Društvo

MARKO KISE: RIBARI NEZADOVOLJNI RASPODJELOM SREDSTAVA IZ AGROBUDŽETA

Planirani  agrobudžet  Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2019. u  iznosu od  1.790.000 eura, od kojih će 200  hiljada  dobiti ribari, izazvao je  nezadovoljstvo, kaže  Marko Kise, predsjednik Nacionalnog udruženja  proizviđača ribe.

Od 146 ribara njih  25 može uživati u „širokoj“ ruci ministarstva i to uz uslov da sami  ulože  400 hiljada eura,  dok za ostale nema ni centa, kaže Marko Kise.

-Tragedija je što ni ovih 25 ne ostvare tu pomoć jer su uslovi strašno surovi. Ribari nemaju para unaprijed da uplate, ne mogu obezbijediti sve račune jer se dosta toga radi na crno, i zato je potrebno 870 000 eura da bi se pokrio agro-budžet za sve ribare.

Ribari su od Ministartva zahtjevali  da se sredstva predviđena  za 2019.godinu podijele jednako  svim ribarima, da se uplate na  pojedinačne račune, a ribari uslove da do decembra 2019.godine, moraju  da ih iskoristite i potvrde  to  validnim računima. Ako ova obaveza ne bude ispunjena ribar ne može dobiti gorivo za narednu godinu i ukida mu se  ribarska dozvola.  Kise objašnjava i koliko sredstava i za koliko ribara nedostaje. Za dimerzalni lov predviđeno je 90.000 eura sa mogućnošću ulaganja do 20.000 , odnosno povraćaja do 10.000 eura. Ta sredstva može iskoristiti  9 od 16 ribara, a sedam ih ostaje bez sredstava. Za pelagični lov odobreno je 30.000 eura sa mogućnošću ulaganja 20.000, i povraćaja 10.000 eura po ribaru. U toj raspodjeli novac dobijaju  samo 3 ribara, a ima ih 13,  nedostaje novca  za 10 ribara. Za one koji ribaju mrežama i parangalima  predviđa se 80.000 eura sa mogućnošću ulaganja 10.000 eura, odnosno povraćaja 5.000 eura. Sredstva može iskoristiti  16 ribara, a ima ih  čak 116. Bez sredstava ostaje njih  100 odnosno budžet je kraći za  500.000 eura.

Ribari su ogorčeni jer  kada se planira agrobudžet  niko njih ne pita šta bi  on trebalo da sadrži i na koji način ga je najlakše realizovati, a svi ti problemi u ribarstvu nisu riješeni punih 30 godina, premda su ribari osnivanjem udruženja  1991. godine  pokušali da na to utiču.   Pomaci su kratkoročno ostvareni u oblasti izvoza, dobijanja lokacija i urbanističko tehničkih uslova  zaribarsku luku,  ali se dalje od toga  nije odmaklo.  Ribari kubure i sa nabavkom goriva, nemaju  beneficirani radni staž, onemogućena je  obnova flote,  kupovina novog materijala, a Kise podsjeća da je u Hrvatskoj za ribare  PDV stimulativan i iznosi 7 odsto.

– Tražili smo od ministra da pokuša  kao u Hrvatskoj, da ko god radi preko računa ima na kraju od Ministarstva finansija povrat 14 odsto. Time se suzbija ribanje na crno  i svima je u interesu da prodaju ribu preko računa. Ministar je bio oduševljen i rekao da će tako nešto primjeniti kod nas, međutim to se i dalje nije riješilo.

Uz sve ove probleme ribari su samo jednom za 2,5 godine izdejstvovali prijem kod ministra, a uvjereni su da sistem treba mijenjati jer je  svima u interesu da se ova oblast uvede u zakonske tokove.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com