DruštvoIzdvojenoKultura

MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA „U SUSRET LJETU“

Međunarodni festival folklora „ U suret ljetu“ „ počeo je juče. Stigla su KUD-a iz Slovenije i Makedonije, a danas će se pridružiti  društvo iz Srbije. Ostali učesnici okupiće se sjutra, kada se tradicionalno održava defile i svečani program.

Organizovanje međunarodnog festivala „U susret ljetu“ ima za cilj afirmaciju, promociju i širenje turističke ponude Herceg Novog kroz igru, pjesmu i folklor učesnika iz zemalja regiona, rekao je za Radio Herceg Novi,  predsjednik KUD-a „Igalo“, Igor Simović.

-Manifestacija  ove godine obvilježava peti rođendan. Na naše zadovoljstvo veliko je interesovanje učesnika. Morali smo, ipak, napraviti selekciju jer iz finansijskih razloga nismo bili u mogućnosti da ugostimo sva društva koja su željela doći. Siguran sam da ćemo naredne godine uključiti još neke relevantne činioce, koji su zainteresovani, da budu suorganizatori ili organizatori, što će podići festival na viši nivo i zaokružiti finansijsku konstrukciju. Napravili smo plan za narednih pet godina po kojem bi festival trajao po sedam dana, a gostovalo petnaestak društava, sa dešavanjima u cijelom gradu i duž rivjere, istakao je Simović, naglašavajući da Festival treba da na kreativan način označi početak turističke sezone u Herceg Novom, uz predstavljanje svih ljepota grada i turističkih potencijala.

Za učesnike Međunarodnog festivala folklora „U suret ljetu“, domaćini su pripremili obilazak Bokokotorskog zaliva, Španjole, Belaviste, Forte mare…. kako bi prenjeli utiske svojim sugrađanima kada se vrate u svoj grad. Iz KUD-a „Igalo“ kažu da im je namjera da prošire prijateljstva i očuvaju kulturno-folklorno blago, tradiciju i običaje našeg kraja ali i da nauče nove.

-Festival  je takođe prilika za uzvratne posjete društvima. Djeci je omogućeno da putuju i upoznavaju druge predjele, običaje, kulturu ali i da budu ambasadori Herceg Novog, napominje Simović.

Veče folklora  biće organizovano, na platou Peoples beach bar-a, Milašinovića plaža,sjutra veče od 19 časova. Sat ranije biće upriličen defile od Palmon bay-a do Milašinovića plaže.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com