Društvo

METODOM INJEKTIRANJA TRETIRANO 100 PALMI U HERCEG NOVOM

U okviru posebnog plana za sprovođenje fitosanitarnih mjera u cilju suzbijanja crvenog palminog surlaša na području Opštine Herceg Novi, novom metodoma injektiranja, koje finansira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, tretirano je 100 palmi.

Radnici poljoprivredne apoteke „Zožeta“ hemijskim sredstvom „revive“  tretirali su ovih dana zdrave palme na području Zelenike, u Ilijinom parku i okolnoj zoni, na Škveru, kružnom toku u Meljinama, parkovima Boka i Sv. Leopolda, Šetalištu pet Danica i drugim lokacijama. Injektirane su 84 palme na javnim i 15 na privatnim površinama.

Prema riječima inženjera Nebojše Vorkapića, iz firme “Zožeta” kojoj je ministarstvo  tenderom povjerilo da obavi ovaj  posao na Crnogorskom primorju, na području Opštine Herceg Novi je poslije ove pošasti ostalo oko 300 zdravih palmi,  od preko 760 palmi na javnim površinama.

-Alarmantna je situacija. Ovo su zadnji trzaji da zaštitimo palme u našem gradu. To je nova metoda; buši se palma sa sve četiri strane, ubrizgava se insekticid, koji biljka svojim sokom povuče u krošnju i godinu dana je zaštićena od napada surlaša. Ne djeluje duže od godinu, već se mora ponoviti proces. Po palmi je potrebno oko pet minuta da se  injektira. Sa jednom bočicom može da se tretira oko 20 palmi, za svaku po 50 ml ovog sredstva, a cijena injektiranja je 130 eura po palmi, objasnio je Vorkapić.

Ova firma iz Herceg Novog, od prije desetak dana kada su uvezeni preparati, injektira palme u svim primorskim optštinama. Završili su u Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, pa će nastaviti u Budvi i Baru. Najviše palmi je u Herceg Novom. Ostalo je pored plana još 100 palmi za tretiranje. a planirano je da nastave da injektiraju i na javnim i na privatnim površinama. Sa kompanijom “Azmont” je dogovoreno da injektiraju oko 60 palmi u budućem rizortu Portonovi.

Komunalno-stambeno preduzeće nema nadzor nad tim dijelom poslova, koje je organizovalo nadležno ministarstvo. Nastavljaju kao i ranije da rade metodom hemijskog tretiranja palmi na javnim površinama te je do sada odrađeno preko 360 palmi. Zaposleni u Sektoru za održavanje zelenih površina, očistili su palme Washingtonia i Fillifera, koje se nalaze na glavnom ulazu zgrade Centra bezbjednosti

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com