Please assign a menu to the primary menu location under MENU

Društvo

MATURANTI NA TRGU PLESALI KVADRILU

Maturanti SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ otplesali su danas na trgu Nikole Đurkovića maturski ples – kvadrilu. Time su se pridružili svojim vršnjacima iz preko stotinu gradova Evrope u novom pokušaju da obore Ginisov rekord u sinhronom plesu.

Uz otkucaje novske Tore, tačno u podne, začuli su se zvuci Štrausove kompozicije „Slijepi miš“, a to je bio znak da 176 maturanata zapleše kvadrilu, kojom je rukovodila Ivana Kovačević, učenica trećeg razreda turističke škole. Odjeveni u crvene i crne majice, tradicionalno uz kišobrane i pištaljke, maturanti su poručili da, pored toga što ovim proslavljaju završetak srednje škole, plesom šalju najljepše poruke mladosti, mira i zajedništva.

Gradeći svoju budućnost, gradićete budućnost svog grada, riječi su koje je maturantima uputio Vladimir Dželetović, načelnik Sekretarijata za društvene djelatnosti:

– Herceg Novi je odvajkada kroz bogato istorijsko naslijeđe gajio i čuvao tradicionalne vrijednosti koje su činile kulturni kontekst  njegove svakodnevice. Dragi maturanti, vi ste njegovo najveće bogatstvo i gradeći svoju budućnost, gradićete budućnost ovoga grada. Zato nastavite da učite, stičete znanja i vještine i dajete sve od sebe da budete dobri, vrijedni i uzorni ljudi. Korjeni učenja su često gorki, ali plodovi znanja često slatki. Gdje god nastavili svoje školovanje i gdje god vas život odveo nosite svoj Herceg Novi u srcu i duši, poručio je Dželetović.

Pripreme su počele još u martu, za obje smjene, kazala je učenica Ivana Kovačević, članica KSC Diano na čije komande su maturanti plesali:

-Učenici svih maturskih odjeljenja su radili, dosta smo vježbali kako moje brojanje tako i korake, figure i slike koje moraju da postave, tako da smo bili spremni, priča nam Ivana.

Nakon plesa na trgu, maturanti su nastavili slavlje na Kanli kuli, a već naredne subote 27. maja, prošetaće gradom u defileu od Belaviste do Gradske kafane i nastaviti maturskom proslavom u hotelu Plaža.

Novljani su kvadrilu prvi put zaplesali 16. maja 2008. godine, a do sada je u ovoj manifestaciji učestvovalo preko 350 000  maturanata iz više od 100 evropskih gradova, a sedam puta su uspjeli da obore Ginisov rekord. Baš tog datuma 2008. godine u obaranju rekorda učestvovalo je i naših 176 maturanata koji su bili dio 27 040 plesača na 44 lokacije u šest zemalja Evrope.

Generalni pokrvitelj manifestacije je Opština Herceg Novi.

Ostavite Vaš komentar

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com