaže Bošković, makar dio od Kumbora do Meljina.

-Ne bi valjalo da ne proradi jer i država i grad i mi, imamo obećanja i odgovornost prema Porto Novom i građanima. Nikome, pa ni kompaniji Ćeltikćoglu, nije u interesu da kolektor ne proradi do maja. U kontaktu sam sa potpredsjednicom Opštine Danijelom Đurović i prema njenim riječima postoje određena „zatezanja“ od strane kompanije Ćeltikćoglu, ali ona je veoma pozitivna po tom pitanju i očekuje da će sve biti riješeno do ljeta.

Vodosnabdijevanje Kumbora je uglavnom dobro.

-Imamo manjih problema u zaseoku Đilovići gdje su izgrađene nove zgrade, a pumpa koja je ranije postavljena ne može kapacitetom odgovoriti novim potrebama. Sa direktoricom Vodovoda smo razgovarali o zamjeni i postavljanju novih pumpi koje bi mogle odgovoriti potrebnom kapacitetu. U protivnom, može biti problema i pucanja vodovodne mreže.

Otvaranjem dijela naselja i hotela u Porto Novom u maju i hotela kompanije Carine u julu, Kumbor će ove sezone doživjeti veliki razvojni skok i u broju turista i u ekonomskom pogledu.

-Kumbor će postati prepoznat u cijelom svijetu kao turistička destinacija. Sada ima pritužbi građana, možda trenutno i štete, ali će rezultat biti na korist svih i u pogledu otvaranja novih radnih mjesta, biznisa domicilnog stanovništva, i u korist vlasnika restorana, kafića, prodavnica. Naši mladi ljudi imaće priliku da, razvojem novih privrednih grana, steknu nove vještine i znanja, obuče se u novim oblastima, otvore novi biznis, rade i ne napuštaju Herceg Novi. Kako bismo ovog ljeta maksimalno kompletirali ponudu, orgaizovaćemo ljetnje manifestacije, u saradnji sa Udruženjem žena Kumbor i NVO Kulturni centar Kumbor. Planirane su tri manifestacije Kumborsko ljeto i dvije tematske žurke za djecu, ali pravimo program za čitavu godinu i nećemo se skoncentrisati samo na ljeto. Pažnju ćemo posvetiti prvenstveno mladima i djeci, ali i starijima, penzionerima, kazao je Bošković.

Predsjednik MZ Kumbor najavljuje uređenje dva autobuska stajališta i postavljanje turističkih info tabli, zatim postavljanje podloge u parku gdje je planirano malo dječije igralište, a razmišljaju i o sanaciji igrališta kod škole.

 

3 0 komentara

  1. Boskovicu zasto ne krenete sa uredjenjem setalista ? Zasto radite dupli poso , zasto ponovo park uredjujete kad je to i prethodna vlast radila ??

  2. KUMBORANIN-e mili moj, prethodna vlast je ozidala i popločala i potrošila sve što se imalo, pa neka Bošković naspe malo zemlje, toliko ste mu para ostavili.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com