DruštvoEkonomija

MASLINOVO ULJE IZ MLINA STAROG ČETIRI VIJEKA – OD ZABRĐA DO BEČKOG DVORA

Luštičko selo Zabrđe ne posjećuju turisti samo ljeti. I jesen je dobra prilika da se domaćini druže sa komšijama i putnicima namjernicima. Porodično gazdinstvo Stojković, posljednje sedmice novembra, bilo je mjesto rada i zabave. Za ručnu berbu maslina i mala pomoć je velika. Dok se pune kofe, baba Danica skuplja masline u travesu. Valja kaže priskočiti kolko-tolko. Voli da je bilizu unuka Jovana, koji, iako se školovao za posao u kancelariji, uživa na gazdinstvu.
-Baka je uvijek tu sa nama, da nas posavjetuje i pomogne koliko može, ali je njen specijalitet pečenje ispod sača, priča nam mlađi nasljednik Stojkovića -Jovan, dok bere masline koje su, kaže, ove godine dobro rodile, pa očekuje da će iscijediti do 300 litara ulja.
-Masline su dobro preživjele sušu četiri mjeseca-bez kapi vode.
Rod je odličan, zato ih beremo ručno, jer kad bi čekali da padnu na zemlju , dočekale bi proljeće, objašnjava Jovan koji je u maslinjaku okupio komšije i prijatelje.
Britanac Toni Edvards, koji je mir našao baš u Zabrđu, prvi put je u maslinjaku.
Crna Gora je, kaže, čarobna, jer buđenje sa pogledom na more, u bilo koje doba godine, jeste privilegija . Ručno branje maslina, osjetio je prvi put kod Stojkovića, i dok radi osjeća mir. London je sada njegova povremena adresa.
-Ovdje je divno. Berba maslina je terapeutski posao u odnosu na ono što sam radio u Britaniji. Ovo je prelijepo, kaže Toni i puni kofu da ne gubi vrijeme.
Među beračima našla je i komšinica Anđelka, koja je vojvođansku ravnicu zamijenila za crnogorski krš. Jedva je dočekala da penzionerske dane, sa suprugom, provodi u Zabrđu, gdje je kupila malu kuću.
Na gazdinstvu Stojkovića sve se radi na starinski način, od branja do proizvodnje ulja.
Kameni točak mlina, star četiri vijeka, prešao je dug put, vrteći se u krug. Nekad su ga okretali konji i volovi, danas to rade ljudi.
Gosti koji su pomagali u berbi maslina, kao i oni koji su došli samo da gledaju kako se to radi, slušali su priču o starom mlinu i ulju, kao i o drugim luštičkim proizvodima kojima su dobri domaćini snabdijevali i bečki dvor, i tako bili olobođeni poreza.
Uz priču brzo prođe ura i po koliko je potrebno da kameni točak samelje masline, a onda prelazak na drugi dio posla, koji su svi jedva čekali – zlatne kapi cure ispod prese.
Dok debla pritiskaju presu i ulje kaplje, domaćica Borka pripremila je trpezu od proizvoda iz gazdinstva. Pršut, sir, masline, ulje, vino, rakija …. a onda se i zapjevalo.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com