Uncategorized

MEĐUNARODNI DAN FIZIOTERAPEUTA: DODAJ ŽIVOT GODINAMA!

Povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana fizioterapeuta, čiji je ovogodišnji moto „Dodaj život godinama“, danas je u Institutu Igalo održana konferencija za novinare na kojoj je promovisan prvi broj časopisa Udruženja fizioterapeuta Crne Gore. Časopis „Fizioterapeut“  je  štampan u 2 500 primjeraka, a osmišljen je tako da široj javnosti približi fizioterapiju i fizioterapeute, poručila je član uredništva, magistar fizikalne terapije Vesna Samardžić.

– U prvom dijelu časopisa su tekstovi kolega fizioterapeuta zaposlenih na različitim mjestima i nivoima zdravstvenog sistema: u ambulantama i domovima zdravlja, u opštim i specijalnim bolnicama, u Kliničkom centru Crne Gore, u dnevnim i resursnim centrima, u Domu za stara lica, zatim onih koji rade sa sportistima u klubovima i reprezentacijama, kao i kolega angažovanih u edukaciji budućih fizioterapeuta u srednjoškolskom i fakultetskom obrazovanju. Na kraju časopisa su utisci  pacijenata, a na naslovnoj stranici je glumica Katarina Radivojević i njena poruka da „fizioterapeut čini život vrijednim življenja“, koja je upravo u skladu sa ovogodišnjom temom Međunarodnog dana fizioterapeuta.. O ulozi fizioterapeuta u promovisanju zdravih stilova života govori i centralni članak časopisa, čiji je prvi broj dostupan na svim mjestima gdje rade fizioterapeut, a za nekoliko dana će biti dostupan i u elektronskoj formi na našem sajtu, najavila je Samardžić.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/09/časopis.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Medicinski direktor Instituta Igalo dr Marina Delić poručila je da nije slučajno što je već postala tradicija obilježavanja Međunarodnog dana fizioterapeuta u kući koja zapošljava najviše fizioterapeuta u našoj zemlji.

– Institut „Dr Simo Milošević“ je i najveća kuća za multidisciplinarnu rehabilitaciju i fizikalnu medicinu, koja je od samog svog početka prepoznala značaj multidisciplinarnosti i multiprofesionalizma, koji je izdvojio od svih ostalih i postavio je na jednu prepoznatljivu i lidersku poziciju na polju fizikalne i rehabilitacione medicine. Svoje liderstvo i vizionarstvo je Institut pokazao i davne 1976. godine kada je u njegovom sklopu osnovana tada Viša fizioterapeutska škola, a danas je to Fakultet za primjenjenu fizioterapiju. Kroz tu školu i fakultet je prošao veliki broj fizioterapeuta koji su kraće ili duže boravili u našoj kući na radu, i mislim da je taj izuzetan spoj edukacije  i prakse rezultirao u prepoznatljivosti upravo fizioterapeutske struke ne samo u našoj zemlji, nego i daleko šire, u inostranstvu.

Jako mi je drago što prisustvujem promociji prvog časopisa fizioterapeuta u Crnoj Gori i što podržavam jedan entuzijazam i dobru energiju, koju pokazuju svi naši fizioterapeuti koji su prije svega izuzetni profesionalci u svom poslu, što zaista i danas ovu našu kuću obilježava na mapi rehabilitacione medicine, poručila je, čestitajući im praznik, dr Delić.

Direktorka Direktorata za biomedicinu u Ministarstvu zdravlja dr Mira Ivanovski Dašić istakla je da je obilježavanje ovog datuma prilika za podizanje svijesti o djelotvornosti i uspjehu fizioterapeuta u prevenciji i liječenju različitih oboljenja kroz cijeli životni vijek ljudi.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/09/logo-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]- Kako globalno postoji tendencija starenja populacije, poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana fizioterapije je „Dodaj život godinama“, jer se sve više govori o zdravom starenju. Prema nekim procjenama do 2050. godine globalna populacija će obuhvatiti dvije milijarde u dobi od i preko 60 godina, i četristo miliona ljudi od i preko 80 godina. Fizioterapeuti širom svijeta mogu dati veliki doprinos zdravom starenju i pomoći starijim osobama da budu nezavisni, poboljšaju kvalitet života i smanje troškove zdravstvene zaštite. Strukturne i prilagođene vježbe su često od suštinskog značaja za nezavisnost starijih ljudi, jer ljudsko tijelo je jedan od najsavršenijih mehanizama dizajniranih za kretanje.

