Kultura

MALI SALON HERCEGNOVSKIH GALERIJA VRAĆEN U KALENDAR PRAZNIKA MIMOZE

Juče objavljenom radnom verzijom programa Praznika mimoze, potvrđeno je da će u kalendar  festivalskih zbivanja biti vraćen, Mali salon hercegnovskih galerija koji su godinama organizovali u Herceg festu.

Podsjetićemo realizovano je  do 2016. godine  sedam izdanja ovog likovnog programa osmišljenog  da sadržajno upotpuni program Praznika mimoze i iznese pred publiku najbolje iz fundusa hercegnovskih galerija.  Odziv je bio neočekivano dobar. Kao da su se svi nadmetali da se pokažu u najboljem svjetlu. Na Malom salonu predstavljale su se redovno  galerije: „Josip Bepo Benković“, „Sju Rajder“, galerija Prijić, „Spinaker“, „Katurić“, „Luča“ Spa galerija…Nakon prva dva Salona određivana je svake godine drugačija koncepcija pa su u fokusu bili, veliki formati,  zatim  pod naslovom „Treća dimenzija“ skulptorski radovi, a izložba „Portreti“  obuhvatila je  34 rada. Autori nekih od izloženih portreta su bili znameniti umjetnici poput Jovana Bijelića, Cvetka Lainovića, Aleksandra Prijića, Milene Šotre, Mirka Kujačića, Uroša Toškovića, Bobana Ilića, Milića od Mačve, Naoda Zorića ali i mlađi stvaraoci  i naših sugrađani Anita Šimić i  Isidora  Bigović ali i Nora Apolonio i Olivera Eraković . Najstariji portret u postavci bio je  s početka 18. vijeka, rad  nepoznatog autora.

Istoričar umjetnosti Bogdan Musović  povodom tog Salona ocijenio je da on  u punom smislu riječi prikazuje svoju fizionomiju i karakter,a posebno upućenost ka vrijednostima uvažavanja prošlog i tradicionalnog.

Salon je svih godina  dobijao  nepodijeljene, odlične ocjene  – vjerujemo da će tako biti i ove kada je, kako saznajemo tema postavke  pejzaž – odnosno grad  u kome  festival u slavu cvijeta mimoze proslavlja 50. rođendan.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com