Ekonomija

MANJINSKI AKCIONARI CENTRA IGALO: UZIMANJE KREDITA BEZ ODLUKE SKUPŠTINE AKCIONARA

Juče je održana Skupština akcionara Centra Igalo kojoj su  prisustvovali i manjinski akcionari koji imaju 12 odsto udjela u vlasništvu.  Većinu manjinskih akcionara, preko 100, zastupa punomoćnik Vesna Milošević, a kako saopštavaju iz Udruženja manjinskih akcionara, sjednici je prisustvovalo još 30-ak manjinskih akcionara.

Iz Udruženja ukazuju da je Skupština održana u decembru umjesto do kraja  juna, kako to zakon nalaže, kao i na činjenicu da je predsjedavao  Božidar Draganić koji nije akcionar i kako navode, „niti ima bilo kakvu funkciju u Centru Igalo, niti je prezentovao ovlašćenje po kojem će voditi skupštinu“.

Manjinski akcionari su imali primjedbe na zapisnik sa prethodne redovne Skupštine   u kome kako tvrde, nisu navedeni predlozi manjinskih akcionara, sadržaj rasprave, kao ni „slatkorečiva obećanja izrečena od strane Božidara Draganića“.

-Međutim i zapisnik kao i sve ostale tačke dnevnog reda Skupštine su izglasane od strane većinskog vlasnika dok su manjinski akcionari bili jedinstveni i glasali protiv – navedeno je u saopštenju manjinskih akcionara.

-Ukazano je na brojne nepravilnosti, uzimanje kredita u iznosu od 2. 420 000 eura od Erste banke 24. novembra  2017.  mimo odluke Skupštine akcionara što je u potpunosti nezakonito. U zakonu o privrednim društvima je jasno navedeno da ni jedno raspolaganje imovinom većom od 20 procenata vrijednosti imovine društva, se ne može izvršiti bez odluke Skupštine akcionara. Indikativno je da je proces uzimanja kredita već bio počeo prije održavanja prošlogodišnje Skupštine akcionara na kojoj je Draganić obećavao otkup akcija od manjinskih u martu 2018. da bi za samo 10 dana od održavanja Skupštine (27.12.2017.)  Centar Igalo kupovao je akcije firme Primorje za ukupan iznos 1. 457 000 eura. To je i sledeća nezakonitost u nizu.

Naime, Centar igalo je u 2017. uzeo 3. 790 000 eura kredita. Uzimao je čak i od povezane firme Primorje iznos od 820. 000 eura, koju kontroliše Denis Mandić, da bi na kraju decembra kupovao akcije istog tog Primorja. Prodavac tih akcija je takodje firma pod kontrolom Denisa Mandića Autoremont Kotor.

Na taj način je iz Centra Igalo izvučeno oko milion i po eura, i prebačeno na račun firme Dyrodam Corp. koja se krije iza kastodija hipotekarne banke! Adresa firme Dyrodam Corp. je nepoznata a ne bi bilo iznenadjenje da je iz Paname ili slične egzotične destinacije.

Da bi paradoks bio potpun Centar Igalo iako uzima kredite i nema para za svoje akcionare pomaže vaterpolo klub Primorac gdje je takođe upleten Denis Mandić. Ako je takav dobrotvor zašto Primorac ne pomogne svojim parama nego otima od Centa Igalo i njegovih akcionara?

Manjinski akcionari su skrenuli pažnju da revizor ne radi svoj posao kako treba, da je revizorski izveštaj vrlo štur, očigledne nezakonitosti prolaze bez ikakvog komentara ili upozorenja. Koliko loše je revizor radio vidi se i po tome što nije u svom izveštaju naveo rezervisanja za sudske sporove u iznosu 700.000 eura iako je bilo očigledno da će taj spor Centar Igalo da izgubi i biće dužan da isplati taj iznos. Ovako ta pozicija nije predviđena u budžetu i ostaje da visi u vazduhu i prijeti likvidnosti firme. Uprkos primjedbama, glasovima većinskog vlasnika izabran je isti revizor – saopštili su manjinski akcionari Centra Igalo.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com