Važno je napomenuti da su Crnoj Gori potrebni sve obrazovaniji fizioterapeuti sposobni da se uključe u rehabilitacioni tim u liječenju najrazličitijih bolesti i stanja, a pokretanje prvog časopisa Udruženja fizioterapeuta Crne Gore „Fizioterapeut“ će dati doprinos kako u prepoznavanju posla koji fizioterapeuti obavljaju za svoje pacijente i zajednicu, tako i u smislu edukacije fizioterapeuta, istakla je dr Ivanovski Dašić.

Predsjednik Udruženja ljekara sportske medicine Crne Gore dr Sašenko Ćeranić, koji je prije dvanaest godina radio u Institutu, govorio je ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji između ovog, i Udruženja fizioterapeuta Crne Gore, istakavši da je Institut „Dr Simo Milošević“ nukleus fizioterapije i sportske terapije, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu.

– Napravili smo jedan odličan program i sada smo potpisali ugovor o saradnji između Udruženja fizioterapeuta i Udruženja sportskih ljekara Crne Gore, koje ima 134 ljekara. Sportska medicina je multidisciplinarna grana; podrazumijeva fizikalnu medicinu, pedijatriju, ortopediju, kardiologiju, neurologiju i fizijatriju bez koje nema oporavka sportista. Preko Udruženja sportskih ljekara saradnju ćemo nastaviti sa sportskim organizacijama bivše Jugoslavije sa kojima smo mi potpisali ugovor, među kojima je prof Nikola Grujić – dekan Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, kao i saradnju sa sportskom i fizikalnom medicinom u Rusiji – sa profesorom kvantne medicine Gatkininom i profesorom Poljejevim. Mi smo sa njima potpisali ugovor o saradnji i sada ćemo se svi okupljati oko nukleusa ili matične ćelije, a to je Institut „Dr Simo Milošević“ koji ima svoje ime ne samo u nekadašnjoj Jugoslaviji, nego u svijetu. Tu su vrsni stručnjaci koji imaju veliko iskustvo i nadam se da ćemo zajedno sarađivati za dobrobit crnogorskog sporta kako bi postizali što bolje rezultate, poručio je dr Ćeranić.

Predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore Krsto Kovačević najavio je aktivnosti planirane do kraja godine – četiri dodatna usavršavanja fizioterapeuta i nastavak projekta „Ispravi se i vježbaj“ u pet gradova Crne Gore, uključujući i Herceg Novi.

– Od 30. septembra do 12 decembra očekuju nas „Medicinska akupunktura“ prvi dio, „Yumeiho“ prvi i drugi dio, zatim PNF 1 i 2 – osnovni kurs proprioceptivne neuromišićne facilitacije i „Cyriax“ B i C modul, odnosno kičma. Poslednje tri edukacije će se održati ovdje u Institutu Igalo, dok će za medicinsku akupunkturu krajem ovog mjeseca biti u Budvi. U pet gradova Crne Gore od 24. oktobra do 18 novembra će biti realizovan projekat „Ispravi se i vježbaj“: u Bijelom Polju, Baru, Herceg Novom, Ulcinju i Mojkovcu. Na tom projektu, koji je namjenjen djeci uzrasta od 8 do 11 godina – za učenike III i V razreda, biće angažovano 35 fizioterapeuta, članova našeg udruženja.

Naglasio bih ovom prilikom da je jedan naš kolega iz daleke Australije – Vuko Tomašević, koji vuče korjene iz Herceg Novog, izrazio spremnost da pruži podršku Udruženju fizioterapeuta Crne Gore i poveže dvije zemlje i sami tim postao njegov član. To treba da čuju oni koji još uvijek nisu u Crnoj Gori prepoznali svoju organizaciju, a kolega iz daleke Australije jeste, a to znači da Crna Gora ima još jednog magistra fizikalne terapije i sada nas je petoro, poručio je Kovačević.

On je uputio čestitke koleginicama i kolegama povodom Međunarodnog dana fizioterapije, koji će proslaviti sutra od 19 h u Nacionalnom restoranu Instituta, sa željom da nastave putem kojim su krenuli 20. aprila 2013. godine. Nakon konferencije za novinare fizioterapeut Željko Vavić je otvorio izložbu profesorke  FDU Cetinje Anke Burić „Dnevnik jednog koraka“ , koja je nastala tokom njene rehabilitacije u Institutu „Dr Simo Milošević“.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com